Hoppá, itt az ingyenhitel korszaka?

Hoppá, itt az ingyenhitel korszaka?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-05-04 Frissítve: 2021-07-01
 

Korábban lehetetlennek tűnt, de most valóság, hogy a legolcsóbb lakáshitelek kamata alacsonyabb, mint az infláció. Ez azért is érdekes helyzet, mert ha kevesebbet vesztek azzal, ha hitelt veszek fel, mintha csak otthon a párnacihában tartom a pénzem, akkor nem is lehetne jobb az időzítés a hitelfelvételhez. Idővel persze változni fog a helyzet, viszont addig is a bankokon nincs lépéskényszer, hogy drágítsanak a hiteleken. Vigyázzunk, ne essünk abba a hibába, hogy a legolcsóbb, de gyorsan változó hitelt választjuk, inkább törekedjünk a biztonságra. Új hírlevelünk, a CashMester éppen erre mutat rá. 

Mi történt pontosan?

A legolcsóbb lakáshitel kamata (2,4%) alacsonyabb, mint az éppen aktuális infláció (2,7% márciusban éves alapon). Ez a gyakorlatban egyet jelent azzal, hogy ingyen kaphatunk hitelt (legalábbis a jó minősítésű adósok).

Mit jelent ez magyarul?

Mind a hitelek, mind a megtakarítások esetében a fizetett, vagy kapott kamatról csak akkor tudjuk eldönteni, hogy magas, vagy alacsony, ha figyelembe vesszük az inflációt. Ha 3% az éves infláció, akkor egy év múlva 103 Ft-ot kell adnunk azért, amit ma 100 Ft-ért vehetünk meg. Ha az inflációnál alacsonyabb a hitelkamat, akkor valós költsége nincs a hitelnek. Ha az inflációnál alacsonyabb a megtakarításunkon elért kamat, akkor nem kerestünk pénzt.

Hogyan lehet alacsonyabb a hitelkamat, mint az infláció?

Az egész onnan indul, hogy a megtakarításokkal elérhető kamatok is borzasztóan alacsonyak. Ma a bankok kockázat mentesen 0,2-0,3% kamatot tudnak elérni a szabad pénzükkel (és kb. ennyit is adnak a betétekre átlagosan). Ehhez viszonyítva a 2,4% legjobb lakáshitelkamat már érdemi jövedelmet jelent a bank számára.

A Bankmonitor egy teljesen új formátumú hírlevelet indított útjára CashMester címmel. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az infláció alatti hitelkamat nagyon ritka, most is egy hatalmas válság utólagos következményeként állt elő. Azok számára van jelentősége, akik hitelfelvételen gondolkoznak. A többiek számára az olcsó lakáshitel csupán egy olyan tényező, mely arra utal, hogy olcsón juthatnak pénzhez a lakásvásárlók. Az olcsó pénz pedig soha nem jelent várható árcsökkenést az ingatlanpiacon (sőt, inkább az ellenkezőjét)…

Rohanjak hitelt felvenni?

Csak azért ne vegyél fel hitelt soha, mert alacsony a kamat. Ha belátható időn belül lakásvásárlásban gondolkozol, akkor viszont érdemes mérlegelni, hogy azt hogyan időzítsd. Ha albérletben laksz érdemes átszámolni, hogy saját lakással, vagy bérléssel jársz jobban hosszú távon.

Kockázat!

A legolcsóbb hitelek törlesztő részlete rövid távon is változhat, ha emelkednek a kamatok. Bár most egyetlen jel sem utal közelgő kamatemelkedésre, érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha ma hitelt veszünk fel tudjuk-e majd fizetni törlesztő részleteket, ha 1-2%-kal magasabban lesznek a kamatok (ez 8-16%-kal magasabb havi kifizetést eredményezhet egy 20 éves hitelnél). A kamatkockázatot a végig fix törlesztésű hitelek zárják ki, ez azonban legkedvezőbb esetben is 5% feletti kamatszinten érhető el. (Hozzátesszük, hogy pár év múlva vélhetően ez már igen kedvezőnek fog tűnni visszatekintve…)

Hirdetés
Hirdetés