Betöltés
loading

Felére is csökkenhet a személyi kölcsönt igénylők kamatterhe!

A mai naptól 5,9%-os lehet maximum az új személyi kölcsönök THM értéke. Mennyivel járnak jobban a személyi hitelt igénylők valójában, mint a tegnapi jogszabály bevezetése előtt? Ennek jártunk utána. (Süle-Szigeti Bulcsú írása)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.
 

Szerdán reggel az MNB honlapján megjelent egy sajtóközlemény, miszerint a koronavírus hatására várhatóan fellépő gazdasági károkat azzal is szeretnék ellensúlyozni, hogy enyhítik a lakosságra nehezedő hitelterheket. A jegybank elsősorban a kereskedelmi bankoktól várta el a megfelelő újítások bevezetését, mint például a magánszemélyek által felvett hitelek törlesztési moratóriumát, illetve az újonnan igényelt személyi kölcsönök rendkívül kedvező kamattal történő folyósítását.

Az MNB azt is leszögezte, hogy amennyiben a bankok nem teljesítik az előírásokat, akkor a kormánynál fog közbenjárni az intézkedések elrendelése érdekében. A kormány gyorsan reagált: szerda délután többek között azt is bejelentették, hogy év végéig szünetelhet a lakossági ügyfelek hiteltörlesztési kötelezettsége, valamint az új személyi hitelek THM-e legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot (ami jelenleg 0,9%), így ez 5,9%-os maximális THM-et jelent. Ezek a feltételek mindenkire egyaránt érvényesek lesznek, így a rosszabb helyzetben lévő adósok is eszerint kaphatnak majd hitelt, ha a bank kedvező elbírálásban részesíti az igénylésüket.

Egészen mostanáig a személyi kölcsönök ennél lényegesen magasabb kamatok mellett kerültek kihelyezésre: a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint elérhető ajánlatok átlagos THM-e 12,9% volt (2 000 000 forintos hitelösszeg és 6 éves futamidő esetén, 250 000 forintos nettó jövedelemmel), míg a három legjobb ajánlat átlagos hiteldíja is 7,25% körül alakult, ugyanilyen feltételek mellett.

A mai intézkedés tehát komoly megkönnyebbülést hozhat azoknak, akik átmeneti pénzügyi nehézségeik áthidalására egy személyi kölcsön felvételét fontolgatják. Kiszámoltuk, mennyi pénzt nyerhetnek majd azok, akik ezután fognak ilyen jellegű hitelt felvenni. (Éltünk azzal az egyszerűsítéssel, hogy nem a THM-et, hanem a kamatot tekintettük 5,9%-osnak.) Megmaradva a fenti példánál – amely egy minden szempontból átlagosnak mondható élethelyzetet takar – az alábbiak szerint alakulna a futamidő során összesen visszafizetendő összeg mértéke.

Láthatjuk, hogy egy korábban átlagosnak nevezhető személyi kölcsönhöz képest több mint 450 000 forint lenne az előny, de a korábban kapható legjobb ajánlatokhoz viszonyítva is 76 000 forint körüli összeget takaríthatnak meg az adósok. Ezek a különbségek természetesen a havi törlesztőrészletekben is megmutatkoznak.

A korábban 34-39 000 forintba kerülő személyi kölcsönök havi törlesztője ezentúl alig haladja meg a 33 000 forintot, ami akár 6 000 forintos havi megtakarítást eredményezhet a családi kasszában, a kamatterhek jelentős enyhülésének köszönhetően. Természetesen eltart majd egy darabig, mire a bankok kifejlesztik a megfelelő hitelkonstrukciókat, ezért ezek az olcsó személyi kölcsönök csak kis idő elteltével lesznek elérhetőek. Amint nyilvánosságra kerülnek ezek az új szolgáltatások, a Bankmonitor azonnal jelezni fogja az olvasóknak.

Érdemes viszont hozzátennünk, hogy a közeljövőben valószínűleg recessziós környezet fog uralkodni a gazdaságban, ezért a hitelfelvétellel járó felelősség is jóval nagyobb lesz az eddigieknél. Aki ilyesmiben gondolkodik, kétszer is fontolja meg, hogy jókor szeretne-e belevágni, és az új hitel nem jelentene-e plusz kockázatot a gazdálkodásában.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő 2020-ban
Teljes visszafizetés
Törlesztő 2021-től
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mennyiért vehetünk fel most lakáshitelt?

A kijárási korlátozások feloldása után ismét erőre kapott az ingatlanpiac: szakértők szerint most megjelentek a keresleti oldalon mindazok, akik eddig kivártak a lakásvásárlással. Ennek apropóján megnéztük, hogy jelenleg milyen feltételekkel...

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik a szuperolcsó NHP Hajrá hitelt

Az NHP Hajrá konstrukció friss módosításainak köszönhetően nagyobb mértékben fogja elősegíteni a hazai vállalkozások külföldi beruházásait, rugalmasabb forgóeszközhitelezést tesz lehetővé, továbbá társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik korszerűsítési beruházások finanszírozáshoz....

kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
  • alapblog Újra múzeumban

    A mai nyugati értelmiség civilizációkritikája és jövőpesszimizmusa is ősrégi, ezt bizonyítja Max Peintner képe 1970-ből – nincs új a nap alatt. Azért a világ döcögve,... The post Újra múzeumban appeared first on alapblog.