Holnaptól többet veszíthetünk a Magyar Állampapír Plusz eladásakor

Holnaptól többet veszíthetünk a Magyar Állampapír Plusz eladásakor
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-05
 

Május 6-tól a Magyar Államkincstár 99,50 százalékos árfolyamon váltja vissza a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Pluszt), a korábbi időszakban ez az érték 99,75 százalék volt. Ez azt jelenti, hogy 10 millió forint befektetése esetén az állampapír lejárat előtti értékesítésekor a jövőben 25 ezer forinttal kevesebbet kapunk. Van azonban egy eddig is jól működő kiskapu.

A Magyar Állampapír Plusz 2019. júniusi bevezetését követően a hazai állampapírok sztárja volt. A kötvény 5 éves futamideje alatt 4,95 százalékos átlagos éves hozamot érhetünk el. Ráadásul a kötvény igen kedvező feltételek mellett lehetett visszaváltani a futamidő alatt.

A helyzet azonban megváltozott, a magas áremelkedés miatt az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír hozamkilátása már jóval kedvezőbbnek tűnik. A Magyar Államkincstár legújabb döntésével pedig a MÁP Plusz visszaváltási feltételei is szigorodnak.

Hirdetés

Hirdetés

Kevesebbet pénzt kapunk a MÁP Plusz eladásakor

A Magyar Államkincstár ugyanis a konstrukció visszaváltási árfolyamát csökkentette 99,75 százalékról 99,5 százalékra. Ha tehát a kötvény futamideje alatt el szeretnénk adni a papírt, akkor kisebb összeget fogunk kapni, mint eddig. Ha 10 millió forintot fektettünk MÁP Pluszba, akkor  jövőben 25 ezer forinttal fogunk kevesebbet kapni. (Eddig a felhalmozott kamaton felül 9 975 000 forintot kaptunk, a jövőben csupán 9 950 000 forint összeg üti a markunkat.)

A Magyar Államkincstár módosított a visszaváltási árfolyamon. Elképzelhető azonban, hogy bankon keresztül vásároltuk az állampapírt, ez utóbbi esetben a pénzintézet által meghatározott visszaváltási árfolyam lesz lényeges számunkra. Jó eséllyel ez az árfolyam nem lesz kedvezőbb a Kincstár által kínáltnál.

A változtatás nem csak az új kibocsátásokat érinti, a korábban vásárolt kötvényeket is a szigorúbb feltételeknek megfelelően lehet értékesíteni a jövőben.

Fontos megkülönböztetni a sima MÁP Plusztól a nyomdai MÁP Pluszt. Ez utóbbit fizikai papírként lehet megvásárolni a postán. A kérdéses nyomdai kötvény „Nyilvános ajánlattétel” elnevezésű dokumentumában az alábbiak szerepelnek:

Lejárat előtti visszaváltás esetén az egyes kamatfordulókat követő 5 munkanapos időszakokban a kamatszámítás alapját képező összeg tekintetében 100%, az ezeken kívüli napokon a kamatszámítás alapját képező összeg tekintetében – jelen sorozat indulásakor érvényes feltételek szerint – 99,75% kerül alkalmazásra visszaváltási árfolyamként a befektetőt megillető összeg meghatározása során.

Vagyis a nyomdai papír visszaváltási árfolyama 99,75% és ezt visszamenőlegesen a már korábban megvásárolt kötvényeknél nem lehet megváltoztatni.

A kiskapu, amellyel veszteség nélkül eladhatjuk a kötvényt

Van egy teljese legális kiskapu, amelynek segítségével elkerülhetjük a visszaváltási költségeket. A kérdéses állampapírt ugyanis a kamatfizetést követő 5 munkanapon belül veszteség nélkül, 100 százalékos árfolyamon adhatjuk el.

A kötvény 5 éves futamidejű, kamatfizetésre az alábbi időpontokban kerül sor:

  • Első fél év végén.
  • Második fél év végén.
  • Második év végén.
  • Harmadik év végén.
  • Negyedik év végén.
  • Ötödik év végén. (Ez egyben a lejárat dátum is.)

Ha nincs sürgősen szükségünk a befektetett összegre, akkor kivárhatjuk a kamatfizetés időpontját és azt követően válhatunk meg a papírtól. Ezzel elkerülhetjük a potenciális veszteséget, ugyanakkor érdemes mérlegelni minden körülményt: például a kivárással lecsúszhatunk egy másik befektetési lehetőségről.

Milyen hatása lehet a visszaváltási feltételek módosításának?

Egyrészről kevésbé éri meg a kötvényt értékesíteni, visszaváltani. Vagyis a kötvénytulajdonosoknak kedvezőtlenebb feltételek mellett tudják áthelyezni pénzüket valamilyen másik megoldásba.

Másrészről a MÁP Plusz feltételeinek szigorítása kevésbé teszi vonzóvá a papírt az új befektetők számára. Bár tény, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben már eddig sem volt túl vonzó ez a sávos kamatozású állampapír.

Ráadásul a Prémium Magyar Államkötvény visszaváltási feltételein jelenleg nem módosítottak: az inflációkövető kötvényt továbbra is 99 százalékos árfolyamon lehet a futamidő alatt visszaváltani. (Ez egyébként még mindig kedvezőtlenebb a MÁP Plusznál alkalmazott 99,5 százalékos árfolyamánál.)

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés