Hol lehet ma pénzt fialtatni?

Hol lehet ma pénzt fialtatni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-05
 

A kamatok sokszor már negatív tartományban, a részvények régi mércével mérve túlértékeltek. Kínában folyamatosan napirenden van a gazdasági lassulás. Európa sem dübörög (főkét, ha figyelembe vesszük Spanyolország, Görögország helyzetét, sőt Svájcot is nyomasztja az erős frank). Egyedül Amerika zakatol, de ők meg ott állnak a kézifék felett: a piac várja a pillanatot, mikor húzzák meg (kamatot emelnek). Hogyan látja a helyzetet egy svájci, egy amerikai és két magyar szakember? Miben hisznek, mivel lehet ilyen helyzetben profitálni? Blogkörképünkből kiderül!

Svájc régóta a vagyonos emberek Mekkája, amire egész iparág épült ki. Az egyik nevesebb svájci befektetési tanácsadó,a Wellershoff and Partners stratégia döntésekért felelős tulajdonosa, Felix Brill a svájci frankban való eladósodást jó döntésnek tartja a jelenlegi helyzetben. És miért van benne ráció? Extrém erős az alpesi deviza, ráadásul a kamata gyakorlatilag nulla. Márpedig ebből kifolyólag éppen ellentétes helyzet adódhat a közeljövőben, mint ami az elmúlt időszakban lezajlott: a frank törlesztőrélszet más devizában számolva egyre kisebb és kisebb lehet. Ezt a kockázatok miatt mégsem javasolja a kisbefektetőknek. Ők inkább vegyenek eurót vagy dollárt. A teljes interjú az Alapblogon olvasható.

A JP Morgan befektetőház ügyféligazgatója, Franz-Josef Loerch svájci kollégájánál sokkal jobban bízik Amerikában. Szerinte az elkövetkezendő időkben leginkább az amerikai fogyasztásból lehet majd profitálni. A Wal-Mart-nál kisebb, kevésbé ismert kereskedelmi egységek teljesítek majd jól. Mivel szakterületét tekintve kötvényszakértővel állunk szemben, így nem meglepő, hogy a javaslatai között is találunk kötvényeket. Például az Apple új kötvényét vagy olasz és spanyol államkötvényeket. Ezzel szemben Magyarország abszolút nincs náluk fókuszban, mert rosszabb teljesítményt várnak tőlünk.

Szabó Dávid, a Concorde-os Superpositon Alap kezelője sokkal jobban bízik a forintban. Szerinte alulértékelt. A befektetők pénzét pedig Graphisoft Park részvényekben, MOL, OTP kötvényekben, aranyban és sok egyéb másban fialtatja. Érdemes elolvasni a vele készült interjút, hiszen egy unikális, három befektetési stratégiát felvonultató alapot ismerhetünk meg, amit egy fizikus-közgazdász igazgat.

Zsiday Viktor azonban már nem ilyen optimista a kötvényekkel kapcsolatban. Általánosságban úgy gondolja, hogy ez a jelen kor buborékja, ami ráadásul tovagyűrűzött más eszközosztályokba. És már nem csak a kötvény buborék pukkanhat ki, hanem sok egyéb más is. A teljes folyamatot a blogbejegyzésében lehet olvasni.

Ráadásul kifejti a véleményét a görög helyzetről is. Párhuzamot von a Weimari Köztársaság bukása és a jelenlegi görög helyzet között. De a történelem kihatással van a német gondolkodásra mind a mai napig: extrém módon félnek az inflációtól, pedig az igazi rém a gazdasági stagnálás.

És végül érdemes egy pillantás vetni arra is, hogy miben tartják pénzüket világ szinten a megtakarítók (Kattints a képért!) Alulról felfelé a jelmagyarázat: készpénz és bankbetét, kötvény, befektetési alap, részvény, biztosítás és nyugdíj, egyéb.

Hirdetés
Hirdetés