Így cseréld kedvezőbbre a forintosított hiteled!

Így cseréld kedvezőbbre a forintosított hiteled!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-06 Frissítve: 2021-10-08
 

Szépen lassan történelem lesz minden ingatlannal fedezett devizahitel. Az érintettek jelentős hányada megkapta már a banktól az elszámoló levelét, amelyben szembesülhetett a fair szabályok szerint módosított, és a bankok által tisztességtelenül felszámított összeggel csökkentett újdonsült hitelével.

A tapasztaltok szerint a többség elégedetlen, nem erre számított, és arra panaszkodnak, hogy törlesztőrészletük nem a vártnak megfelelően, vagy egyáltalán nem csökkent. Számukra is kínálkozik megoldás, és ha időben cselekednek, ingyenesen válthatnak egy olcsóbb konstrukcióra!

Ezt teheted, ha nem csökkent eléggé a törlesztőrészleted

Az elszámolási értesítő birtokában van lehetőségünk felülvizsgálni, van-e kedvezőbb banki ajánlat a piacon. Hogy miért érdemes körülnézned?

• A forintosított devizahitel kiváltásával egy átlagos devizahiteles 400 ezer és 1 millió forint közötti összeget spórolhat a hátralévő futamidő során

• A kedvezőbb hitellel történő kiváltás esetén aktuális bankunknál ingyenesen zárhatjuk le a tartozásunkat, azaz a pénzintézet nem számolhat fel végtörlesztési díjat

• Ezen felül a forintosított hitelek kiváltására kínált banki kölcsönök nem csak hogy olcsóbbak lehetnek a törlesztőt tekintve, de jelentős induló díj akciókkal, valamint plusz pénzzel is csábítanak, amelyet az ügyfél folyószámláján írnak jóvá

Így összességében akár teljesen díjmentesen bonyolítható le egy bankváltás!

Lépésről lépésre az ingyenes hitelkiváltásig

Összehasonlítás – pár kattintás

A banki elszámoló levél feketén fehéren tartalmazza az új hitelünknek mind a kamatát, mind pedig a havi törlesztőrészletét. Ezzel kell összevetnünk az aktuális banki ajánlatokat.

Készítettünk egy kalkulátort is, amellyel megtudhatod, mennyivel csökkentheted a havi törlesztődet! 

A meglévő hitel felmondása – maximum 60 nap

A megfelelő banki ajánlat esetén az aktuális hitelünket fel kell mondanunk a banknál, amelyre díjmentesen az elszámoló levél kézhezvételét követően 60 napunk áll rendelkezésre. Ez azért fontos, mert ezen lépés hiányában a régi bank a hitel lezárásakor jogosan számíthat fel végtörlesztési díjat!

A meglévő hitel lezárása – maximum 90 nap

A forintosított hitel felmondásától számítva 90 napunk áll rendelkezésre, hogy a tartozást visszafizessük. Hitelkiváltás esetén erre bőségesen van időnk, mivel az átlagos átfutás egy banki hitel lebonyolítását illetően általában 1-1,5 hónap.

Mire számíthatunk az új hitel elbírálásakor?

Sokan aggódnak a hitelkiváltás kapcsán amiatt, hogy az ingatlanfedezet értéke még a forintosítás után sem elegendő, illetve az igazolható jövedelem kevésnek bizonyul egy új banki bírálat esetén. A január 1-jén érvénybe lépett MNB szabályozást – az ingatlan értékére és a minimális jövedelemre vonatkozóan – ugyan nem kell a bankoknak betartani, de számítsunk arra, hogy ezeket a tényezőket is vizsgálhatják.

A hitelkiváltásra kínált legjobb banki ajánlatok esetén is szükséges az előbbiek igazolása. A bank ezeknél a hiteligényeknél sokkal inkább egyedileg fogja megítélni az ügylet kockázatát. Azaz érdemes több banki ajánlatot is megvizsgálni, mivel előre nem borítékolható, hogy melyik bank kínálja a legjobb alternatívát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Ezen kívül elengedhetetlen a sikeres hitelkiváltáshoz, hogy a kiváltandó hitelt az adós előzőleg rendben fizette, és nem szerepel a KHR-ben negatív státusszal (Központi Hitelinformációs Rendszer, régen BAR lista).

Megjegyzés a hitetleneknek

Bár a hitelkiváltás lehetőségének megvizsgálása minden hitelképes adós számára célszerű, az érintettek jelentős hányada sokkal inkább azzal van elfoglalva, hogy az elszámolás hibás és a bank rosszul kalkulált. Az adós maga nem tudja ellenőrizni a kalkulációk helyességét, mivel az alkalmazandó képlet igen bonyolult, tehát a megfelelő szaktudás nélkül lehetetlen.

Az első felindulást követően tehát érdemes 10-ig elszámolni és lenyugodni. A számításokat az MNB által megalkotott szabályok szerint készítették el a pénzintézetek, és a felügyelet mindent rendben talált az elszámolás kapcsán. Ha aggályaink mégsem csillapodnának, vagy az elszámolási értesítő értelmezésében van szükségünk segítségre, akkor forduljunk a Magyar Nemzeti Bank telefonos és személyes ügyfélszolgálatához.

Aki panaszt szeretne tenni, az elsőként az érintett pénzintézetnek címezheti az értesítő kézhezvételét követő 30 napon belül, amelyet 60 napon belül kötelesek kivizsgálni. Meddő vita esetén ezután fordulhatunk a Pénzügyi Békéltető Testülethez, majd végső soron bírósághoz.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés