Ideje lépni, különben ebből csak havi 5000 forintos nyugdíj lesz

Ideje lépni, különben ebből csak havi 5000 forintos nyugdíj lesz
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-30 Frissítve: 2021-08-06
 

Az önkéntes nyugdíjpénztárral relatíve kevés ember rendelkezik Magyarországon, azt lehet mondani, hogy a legjobb esetben is csak minden ötödik ember takarékoskodik ilyen formában. Márpedig ha nyugdíjcélú megtakarításban gondolkozunk, ez lehet számunkra a legmegfelelőbb az egyszerűsége miatt. Mintegy 42 szereplőből válogathatunk a piacon, melyek közül 5 pénztár az, aki a tagok legnagyobb részét a maga oldalán tudhatja. A teljesítményekre sem panaszkodhatunk, 2016-ban eddig átlagosan mintegy 3 százalékos hozam üthette a markunkat. Ennek ellenére egy tag átlagosan 1 millió forintot gyűjtött össze, ami körülbelül havi 5000 forintos nyugdíj-kiegészítésre lehet elegendő.

A nyugdíjkérdés sajnos örök aggodalmat szül a magyar emberek körében, ami nem is csoda, hiszen ezen a téren a kilátásaink nem túl rózsásak: köztudott, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlan. Az állami rendszer révén ugyan még az elkövetkező évtizedekben biztosan juthatunk némi nyugdíjhoz, de ha nem akarjuk, hogy nagyon kevés nyugdíjunk legyen, valamilyen módon félre kell tennünk időskorunkra.

Még csak nagy összegekre sem gondolnunk, a lehetőségeinkhez mérten akár egy 5000 forintos megtakarítással is sokat tehetünk magunkért. Az is általános igazság, hogy minél hamarabb tudunk nekiállni a takarékoskodásnak, annál jobban járunk, hiszen az idő és a kamatos kamat a mi malmunkra hajtja a vizet.

Ha megszületett az elhatározás, hogy félretegyünk nyugdíjas éveinkre, a pénzünk gyarapítására a legkényelmesebb és a legpraktikusabb lehetőséget az önkéntes nyugdíjpénztár biztosítja. Nem csak, hogy több, vérmérsékletünknek, kockázattűrő képességünknek megfelelő portfólió közül választhatunk, de a havi befizetéseinket az állam még 20 százalékkal is honorálja. A következőkben áttekintjük, mire lehet számítani, ha önkéntes nyugdíjpénztárba szeretnénk fektetni.

Nézd meg egyszerű kalkulátorunkkal, hogy mekkora összegre számíthatsz a nyugdíjkorhatárhoz érve!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Hirdetés

Hirdetés

Nagy koncentráció jellemzi a pénztári piacot

A pénztárak közül bőven tudunk válogatni, mivel jelenleg 42 elérhető szolgáltató is van a piacon. Ezek közül 5 szereplő az igazán meghatározó, mivel mind a taglétszám, mind a kezelt vagyon szempontjából messze lehagyják a többieket. 100 ezernél több taggal is csupán az említett 5 pénztár rendelkezik, de ez arra is elég, hogy a piac 76 százalékát lefedjék, összesen 780 ezer tag befizetéseit kezelve. A 10 ezer fölötti taglétszámmal bíró pénztárból is csak 8-ra bukkanhatunk, a maradék pedig már a legkisebb pénztárakat jelenti, ahol a befizetők száma a néhány száztól a pár ezerig terjed.

onypujkep160929Nem meglepő módon az OTP önkéntes pénztára első helyen szerepel a pénztárak listáján, amihez a bank kiterjedt ügyfélbázisa is hozzájárul, mintegy 201 milliárd forintot kezelnek, valamint 218 ezer taggal rendelkeznek. De az Allianz és Aegon is meghatározó szereplő, mivel több mint 150 milliárd forintos vagyont tartanak náluk, és a tagok száma is 180 ezer fölött alakul. Az Aranykor és MKB pénztára az első három szereplőtől kissé lemaradva 118  milliárd körüli vagyonnal gazdálkodik. A tagok létszámában is nagyobb az eltérés, mivel az Aranykor 110 ezer befizetővel rendelkezik, míg az MKB 86 ezerrel. A volt ING pénztári tagok is az Aranykor biztosítónál jelennek meg befizetőként, és egyébként egyedül ez a pénztár az, amelyik banktól független szereplőként jelenik meg.

Ez az öt szereplő az, aki jelenleg egyben a legerősebb hátérrel is jellemezhető, így a nyugdíjmegtakarításunk is náluk tudhatjuk a legbiztosabb kézben.

Sokat számít mibe fektetetünk: beszéljenek a számok

A pénztár kiválasztása után persze az is fontos kérdés, hogy vajon milyen hozamot tudtunk elérni a befektetésünkön. A hozamunk és kockázatunk mértékét nagy mértékben behatárolja az, hogy milyen porfóliót választunk ki magunknak. Utazhatunk a teljes kockázatmentességre, amit a klasszikus portfólió képvisel, emellett jó középutat jelenthet számunkra a kiegyensúlyozott portfólió, de az igazi vállalkozó szelleműeknek a növekedési portfólió javasolt.

Az esetek túlnyomó többségében a kiegyensúlyozott portfóliót választják az emberek, az elérhető adatok alapján a pénztári befizetések 70 százaléka megy ezekbe. Azonban az is nagy mértékben közrejátszik, hogy sok pénztárnál ez alapértelmezett lehetőség, tehát ha nincs különösebb elképzelésünk és nem jelölünk meg portfóliót, automatikusan a kiegyensúlyozott portfólióba fog menni a befizetésünk.

Azt is összegyűjtöttük mire voltak képesek az egyes pénztárak egyes portfóliói 2016 eddig eltelt időszaka során. Azonban ahogy a befektetési alapok esetében, itt sem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítanunk a rövid távon visszatekintő hozamoknak, de tájékozódás gyanánt megéri, hogy vessünk rájuk egy pillantást.

Összességében azt lehet mondani, hogy egy önkéntes nyugdíjpénztári tagként átlagosan 3 százalék körüli hozamra üthette a markunk 2016 elejétől augusztusig.

Még mindig kevés tag van a pénztárakban

Az előnyök ellenére még mindig nem olyan népszerűek az önkéntes nyugdíjpénztárak az emberek körében, mint egyébként lehetnének. 2016 félévében mindösszesen 1,1 millió magyar gondoskodott nyugdíjas éveiről ilyen befektetéssel. Az még nagyobb probléma, hogy a teljes 4,2 milliós foglalkoztatotti létszámhoz képest az önkéntes pénztári tagsággal rendelkező aránya 25 százalék. Másképpen kifejezve 4 emberből csupán 1 rendelkezik önkéntes pénztári tagsággal, ami rendkívül alacsony arány, főként, ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy befizető több pénztárnál is tagsággal rendelkezhet. Tehát a többség egyáltalán nem tesz félre ilyen célból, még akkor sem, ha egyébként lehetősége lenne rá.

Sokszor az emberek legfőbb aggálya az, hogy az önkéntes pénztárak is magánnyugdíj pénztárak sorsára juthatnak, de azt hangsúlyoznunk kell, hogy erre nem kerülhet sor, mivel az állami nyugdíjrendszeren kívüli intézményekről van szó. Ennyi erővel bármilyen megtakarításunknak, vagy bankszámlán tartott pénznek lába kelhetne!

A tagok összesen mintegy 48 milliárd forintot fizettek be a félév végéig, ami azt jelenti, hogy egy tag féléves befizetése átlagosan 44 ezer forint volt. Ennek körülbelül 60 százalékát fizették be a megtakarítók, a fennmaradó 40 százalékot pedig a munkáltatók fizették be (például a cafeteria keretén belül igényelhető lehetőségnek köszönhetően).

De az is figyelmeztető jel, hogy a pénztárak egy tagra vetített vagyona a legnagyobb pénztári szereplők esetében is csak átlagosan 1 millió forintra rúg, ami valljuk be, nem sok mindenre lehet elég nyugdíjasként. Örökszabályként azt mondhatjuk, hogy ha 20 éven keresztül havi 100 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést szeretnénk kapni, akkor megközelítőleg 20 millió forintos egyenlegünknek kellene lennie.

Összességében azt lehet mondani:

  • a nyugdíjas éveinkre gondolni kell, amihez a legegyszerűbb megoldás az önkéntes nyugdíjpénztár, már a legkisebb összegektől is
  • igen koncentrált az önkéntes pénztári piac, a legnagyobb 5 szereplőnél van a befizetők több, mint 70 százaléka
  • a penetráció még mindig rendkívül alacsony, 4 emberből mindösszesen 1 rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal
  • a legnagyobb pénztárak egy tagra vetített vagyon átlagosan 1 millió forint, ami 20 évre havonta 5 ezer forintos nyugdíj-kiegészítésre lenne elegendő
  • a hozamok terén vegyes képet láthatunk, de azt mondhatjuk, hogy 2016 első 8 hónapjában egy átlagos önkéntes nyugdíjpénztári tag, 3 százalék közeli hozamot is zsebre tudott tenni
Hirdetés
Hirdetés