Így csökkentettük 5 millió Ft-tal egy cég bankköltségeit – Neked is elérhető

Így csökkentettük 5 millió Ft-tal egy cég bankköltségeit – Neked is elérhető
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-06
 

Megkereste a Bankmonitort egy cégtulajdonos: közel 1,5 milliárd Ft árbevételű kis cégcsoporttal rendelkezik, jelentős euró forgalmat is lebonyolít a hazai értékesítés mellet és 12 éve ugyanannál a banknál vezeti számláit. Banki tevékenysége már meglehetősen összetett, segítsünk csökkenteni a költségeit. Két hónap közös munka eredményeként 5 millió Ft-tal csökkent az éves bankköltség. Megmutatjuk hogyan.
És nem utolsó sorban: ez a lehetőség számodra is nyitott.

Miért nem megy egyedül a banki költségek csökkentése? 

Ha egy kicsit is összetettebb egy 3-4 vállalatból álló kisebb cégcsoport tevékenysége, akkor – hiába elérhető a bankok kínálata weboldalunkon – már nehezen lesz kalkulálható az optimum a csoport számára. Külön színesedik a kép, ha jelentősebb devizaforgalmat bonyolít, esetleg külföldi leánycéggel is rendelkezik. Arról már nem is beszélünk, ha a cégcsoport banki finanszírozást is igénybe kíván venni, esetleg kiváltaná meglévő hiteleit, lízing konstrukcióit jobb finanszírozási alternatívákkal. 

Az élő példa

A megkeresést követően gyorsan azonosítottuk a gyártási tevékenységet folytató cégcsoport bankhasználati szokásait, a cégcsoporton belüli, azon kívüli és devizás pénzmozgásokat. Azonosítottuk a cég számára kritikus banki szolgáltatásokat, mely szűkítette a szóba jöhető bankok körét. Ezt követően elvégeztük a standard banki ajánlatok összehasonlítását.

Költségelőny #1: már a standard ajánlatokból történő megfelelő választás közel
2 millió Ft éves költségcsökkentési lehetőséget mutat

Az első három bankkal megkezdtük az egyeztetéseket és egyéni ajánlatokat kértünk be. A személyre szabott ajánlatkérésnél már tudattuk a bankokkal a cégtulajdonos prioritásait. 

Költségelőny #2: további
1,5 millió Ft-os költségelőny az egyedi ajánlatokban

Ekkor következett a bankokkal a személyes egyeztetés, ahol már kiemelkedő fontosságot kapott az egyes bankok ügyfél kiszolgálási gyakorlata. Ki mennyire rugalmas? A bankügyek mekkora hányada végezhető a cég saját irodájában (házhoz jön a banki ügyintéző)? Mi a banki reakcióidő egy-egy tipikus kérdés, probléma, ügy kezelését illetően? És nyilván terítéken maradtak a költségek: mennyire hajlandó a bank további engedményt adni a cég számára a legkritikusabb költségtétel vonatkozásában? 

Költségelőny #3: további
600 ezer Ft-os éves költségcsökkentés az egyedi ajánlat korrigálásával, mint például a tokenek és kártyák díjának elengedése, minimumdíjak csökkentése.

Ezen a ponton új frontot nyitunk: vizsgáljuk meg annak lehetőségét, hogy a deviza forgalom súlypontját nem Magyarországról, hanem az egyik szomszédos országban bejegyzett leánycég helyi bankkapcsolatán keresztül bonyolítjuk a jövőben. Itt már természetesen az elsődleges vizsgálati fókusz a magyar piacon kiszolgálást adó bank árainak vizsgálata a szomszédos országban. (Itt természetszerűleg belépnek számviteli és adóvonatkozások is, melyek konzisztens kezelésére felhívtuk a figyelmet.)

Költségelőny #4: további
900 ezer Ft-os éves költségcsökkentés a devizaforgalom döntő részének áthelyezésével

A folyamat lezárult,
összességében 5 millió Ft-os éves költségmegtakarítást ér el a vállalatcsoport 2014-ben. De nézzük a nem – vagy csak nehezen – számszerűsíthető előnyöket is: már az alap banki szerződés aláírása is a cég irodájában történik meg, a bankfióki látogatások száma azzal, hogy a dedikált banki kapcsolattartó keresi fel az ügyfelet és nem fordítva, a tizedére csökken. Kedvenc mondatunk a folyamat során a vállalatvezetéstől: „Kezdjük úgy érezni, hogy nem a Marsról jöttünk… és nem irreális elvárás a rugalmas banki kiszolgálás…”

További lehetőségek – lényegesen olcsóbb finanszírozás

Egy folyamatban lévő másik vállalati bankváltásnál súlyos milliókat spórolunk azzal, hogy a meglévő lízing alapú finanszírozást hitel alapú finanszírozásra alakítjuk át. Finanszírozás átalakításánál a folyamat természetesen összetettebb és lassabb, hiszen a banki kapcsolat sokkal mélyebb. Érdekes tapasztalatunk, hogy az NHP 2. kezelése is számottevően eltér az egyes bankoknál. Tekintettel arra, hogy a keretnek már csak a 10%-a alkalmazható hitelkiváltásra, bankoknál meglehetősen nehezen érhető el… persze, ha a kapcsolat a bank számára is perspektivikus, a fegyvert is be lehet vinni… 

Miért éri meg egy vállalatnak a Bankmonitor.hu szolgáltatását igénybe venni? 

  1. Mi minden nap banki költségekkel foglalkozunk, így pontosan látjuk az elérhető előnyöket
  2. Olyan költségtartalékot is feltárunk, melyet egy átlagos cég egyszerűen nem vesz észre
  3. Professzionális a folyamat, megszervezzük és levezetjük a banki egyeztetéseket (és stabilan érezhető, hogy a bankok a legjobb áraikat adják, ha egy szakértő irányítja a folyamatot)
  4. A mi díjunk annak függvényében mozog, hogy mekkora költségmegtakarítást értünk el a cég számára (minden egyes forint, ami kifizetésre kerül a Bankmonitornak, többszörös, biztos megtérüléssel rendelkezik) 

Ha Te is szeretnél milliókat megspórolni bankköltségeiden, olcsóbb finanszírozást szeretnél cégednek, töltsd ki az alábbi adatlapot és felvesszük Veled a kapcsolatot!

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés