Hol érhető el már a 2021-től bevezetett áfa-visszatérítés?

Hol érhető el már a 2021-től bevezetett áfa-visszatérítés?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-01-22
 

2021. január 1-től az újépítésű lakást vásárlók és az építkezésbe kezdők is visszaigényelhetik a költségekhez kapcsolódó áfát. (Ez bizonyos feltételek teljesítése esetén igaz lehet az 5%-os és a 27%-os áfára is.) A támogatást a bankban lehet igényelni, azonban több pénzintézetnél azt tapasztalhatjuk, hogy mind a mai napig még nem elérhető a konstrukció. A Bankmonitor szakértői ezért utánajártak melyik bankban tudnánk már most igényelni az adó-visszatérítést.

Az otthonteremtési program részeként 2021-től visszaigényelhető az újépítésű lakások áfája.
Kétféle adó-visszatérítés is elérhető az idei évtől:

  • Az újépítésű lakások vásárlásakor az 5%-os áfát vissza lehet igényelni, amennyiben csok támogatást is kérünk új otthonunk megvásárlásához. (A generálkivitelezővel történő építkezésekre is 5%-os áfa érvényes, melyet vissza lehet igényelni.)
  • Az önerős – generálkivitelező nélküli – építkezéseknél 27%-os áfatartalmú számlát kaphatunk, az adót 5 millió forintos összeghatárig visszaigényelhetjük. A csok személyi feltételeit teljesíteni kell a konstrukció felvételéhez, ugyanakkor ezt a támogatást gyermektelen párok, egyedülállók is igénybe tudják venni.

Mindkét támogatási formát az általunk választott pénzintézetnél tudjuk megigényelni.Nem mindegy melyik pénzintézethez fordulunk, ugyanis még nem minden bankban érhető el ez a támogatási forma.

Hirdetés

Hirdetés

Két pénzintézetnél már most is elérhető a konstrukció

A Bankmonitor szakértői éppen ezét megkérdezték a pénzintézetek az adó-visszatérítés várható bevezetésével kapcsolatban. Jó hír, hogy az eddigi válaszok alapján már két pénzintézetnél – az OTP Banknál és az ERSTE Banknál – már elérhető az adó-visszatérítési támogatás mindkét formája.

Mikortól érhető el az egyes bankoknál az áfa-visszatérítési támogatás?

Amennyiben sürgős lenne a támogatás felvétele – például közeleg a fizetési határidő – , akkor már ezen két banknál benyújtható a támogatás iránti kérelem.

A többi bank is igyekszik minél hamarabb elindulni ezekkel a támogatásokkal

A fent nevesített két bank mellett a többi – a Bankmonitor szakértőinek nyilatkozó – pénzintézet is igyekszik minél hamarabb bevezetni a konstrukciót. A Budapest Banknál és az UniCredit Banknál a tervek szerint a jövő héttől szintén elérhető lesz a konstrukció.

A K&H Bank, Raiffeisen Bank és az MKB Bank is igyekszik minél hamarabb bevezetni a támogatást. Ugyanakkor a Raiffeisen Banknál kizárólag az új lakás vásárláshoz kapcsolódó áfa-visszatérítést lehet majd a jövőben igényelni.

A többi pénzintézet a cikk megjelenéséig még nem reagált a Bankmonitor megkeresésére, válaszukkal frissíteni fogjuk cikkünk.

Megérheti kicsit várni a támogatás igénylésével

Akinek sürgős a vásárlás – közeleg a fizetési határidő – már most meg tudja igényelni az adó-visszatérítési támogatást az OTP Banknál, vagy az Erste Banknál. Ha nem sürgős a döntés, akkor viszont megérheti kivárni.

Sokaknak ugyanis lakáshitelt is igényelnie kell a vásárláshoz, építkezéshez: számukra döntő lehet melyik banktól igénylik a kölcsönt. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint ugyanis a legolcsóbb és legdrágább kölcsön havi törlesztőrészlete között akár 20 ezer forint is lehet a különbség. (15 millió forint, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 400 ezer forint jövedelem beállítsa esetén.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az áfa-visszatérítési támogatásnak azonban minden banknál azonos a feltétele, vagyis a döntő szempont a hitelek közötti eltérés lehet. (Természetesen csak abba az esetben, ha nem kell sürgősen a támogatás összege.)

Az áfa-visszatérítés összegét nem utólag kapjuk meg, felhasználható a vételár megfizetéséhez

Az egyes pénzintézetek válasza alapján az adó-visszatérítési támogatást nem utólag – a vételár megfizetését követően – fogjuk visszakapni. Az összeget a bank az eladónak fogja utalni utolsó vételárrészletként. Ez azt jelenti, hogy nem kell a teljes vételárat előteremtenünk sajt forrásból – vagy hitelből -, a támogatás összege felhasználható annak megfizetésére.

Emiatt azonban kiemelten fontos, hogy mit fog tartalmazni az adásvételi szerződés: az áfa-visszatérítési támogatást nevesíteni kell összegszerűen a vételár forrás összetételénél. Azt is tartalmaznia szükséges, hogy ezt az összeget a pénzintézetnek milyen számlára szükséges utalnia.

Az építkezésekhez kapcsolódó áfát a bankok várhatóan szakaszosan, az adott számlák benyújtását követően utólagosan fogják megfizetni számunkra.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés