Hogyan spóroljon céges bankköltségein? (X)

Hogyan spóroljon céges bankköltségein? (X)
Hirdetés

Cikk2013-12-02 Frissítve: 2017-10-16
 

Éves szinten több százezer forintot is lehet spórolni egy jó bankszámlával. Cikkünkben összefoglaltuk, mire kell odafigyelni a vállalkozás igényeihez leginkább illeszkedő számla megtalálásához.

Nem csak a beruházások elhalasztásával, vagy a bérköltségek csökkentésével lehet a vállalkozásnak pénzt spórolni. Ma már akár több százezer forintot is meg lehet takarítani a banki költségekért kifizetett díjakon, így érdemes átgondolni, milyen bankszámla illeszkedik leginkább a vállalkozás méretéhez és tevékenységéhez.

A vállalkozás számlaigényét tevékenységi köre, kora, mérete is befolyásolja, egy közös nevező azonban van: mindenki a lehető legolcsóbb megoldást keresi. A legalapvetőbb költségtételt a számlavezetési díj jelenti, ami akár több tízezer forint is lehet havonta. Szintén fontos az utalásért, vagy a kártyahasználatért felszámított díjak nagysága. Mielőtt döntenénk, gondoljuk át mennyi és milyen összegű banki tranzakciót végez a cég, mekkora készpénzforgalmat bonyolít le, így kiderül, hogy milyen típusú csomag illeszkedik legjobban hozzánk. Nem árt odafigyelni az éppen aktuális akciókra, hiszen jelenleg is vannak olyan ajánlatok, amelyek ingyenes számlavezetést ajánlanak, így a vállalkozás szabadon tesztelheti, hogy az adott bank szolgáltatásait.

Azoknak a vállalkozásoknak, melyeknek jelentős devizaforgalmuk van, lényeges, hogy devizaszámla is elérhető legyen. Akik speciális feladatot látnak el, például gyógyszerészeti vállalkozást működtetnek, vagy éppen könyveléssel, adótanácsadással foglalkoznak, könnyen találhatnak az ajánlatok között a tevékenységi körükre szabott számlacsomagot. Az is szempont lehet, hogy a céget újonnan alapították-e, vagy már hosszabb ideje működik, hiszen a vállalkozások induló szakaszában elég lehet egy egyszerűbb számlacsomag is.

Más mód is van a spórolásra: a tranzakciós illeték miatt a kisvállalkozások sokat megspórolhatnak azzal, hogy minimalizálják a készpénzhasználatot, és kötelezettségeiket utalással teljesítik partnereik felé, és. Ugyancsak jó módszer, ha ügyeinket online úton intézzük, mivel ehhez kedvezőbb díjtételek kapcsolódnak. Praktikus lehet az okostelefonra letölthető smartbank szolgáltatás, mely lényegesen leegyszerűsíti a számlaegyenleg lekérdezését, vagy éppen utalások indítását. Mivel a bankon belüli tranzakciókhoz általában kedvezőbb díjak kapcsolódnak, érdemes olyan bankot választanunk, ahol partnereink is rendelkeznek számlával, így jóval gyorsabb és költséghatékonyabb lehet a két cég közötti pénzmozgás. A bank kiválasztásakor az is fontos szempont lehet, hogy milyen minőségű szolgáltatásokat nyújt, vagy éppen az, hogy rendelkezik-e a vállalkozásokat megcélzó termékekkel, akciókkal.

Hirdetés