Mutatjuk a megoldást, aminél kizárt, hogy emelkedjen a törlesztőd!

szerző: Szabics Zsolt
2017. 04. 04.

Ritkán fordul elő, hogy nem a legkisebb törlesztőrészlet a kifizetődő döntés hosszú távon, viszont a lakáshiteleknél most pont ebben a helyzetben vagyunk. A legnagyobb biztonságban akkor vagyunk, ha 20 évre végig rögzített kamatú hitelt veszünk fel, amit most már két banknál is megtehetünk. Ha azt hinnénk, hogy ez most nagyon sokba kerül, akkor tévedünk, mert gyorsan fordulhat a mérleg nyelve.

Van úgy, hogy nem a legolcsóbbat kell választani!

Ismerve a piaci folyamatokat, azt kell mondanunk, hogy egy nagyon szűk csoport, aki hitel nélkül álmai lakását meg tudja vásárolni, a többség számára a lakáshitel elengedhetetlen. A következő fontos kérdés a hitelösszeg és a futamidő kiválasztása után, hogy mégis milyen hitelt válasszunk. Az olcsóbbat, aminél a törlesztő akár negyedévente is változhat, vagy a drágábbnak tűnőt, ami viszont sok-sok évig kiszámítható havi részlet mellett vehető fel.

Jellemzően 15 év vagy a feletti futamidőben gondolkozunk, hogy minél inkább le tudjuk nyomni a havi törlesztőrészletet, ezért úgy döntöttünk, hogy megnézzük, mit is tartogatnak számunkra a bankok, ha a 20 évig fix hitelt keresünk. Sokáig csak az UniCredit volt jelen ebben a szegmensben, de a közelmúltban az OTP is csatlakozott a versenyhez.

Persze sokkal jobb lenne, ha több választási lehetőségünk lenne, mint például az 5-10 évre rögzített hiteleknél, de ezt nem mi határozzuk meg, a bankok döntik el, hogy egyáltalán itt ki akarnak-e a jönni új termékkel.

Tipikusan olyan fontos döntés előtt állunk, ami két évtizedre meghatározza a jövőnket, ráadásul a döntés korántsem egyszerű. Ha 100%-ig biztosan tudnánk, hogy a kamatok nem emelkednek meg, akkor persze a legolcsóbb induló törlesztőrészletet kellene választanunk. Azonban most éppen az a várakozás, hogy a kamatok nőni fognak, vagyis nagyon gyorsan elolvadhat az előnye a most még olcsónak tűnő hiteleknek. Legalábbis erősen kérdéses, hogy ha közel 3% az infláció már most, akkor hogy lehetne hosszabb távon fenntartani a jegybanki alapkamat ötödén álló bankközi hitelkamatot (BUBOR-t).

Válogass a legjobb ajánlatok közül. Nézd meg a kalkulátorunkkal, hogy számodra melyik a testhezálló lakáshitel!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

A vagy B lehetőség, nincs egyelőre más

A piacon elérhető lakáshitelek közül egyelőre kettő bank kínálatában jelent meg a 20 évre rögzített konstrukció. Amennyiben a két keresővel rendelkező család átlagkeresetet keres és egy 20 millió forintos lakáshoz 8 millió forintnyi hitelre lenne szükségük, akkor alapesetben az UniCreditnél 61,4 ezer forintos, míg az OTP-nél 68,5 ezer forintos havi részlettel kell számolni.

Már a kiinduló esetben is nagy eltérés van a THM-ek között, a hitel teljes költsége egyik esetben 7,07%, míg a másiknál 8,92%. Mindebből a hitelkamat rendre 6,74% és 8,2%. Ráadásul az UniCreditnél van lehetőség extra kamatkedvezményt kapni, ha hitelfedezeti biztosítást kötünk. Mindez a havi részletet 3,5%-kal (1981 forinttal) vagy 6%-kal (3397 forinttal) emelheti meg, attól függően, hogy mennyire széles a biztosításba vont kör. Értelemszerűen minél nagyobb összeget fizetünk biztosításként, annál nagyobb védelmet élvezünk.

Minden költséget beleszámítva az UniCredit esetében 13,6 és 14,7 millió forintot fizetünk ki, előbbinél a biztosítás a futamidő alatt 476 és 815 ezer forinttal emeli meg a kiadásainkat. Az OTP-nél ugyanezért 16,4 millió forint fizetünk ki, vagyis a kedvezmény nélküli konstrukcióhoz képest is 1.7 millióval (11,5%-kal) nőnek a költségeink.

Mindenképpen megéri megfontolni ezt a lehetőséget is, hiszen még akár ennél is olcsóbban megúszhatjuk a hitelt, ha mellé kötünk lakástakarékot. Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy miként lehet a hitelt milliókkal olcsóbban és évekkel rövidebb futamidő alatt visszafizetni, ha lakástakarékkal kombináljuk a hitelt.

Az igaz, hogy ha a legolcsóbb hitelek induló törlesztőrészlete alacsonyabb, a példánkban az UniCredit ajánlatához képest 28%-kal fizetünk először kevesebbet. De ne gondoljuk azt, hogy ez a különbség tartós marad, várhatóan egyre fentebb fog emelkedni a most olcsónak tűnő hitel részlete is. Az biztos, hogy most a rövid hozamok mesterségesen alacsony szinten találhatók, néhány éven belül pedig komoly változásra készülhetünk fel. Ezért nagyon is megéri a jövőre gondolva legalább 5 éven keresztül fixált hitelt választani.

Sok kihívással kell megküzdenünk

Tagadhatatlanul beindult a hitelezés hazánkban, vélhetően saját környezetünkben is sokak akadnak, akik eljátszottak a gondolattal, hogy lakáshitelt vegyenek fel. Nincs egyszerű dolgunk, ha lakásvásárlásra adnánk a fejünk, hiszen

 • a lakásárak komoly emelkedést mutattak az utóbbi években
 • többek között a munkaerőhiány és a fizetőképes kereslet miatt nem is számíthatunk korrekcióra
 • Budapest egyes felkapott kerületében az új építésű lakások ára kiemelkedően magas lett (akár egy millió feletti négyzetméterárral)
 • csábítóak az olcsó lakáshitel ajánlatok, viszont túlzottan alacsonyan vannak a kamatok, és a törlesztőrészlet emelkedésével kell számolni
 • alkalmasint egy 30-40 millió forint értékű ingatlanhoz jelentősebb mértékű önerőre lehet szükségünk

A legjobb hír, hogy nem kell egyedül megbirkóznunk az előttünk tornyosuló kihívásokkal, mivel több kedvezményes lehetőség is előttünk áll. Gondoljunk csak a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK), amit már előre vállalt gyermek(ek) mellett is fel lehet venni. De mondhatnánk itt akár a lakástakarékpénztárat is, amivel szintén a szükséges önerőt tudjuk fentebb tornászni. Mindez azért nagy segítség, mert nem kell akkora lakáshitelt felvenni, így a családi költségvetés sem lesz annyira leterhelve.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.