Mennyivel nőhet egy most felvett személyi kölcsön havi törlesztője 2021-től?

Mennyivel nőhet egy most felvett személyi kölcsön havi törlesztője 2021-től?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-31
 

A március 18-ai kormányrendelet szerint másnaptól (vagyis március 19-től) kizárólag olyan fogyasztási hiteleket kínálhatnak a bankok, amelyek THM-e (teljes hiteldíj-mutatója) nem haladja meg 5%-nál nagyobb mértékben az aktuális jegybanki alapkamatot. Mivel az alapkamat jelenleg 0,9%-on áll, ez legfeljebb 5,9%-os THM-et engedélyez a bankoknak.

Ez meglehetősen komoly árcsökkentés, hiszen a Bankmonitor személyi hitel kalkulátora szerint korábban 12,9% volt a személyi kölcsönök átlagos THM-e, de a legjobb három ajánlat átlaga is 7,25% volt.

Ez természetesen örömhír azoknak, akik személyi hitelt igényelnének, ám THM-plafon villámgyors bevezetése azzal is járt, hogy a bankok egy ideig nem tudtak megfelelő terméket kínálni, mert időbe telik, hogy elvégezzék a szükséges háttérszámításokat. Cikkünk írásakor négy bank (OTP, Erste, K&H, Takarékbank) terméke érhető el a piacon, míg a többi pénzintézet gőzerővel dolgozik még az ügyön.

Egy új kormányrendelet azonban pontosította a THM-plafon előírásait: eszerint a maximum 5,9%-os hiteldíjmutatót csak 2020. december 31-ig kell a bankoknak biztosítaniuk, ezt követően a THM, ezzel együtt pedig a havi törlesztő lehet magasabb. A fent említett banki négyesből a K&H Bank lépett elsőként: a K&H személyi kölcsön és kiemelt személyi kölcsön 2021. január 1-től módosuló kamattal igényelhető. Rajta kívül az Erste Banknak van még ilyen terméke. Az OTP Bank személyi kölcsöne és a Takarékbank Takarék Fix Személyi Kölcsön továbbra is a futamidő végéig fix kamattal, 5,9% alatti THM-mel igényelhető.

K&H kiemelt személyi kölcsön havi törlesztője

Várakozásaink szerint a helyzet hamarosan változhat, ami két dolgot jelenthet: újabb bankok jelenthetik be „akciós” személyi kölcsöneiket, illetve akár a jelenleg még végig fix kamatú termékek is módosulhatnak úgy, hogy 2021-től nőhet a kamatuk.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan változhat 2021-től a havi törlesztő?

Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy egy ilyen kamatemelkedés vajon hogyan hat a havi törlesztőre és a teljes visszafizetendő összegre, ehhez pedig a K&H kiemelt személyi kölcsönt vettük górcső alá. Ahogy az ábránkon látható, a K&H kiemelt személyi kölcsön „akciós” kamata 5,79%, ami 2021-től 9,49%-ra emelkedik. Munkabér érkeztetéssel ez 7,49% is lehet, ám mi most úgy számoltunk, hogy erre valamiért nincs lehetősége az adósnak. Például azért, mert van már egyéb hitele, aminél a jövedelemérkeztetésért cserébe kamatkedvezményt kap.

K&H kiemelt személyi kölcsön teljes visszafizetése

A havi törlesztőkre ez milyen hatással van?  Azt látjuk, hogy 2 millió Ft-os hitelösszeg és 6 éves futamidőnél 38 471 Ft-os induló törlesztővel számolhatunk, ami 2021-től 41 486 Ft-ra módosul. Egy 5 milliós kölcsönnél idén 96 177 Ft lesz a havi fizetnivaló, míg jövőre már 103 714 Ft ugyanez. A teljes visszafizetés kapcsán azt láthatjuk, hogy egy 2 millió Ft-os hitelre 2 462 008 Ft, egy 3 millió Ft-osra 3 693 0122 Ft-ot, míg egy 5 millió Ft-osra 6 155 020 Ft-ot kell az 5 éves futamidő alatt végül visszafizetni a bank részére.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés