Így cseréld le lakáshiteled egy olcsóbbra még a kamatemelkedés előtt

Így cseréld le lakáshiteled egy olcsóbbra még a kamatemelkedés előtt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-05
 

Komoly fellendülést hozott a 2024-es év az ingatlan- és hitelpiacon. A kamatplafon végével ugyanakkor egy bank már a kamatemelés útjára lépett és nem az a kérdés, hogy követik-e a versenytársak, hanem inkább az, hogy mikor. Érdemes lehet ezért mielőbb lecsapni egy jó lakáshitel-ajánlatra akkor is, ha egy meglévő, drága hitelt cserélnél kedvezőbbre.

2023 végén elbúcsúztunk a CSOK támogatástól, 2024-től pedig már csak a legkisebb településeken érhető el vissza nem térítendő támogatás lakáscélra (Falusi CSOK). Újdonságként érkezett viszont a CSOK Plusz kamattámogatott lakáshitel, ezen kívül a már jól ismert Babaváró hitel feltételeiben is komoly átalakulás történt.

A népszerű Babaváró hitel a változások ellenére továbbra is a gyermekvállalás előtt álló házaspárok kedvence, a CSOK Plusz pedig az első néhány hónapban felpörgette a lakáshitel piacot. Olyannyira, hogy az első néhány hónap után történelmi csúcson van a támogatott lakáshitelek aránya a lakáshiteleken belül (nagyságrendileg a hiteligénylések 30 százaléka).

Hirdetés

Hirdetés

Vége a lakáshitel kamatok csökkenésének

A magyarok lakáshitel igénylési kedvének felfutásában a támogatások mellett az egyre kedvezőbb lakáshitel kamatok is közrejátszottak. Már 2024 első hónapjában hozzá lehetett jutni 6% alatti hitelkamattal lakáshitelhez. A fordulópont viszont úgy tűnik elérkezett, hiszen a kamatplafon bevezetése óta a kamatkörnyezet is jelentősen megváltozott.

Nem meglepő tehát, hogy a kamatplafon június végi kivezetésével a legnagyobb hazai bank azonnali kamatemelésről döntött, amelyre heteken belül valószínűsíthetően a többi bank is reagálni fog. A változásról és az aktuálisan elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről korábbi cikkünkben írtunk, most pedig nézzük meg, mit tehet az, aki korábban drágábban volt kénytelen ingatlanhitelt felvenni.

A kamatemelkedés tehát nem csak valószínűsíthető, a kérdés már csak az, mikor csatlakozik az OTP-hez a többi hazai nagybank is. Ha tehát korábban kénytelen voltál drágábban lakáshitelt felvenni, akkor most még érdemes körülnézni a piacon és mielőbb elindítani a hitelkiváltást.

Mi a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás tehát egy meglévő, drágább kölcsön cseréje egy olcsóbb konstrukcióra. Adósságrendezésről pedig akkor beszélhetünk, ha több hitelt is egybegyúrnánk, hogy spóroljunk a törlesztőrészleteken, vagy akár hamarabb szabaduljunk az adósságtól.

A hitelkiváltás vagy adósságrendezés akkor is működőképes, ha

  • kizárólag lakáscélú hitedet szeretnéd kiváltani;
  • a lakáshiteled mellett egyúttal több, fedezetet nem igénylő tartozástól is megszabadulnál (például személyi hitel, hitelkártya vagy folyószámlahitel), mindezt egyetlen lakáshitelbe összpontosíthatod;
  • vagy ha nincs lakáscélú jelzáloghiteled, ellenben több fedezet nélküli kölcsönnel rendelkezel és egy új, kedvezőbb adósságrendező személyi hitellel szeretnéd kiváltani azokat.
Fontos
Ha negatív státusszal szerepelsz a KHR-listán, akkor sajnos sem a hitelkiváltás, sem az adósságrendezés nem lesz működőképes számodra. Tudd meg cikkünkből, hogy milyen lehetőségeid vannak, ha fizetési nehézséggel állsz szemben!

A hitelkiváltás tulajdonképpen egy új hitel felvételét jelenti, amellyel a meglévő tartozás visszafizetésre kerül. Fontos, hogy az új kölcsön igénylésénél ugyanúgy felmerülnek költségek, mint amikor a korábbi hitelt igényelted. Ezen kívül a meglévő kölcsön visszafizetéséhez kapcsolódóan is számítani kell némi fizetnivalóra. A hitelkiváltás vagy adósságrendezés pénzügyi előnyének meghatározásakor mindezeket együtt kell figyelembe venni.

Milyen előnyökkel jár a csere, és kinek érdemes megfontolnia?

A hitelkiváltás tehát kivételes lehetőség lehet most azoknak, akik jobb anyagi helyzetbe szeretnének kerülni. Ha korábban magas kamattal és törlesztőrészlettel voltál kénytelen lakáscélú jelzáloghitelt felvenni, akkor most érdemes utánanézni, hogy milyen ajánlatok érhetők el a piacon (lehetőség szerint mielőtt a többi bank is a kamatemelés útjára lép).

A hitelkiváltással elérhető előnyök

  • Anyagilag kedvezőbb helyzetbe kerülhetsz, hiszen az elsődleges cél a havi fizetnivaló és a teljes tartozás csökkentése.
  • Akár a futamidőt is lehetőség van rövidíteni, így hamarabb fizetheted vissza a tartozást.
  • Egy rövidebb kamatperiódusú kölcsönt hosszabb, vagy akár futamidő végéig fix kamatozásúra cserélhetsz, kivédve ezzel a kamatváltozás kockázatát.
  • Ha korábban több ingatlan is fedezetként szolgált a hitelben, adott esetben egy vagy több lakás, ház felszabadítható a jelzálogteher alól.
  • Ha az eredeti kölcsön igénylésekor adóstárs vagy társigénylő is szerepelt az ügyletben, bizonyos esetekben az új hitelben már nem feltétlenül kell szerepelniük, mentesülhetnek azon kötelezettségük alól, hogy egy esetleges fizetésképtelenség esetén saját vagyonukkal vállaljanak felelősséget.
  • Több meglévő kölcsön kiváltásakor a továbbiakban csak egy pénzintézet felé lesz kötelezettség, ezzel a törlesztés is áttekinthetőbbé válik.
  • Adott esetben a hitelképesség is visszaállítható, illetve javítható.

Hogyan érdemes elindulni?

Elsősorban érdemes megnézni a jelenlegi kölcsönöd/kölcsöneid paramétereit (hitelkamat, THM) és utánajárni, hogy van-e ennél kedvezőbb ajánlat a Bankmonitor kalkulátorával. Ha lakáshiteled is van, akkor használd a hitelkiváltás kalkulátort, ha csak fedezetet nem igénylő hiteled/hiteleid vannak, akkor pedig az adósságrendező hitel kalkulátor lesz a segítségedre.

A szimpatikus ajánlat kiválasztása után add le érdeklődésed és független szakértőink segítenek a legkedvezőbb megoldás megtalálásában és az igénylésben is. A Bankmonitor segítsége ügyfeleink számára mindvégig díjmentes.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés