Húsba vágó változások jöhetnek a kata adózásban!

Húsba vágó változások jöhetnek a kata adózásban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-11-08 Frissítve: 2019-11-14
 

Húsba vágó változások jöhetnek 2020-tól a katás adózásban, ami sokakat érinthet a több mint 300 ezer így adózó vállalkozó közül. Az alábbiakban összegyűjtöttük, amit tudni lehet a módosításról. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Frissítés (2019.11.14.): Vizsgálni fogja a szaktárca a kisadózó vállalkozások tételes adózásának (kata) gyakorlatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslataival együtt, mivel egyetértenek abban, hogy sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja ezen adónem elindításának – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az MKIK elnökségi ülését követően. Eszerint egyelőre nem tudni, hogy az alábbi munkaanyagban szereplő változtatások közül mi valósulhat meg 2020-tól. Ám Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozata szerint ha lesz is módosítás, arra nem januárban, hanem csak az első félévben valamikor kerülhet sor. 

Elsőként a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) kongatta meg a vészharangot a katát (kisadózó vállalkozások tételes adója) illetően, amikor egy pénzügyminisztériumi munkaanyag alapján azt jelezte, hogy 2020-tól megdrágul, valamint szigorúbb feltételekkel lesz alkalmazható a kata. Később a Pénzügyminisztérium is reagált, de  egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a kata adó összege a jövőben nem változik, az ellenőrzések pedig 2020-ban megszaporodhatnak. Jó hír ugyanakkor, hogy az éves árbevétel jó eséllyel nőni fog a jelenlegi 12 millió Ft-ról. 

Az MKOE szerint a következő változtatások merültek fel a kata adózás kapcsán a Pénzügyminisztérium munkaanyagában, mint lehetőség:

Hirdetés

Hirdetés

1. Több feltételnek kell megfelelni a katázáshoz

A szigorítás egyik lényeges eleme az, hogy a jövőben a kata 7 feltételéből az eddigi 2 helyett legalább 4-nek kell ahhoz teljesülnie, hogy egy egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. (kizárólag magánszemély tulajdonossal), közkereseti társaság (kizárólag magánszemély tulajdonossal) vagy ügyvédi iroda legálisan katázhasson.

  • Ne egyedül dolgozz!
  • Egy ügyféltől a bevételeid legfeljebb 50%-a származzon!
  • Dolgozz önállóan!
  • Dolgozz a saját otthonodban, irodádban vagy műhelyedben!
  • Dolgozz a saját eszközeiddel (számítógépeddel, más gépeiddel, használj saját telefont)!
  • Dolgozz a saját munkarended szerint, vagyis ne legyen a megbízód által meghatározott munkaidő!
  • A nem főállású katás vállalkozó saját munkahelye vagy a tulajdonában álló egyéb vállalkozás felé számlázott árbevétele az összes bevételének 50 %-át ne haladja meg!

2. Nem változik a kata adó összege

A kata adó összege alapesetben továbbra is havi 50 ezer illetve 25 ezer forint lesz, attól függően, hogy a kiadószó főállásúnak minősül-e, vagy sem.  Ezen felül továbbra is lehetőség lesz 75 000 Ft-ot fizetni havonta annak érdekében, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap, a társadalombiztosítási ellátás és a nyugdíj alapjául szolgáló szolgálati idő.

3. Plusz adóval sújtják az egy ügyféltől származó nagy összegű bevételeket

Ha a katás a minimálbér két és félszeresét meghaladóan számláz egy ügyfélnek és az az ügyfél a bevételeinek több, mint felét adja, akkor 2020 február 1-től az ilyen bevételre a katás 40 százalék adót fizethet.

4. Plusz adóval büntetik, ha valaki olyan cégnek számláz be, ahol korábban alkalmazásban állt

Összeghatártól függetlenül – szintén 2020 február 1-től – 40 százalék lenne a minimálbér felett az adó, ha a katás a munkáltatójának számlázna be, ahol a bevétel megszerzésének évében, vagy azt megelőző két évben a munkaviszonyban áll, vagy állt. Ezt az adót a számlát kifizető vonná le és utalná el az adóhatóság felé.

5. Megszűnhet a többes katázás

A többes katázás 2021. január elsejétől szűnhet meg, addig választani kell, hogy melyik katázást folytatjuk, ha ezt elmulasztjuk, akkor mindkettőt törli a nav.

Fontos témák a katás adózók számára:

Hitelképesek lehetnek az eva helyett katát vagy kivát választó vállalkozások
Mennyit kell egy katásnak minimum számláznia ahhoz, hogy lakáshitelt kaphasson?
A KATA adózás két nagy buktatója

Ha katásként érdekel a lakáshitel és a személyi kölcsön lehetősége, akkor a lakáshitel kalkulátorral vagy a személyi kölcsön kalkulátorral keresd meg a számodra legkedvezőbb ajánlatot, majd kérd hitelszakértő segítségét, aki végig segíteni fog a hiteligénylés folyamata során.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés