Hogyan nullázzuk ki bankköltségeinket? Egy működő megoldás

Hogyan nullázzuk ki bankköltségeinket? Egy működő megoldás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-17 Frissítve: 2018-04-06
 

Ugyan teljesen díjmentes bankszámlacsomag nincs, de ki mondta, hogy a bankköltségeket nem lehet 0 forintra faragni? Sőt, a megfelelő hitelkártya segítségével nem csak a költségektől szabadulhatunk meg, de ideális esetben még pénzt is kereshetünk vele. Bebizonyítjuk, hogy a hitelkártya nem feltétlenül az ördögtől származik!

„0 forintos” bankszámlacsomag illúzióját korábbi cikkünkben már szertefoszlattuk. A tranzakciós adó bevezetése óta sajnos nem találunk olyan számlacsomagot, amelyik teljes mértékben díjmentes lenne. Legyünk bármilyen hűséges, aktív ügyfele bankunknak, a szolgáltatások (a széles réteg számára elérhető számlacsomagoknál) díjkötelesek. Természetesen a dolog nem hagyta csapatunkat nyugodni, ezért megkerestük a módját, hogyan lehet a teljes bankköltséget valóban nullára faragni.

A recept igen egyszerű

Bankhasználati szokásaidnak megfelelően kutasd fel az ideális számlacsomagot és válassz egy olyan hitelkártyát, amelyik kedvezménye(i) révén – illeszkedve saját havi költéseidhez –  alkalmas arra, hogy a kártyához kapcsolódó költségeken felül akár a bankszámlád költségeit is finanszírozza.

Mégis hogyan?

A nagybankok kínálatában számos olyan hitelkártya érhető el, amelyek a kártyával történő költések után pénzvisszatérítést biztosítanak. Sajnos nem minden hitelkártyánál van erre lehetőség, de általában valamilyen kedvezmény kapcsolódik mindegyikhez (pl.: azonnali árkedvezmény a vásárlás értékéből, pontgyűjtés, stb.), esetenként egyszerre akár több is.

Azt gondolhatnánk, hogy érdemi összegű pénzvisszatérítés eléréséhez ész nélküli költekezés szükséges, de erről szó sincs. Bármilyen hihetetlen is 150 000 forint jövedelem és normál bankhasználati szokások mellett* lehetőségünk van megspórolni a teljes bankköltséget (azaz mind a hitelkártya, mind pedig a bankszámla költségeket). Ehhez pedig mindössze annyit kell tennünk, hogy a bankszámlánkhoz kapcsolódó kártyánk helyett egy jól megválasztott hitelkártyát használunk a „költekezésre” (tehát szigorúan csak a kártyás vásárlásokra, készpénzfelvételre továbbra is külön kártyát tartunk fenn).

Konkrétumok lépésről-lépésre

Hitelkártya kalkulátorunk segítségével pillanatok alatt megtalálod azokat a kártyákat, amelyek pénzvisszatérítést biztosítanak. A bankok zöménél találsz ilyen típusú terméket, így a kínálat elég széles és esetenként a kapcsolódó kedvezmények köre is igen színes. Témánk központi kérdését szem előtt tartva először is arra voltunk kíváncsiak, hogy a pénzvisszatérítéssel egyáltalán finanszírozható-e maga a hitelkártya fenntartása.

hitelkártya használatból származó pénzvisszatérítés

Az eredmények magukért beszélnek, a kapott értékek azonban némi magyarázatra szorulnak. A pénz visszatérítési promóciók eltérő feltételrendszere miatt kénytelenek voltunk némi egyszerűsítést alkalmazni. Több hitelkártya esetében teljesen mindegy, hogy hol (élelmiszerüzlet, benzinkút, elektronikai szaküzlet, stb.) használjuk a plasztikot, egységes (általában a költések 1-2%-a) a pénzvisszatérítés mértéke. Ezzel szemben a bankok kínálatában találunk olyan hitelkártyákat is, amelyeknél egyes költésekre (pl.: szórakozás) magasabb a visszatérítés százalékos mértéke. Valahol mi dönthetjük el, hogy milyen költésekre járjon nagyobb mértékű visszatérítés, valahol ezt a bank határozza meg. Az összehasonlítás érdekében, ezért azzal az egyszerűsítéssel éltünk, hogy a havi 50 000 forintos költésünkből 35 000 forintot minden hónapban élelmiszerre költünk, a fennmaradó részt pedig szórakozásra fordítjuk. A bankok gyakorlata eltérő, hogy milyen rendszerességgel (havi, negyedéves, éves) írják jóvá az adott időszak után járó pénzvisszatérítést, így az összehasonlíthatóság érdekében éves (majd a későbbi táblázatban havi) értékeket közlünk.

Igen jól látjuk, már havi 50 000 forintos költés (amiből példánkban főként élelmiszert vásárolunk) esetén is találunk olyan hitelkártyát, amelyik nem, hogy saját költségét képes megtéríteni, de még pénzt is kereshetünk vele. Nagyon fontos, hogy a hitelkártyák közötti választás során is saját (jelen esetben vásárlási) szokásainkat tartsuk szem előtt, ugyanis ezek fényében a táblázatban szereplő értékek merőben másként alakul(hat)nak. Itt főként arra gondolunk, hogy a legtöbb hitelkártya (amelyeknél eltérő mértékű a visszatérítés attól függően, hogy hol vásárolunk vele) nem az élelmiszer vásárlásra nyújt nagyobb visszatérítést (persze akad kivétel), hanem például a szórakozásra (ami elég tág kategória pl.: mozi, étterem, stb.), de ahogy már említettük akad olyan is, amelyiknél mi határozzuk meg, hogy hol legyen nagyobb a visszatérítés. Tehát fontos hangsúlyoznunk, hogy a táblázatban szereplő értékek leginkább alsó küszöbként értelmezhetőek, a szokásainknak leginkább megfelelő hitelkártya kiválasztásával ezek több hitelkártyánál is jócskán növelhetőek.

Egy kicsit kombináljunk!

Nézzük, hogyan fest a kép, ha a fenti táblázatban szereplő 3 legjobb ajánlatot összevetjük a bankok kínálatában elérhető számlacsomagokkal. Jelenleg kizárólag az adott bankhasználati szokások mellett elérhető 5 legjobb bankszámlára koncentrálunk.

havi költségek

A dolog szépsége, hogy a pénzvisszatérítésnek köszönhetően a fenti bankszámlák normál díjánál (amikor nem tudjuk a pénzvisszatérítéssel a költségeket csökkenteni, mert nincs hitelkártyánk) kedvezőbb díj mellett tudjuk a számlát fenntartani, sőt nem egy esetben a pénzvisszatérítésből a költségeken felül még marad is. Valószínűleg senki sem fog ebből meggazdagodni, de biztosak vagyunk benne, hogy mindenkit jó érzéssel tölt el, ha arra gondol, hogy a banki szolgáltatásokért egy petákot sem kell fizetnie.

Ha el sem tudjuk képzelni, hogy számlavezetőnk helyett más pénzügyi szolgáltató termékeit vegyük igénybe, akkor sincs akadálya, hogy bankköltségeinket 0 forintra faragjuk (K&H Bank). Ha viszont nem ragaszkodunk foggal-körömmel jelenlegi bankunkhoz, akkor ahogy látjuk még kedvezőbb ajánlatot is találhatunk. A Raiffeisen Banknál a OneCard esetében a pénzvisszatérítésen túl vásárláskor további azonnali kedvezményeket is kaphatunk, míg az Erste Banknál a Joker hitelkártyánál mi határozzuk meg, hogy melyik három üzlettípusban szeretnénk magasabb pénzvisszatérítést.

Természetesen egy hitelkártyával körültekintően kell bánni. Anélkül, hogy ne ismernénk a pontos működését nem szabad kísérletezni, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, olvasd el a hitelkártyához kapcsolódó legfontosabb ismereteket tartalmazó írásunkat, amiben minden fontos és hasznos tudnivalót meg fogsz találni.

Akik pedig már veteránok a témában, azoknak érdemes az aktuális ajánlatok között szemezgetni!

1

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés