Hogyan válasszunk állampapírt?

Hogyan válasszunk állampapírt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-19 Frissítve: 2021-06-20
 

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk a vásárláskor. A következő években a növekvő infláció miatt várhatóan a jelenlegi 3,5-3,8%-nál magasabb lesz a prémium állampapírok kamata, miközben a bónusz állampapírok is a futamidejük túlnyomó részében magasabb kamatokat fognak fizetni a jelenlegi 2,27-3,02%-nál. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen kérdések merülnek fel az állampapírok vásárlásakor.

Hogyan számítják ki a prémium és a bónusz állampapírok kamatait?

A prémium és a bónusz magyar állampapírok változó kamatozásúak. A változás a törtévet leszámítva évente, a kamatforduló napján esedékes. A prémium állampapír esetében a tárgyévi kamatozás az előző évi fogyasztói árindex és az adott sorozat kamatprémiumának összege.

A bónusz állampapír esetén a kamatforduló napja előtti 2 hónap 12 havi diszkontkincstárjegy aukcióinak (azaz az utolsó 4 ilyen aukció) átlaghozama a báziskamat, melyhez az adott sorozat kamatprémiumát adva kapjuk meg az adott sorozat tárgyévi kamatát.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik típusnál magasabb az aktuális kamat?

Az utóbbi időszakban az a tendencia a lakossági állampapírok esetében, hogy a 3 és az 5 éves prémium magyar állampapírok aktuális éves kamata magasabb a 4, a 6 és a 10 éves bónusz magyar állampapírokénál. Azt tudni kell, hogy az aktuális kamatozás csak a következő kamatfordulóig áll fenn. Tehát ez önmagában nem mutatja meg, hogy a jövőben mire számíthatunk.

A prémium állampapírok aktuális sorozatainak kamata erre a kamatperiódusra 3,5% és 3,8%, miközben a leghosszabb futamidejű bónusz állampapír kamatszintje alig haladja meg a 3%-os szintet (3,02%).

Hány évre vásároljunk állampapírt?

Érdemes tudatosítani magunkban, hogy mennyi ideig tudjuk nélkülözni az állampapírba fektetett pénzünket. Ha ugyanis előre tudjuk, hogy hány évre tudunk befektetni, akkor válasszuk az ennek megfelelő futamidejű állampapírt.

Milyen kamatok várhatók a futamidő alatt?

A futamidő alapján tudunk a legkönnyebben állampapírt választani, de ne felejtsük el, hogy a fogyasztói árindex tavaly 2,4% volt, míg idénre és a következő 2-3 évre becslések szerint évi 3% körüli értékek várhatóak. Ha a becsléseket nagyjából elfogadjuk, akkor a jelenlegi 1,1-1,4%-os kamatprémiummal számolva a most megvásárolható prémium állampapírokkal évi 4,1-4,4%-os kamatot tehetünk zsebre a következő 3-5 évben.

A bónusz állampapírok a következő 3 évben csak akkor érhetnék el a prémium állampapírok kamatszintjét, ha a 12 havi diszkontkincstárjegy aukciók hozama a jelenlegi 0,58%-ról elérné legalább az 1,5%-ot. Ekkor a 10 éves bónusz állampapír kamata (korábbi 0,02%-os DKJ hozam miatt 3,02% jelenleg) évi 4,5%-ra emelkedne. A jelenlegi kamatkülönbözet miatt 3 évre továbbra is a prémium magyar állampapírt javasoljuk, míg a következő 5 évre az emelkedő inflációs adatok következtében szintén a prémium lehet a megfelelő választás.

6-10 éves időtávra nehéz véleményt mondani. Azt fontos tisztázni, hogy a bónusz állampapírok kamata gyakorlatilag csak emelkedhet a mostani szintekről (a legalacsonyabb éves kamata sem lehet kisebb a kamatprémiumánál). A jelenleg megvásárolható 10 éves bónusz állampapír kamatprémiuma 3%, ami az idei évre nem fizet kedvező kamatot, de a 2028-ig terjedő 10 éves időtáv alatt a kamatozása a jelenlegi felett fog alakulni.

Mikor lesz kamatadó-mentes a megtakarításunk?

Két lehetőség van: tartós befektetési értékpapírszámlára és/vagy nyugdíj-előtakarékossági számlára vesszük meg az állampapírokat.

  • Tartós befektetési értékpapírszámla: minimum 25 000 forint befizetésével nyitható meg, a számlanyitás évében, azaz a gyűjtőévben tudunk rá pénzt befizetni, utána már nem. A nyitás évét követően 5 teljes naptári évnek kell eltelnie ahhoz, hogy kamatadó-mentes legyen a számlán elért hozamunk.
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla: minimum 5 000 forint befizetésével nyitható, ezután bármikor lehet erre a számlára befizetni. A számlánkra a befizetéseink után a személyi jövedelemadónkból is kaphatunk vissza pénzt. Nyugdíjcélra történő felhasználás esetén a hozamunk után nem kell kamatadót fizetnünk.

Nézd meg a Bankmonitor állampapír kalkulátorának segítségével, hogy melyik állampapír lehet számodra a jó választás!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés