Hol érhető el már a 2021-től bevezetett áfa-visszatérítés?

Hol érhető el már a 2021-től bevezetett áfa-visszatérítés?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-22
 

2021. január 1-től az újépítésű lakást vásárlók és az építkezésbe kezdők is visszaigényelhetik a költségekhez kapcsolódó áfát. (Ez bizonyos feltételek teljesítése esetén igaz lehet az 5%-os és a 27%-os áfára is.) A támogatást a bankban lehet igényelni, azonban több pénzintézetnél azt tapasztalhatjuk, hogy mind a mai napig még nem elérhető a konstrukció. A Bankmonitor szakértői ezért utánajártak melyik bankban tudnánk már most igényelni az adó-visszatérítést.

Az otthonteremtési program részeként 2021-től visszaigényelhető az újépítésű lakások áfája.
Kétféle adó-visszatérítés is elérhető az idei évtől:

  • Az újépítésű lakások vásárlásakor az 5%-os áfát vissza lehet igényelni, amennyiben csok támogatást is kérünk új otthonunk megvásárlásához. (A generálkivitelezővel történő építkezésekre is 5%-os áfa érvényes, melyet vissza lehet igényelni.)
  • Az önerős – generálkivitelező nélküli – építkezéseknél 27%-os áfatartalmú számlát kaphatunk, az adót 5 millió forintos összeghatárig visszaigényelhetjük. A csok személyi feltételeit teljesíteni kell a konstrukció felvételéhez, ugyanakkor ezt a támogatást gyermektelen párok, egyedülállók is igénybe tudják venni.

Mindkét támogatási formát az általunk választott pénzintézetnél tudjuk megigényelni.Nem mindegy melyik pénzintézethez fordulunk, ugyanis még nem minden bankban érhető el ez a támogatási forma.

Hirdetés

Hirdetés

Két pénzintézetnél már most is elérhető a konstrukció

A Bankmonitor szakértői éppen ezét megkérdezték a pénzintézetek az adó-visszatérítés várható bevezetésével kapcsolatban. Jó hír, hogy az eddigi válaszok alapján már két pénzintézetnél – az OTP Banknál és az ERSTE Banknál – már elérhető az adó-visszatérítési támogatás mindkét formája.

Mikortól érhető el az egyes bankoknál az áfa-visszatérítési támogatás?

Amennyiben sürgős lenne a támogatás felvétele – például közeleg a fizetési határidő – , akkor már ezen két banknál benyújtható a támogatás iránti kérelem.

A többi bank is igyekszik minél hamarabb elindulni ezekkel a támogatásokkal

A fent nevesített két bank mellett a többi – a Bankmonitor szakértőinek nyilatkozó – pénzintézet is igyekszik minél hamarabb bevezetni a konstrukciót. A Budapest Banknál és az UniCredit Banknál a tervek szerint a jövő héttől szintén elérhető lesz a konstrukció.

A K&H Bank, Raiffeisen Bank és az MKB Bank is igyekszik minél hamarabb bevezetni a támogatást. Ugyanakkor a Raiffeisen Banknál kizárólag az új lakás vásárláshoz kapcsolódó áfa-visszatérítést lehet majd a jövőben igényelni.

A többi pénzintézet a cikk megjelenéséig még nem reagált a Bankmonitor megkeresésére, válaszukkal frissíteni fogjuk cikkünk.

Megérheti kicsit várni a támogatás igénylésével

Akinek sürgős a vásárlás – közeleg a fizetési határidő – már most meg tudja igényelni az adó-visszatérítési támogatást az OTP Banknál, vagy az Erste Banknál. Ha nem sürgős a döntés, akkor viszont megérheti kivárni.

Sokaknak ugyanis lakáshitelt is igényelnie kell a vásárláshoz, építkezéshez: számukra döntő lehet melyik banktól igénylik a kölcsönt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ugyanis a legolcsóbb és legdrágább kölcsön havi törlesztőrészlete között akár 20 ezer forint is lehet a különbség. (15 millió forint, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem beállítsa esetén.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az áfa-visszatérítési támogatásnak azonban minden banknál azonos a feltétele, vagyis a döntő szempont a hitelek közötti eltérés lehet. (Természetesen csak abba az esetben, ha nem kell sürgősen a támogatás összege.)

Az áfa-visszatérítés összegét nem utólag kapjuk meg, felhasználható a vételár megfizetéséhez

Az egyes pénzintézetek válasza alapján az adó-visszatérítési támogatást nem utólag – a vételár megfizetését követően – fogjuk visszakapni. Az összeget a bank az eladónak fogja utalni utolsó vételárrészletként. Ez azt jelenti, hogy nem kell a teljes vételárat előteremtenünk sajt forrásból – vagy hitelből -, a támogatás összege felhasználható annak megfizetésére.

Emiatt azonban kiemelten fontos, hogy mit fog tartalmazni az adásvételi szerződés: az áfa-visszatérítési támogatást nevesíteni kell összegszerűen a vételár forrás összetételénél. Azt is tartalmaznia szükséges, hogy ezt az összeget a pénzintézetnek milyen számlára szükséges utalnia.

Az építkezésekhez kapcsolódó áfát a bankok várhatóan szakaszosan, az adott számlák benyújtását követően utólagosan fogják megfizetni számunkra.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés