Így ellenőrizheted, hogy megkapod-e a nyugdíjcélú állami támogatást

Így ellenőrizheted, hogy megkapod-e a nyugdíjcélú állami támogatást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-23
 

Már elérhető az ESZJA felületén a magánszemélyek 2022-es évi adóbevallási tervezete. Mindazoknak, akik rendelkeznek nyugdíjcélú megtakarítással, érdemes ellenőrizniük, hogy helyes adatok szerepelnek-e a dokumentumban. Ezáltal bebiztosíthatják, hogy mindenképpen megérkezzen a számlájukra a nyugdíjcélú állami támogatás.

A magyar állam évente 20 százalékos személyi jövedelemadó-visszatérítéssel támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Fontos, hogy a megtakarítóknak az adóbevallásukban külön fel kell tüntetniük ezt az igényüket, ami általában automatikusan megtörténik, a megtakarítást kezelő intézmény adatszolgáltatása alapján. Mégis érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban szerepelnek-e a megfelelő adatok az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetben.

Hol kell keresni az adóbevallási tervezetet?

Március 15-től már mindenki elérheti a tavalyi évre szóló adóbevallási tervezetét az eszja.nav.gov.hu weboldalon, ügyfélkapus bejelentkezést követően. Az adóbevallás határideje 2023. május 22-e, azaz szükség esetén eddig a dátumig lehet módosításokat végezni a tervezetben, illetve elfogadni azt. Amennyiben semmilyen aktivitás nem történik – például azért, mert az adózó rendben találta a tervezetben foglaltakat –, akkor a tervezet a határidő leteltével adóbevallássá válik.

Hirdetés

Hirdetés

Mit kell feltüntetned megtakarítóként a bevallásodban?

A nyugdíjcélra megtakarítók számára különösen érdekes rész az adóról való rendelkezés helye, ugyanis itt érvényesíthetik az állami támogatásra való jogosultságukat. A Bankmonitor tapasztalatai szerint a legtöbb esetben az adóhivatalnak rendelkezésére állnak a szükséges információk, de előfordulhat, hogy nem (vagy nem pontosan) szerepelnek az adatok a bevallási tervezetben. Éppen ezért érdemes meggyőződni az egyes sorok tartalmának helyességéről.

Jó tudni
A magyar állam mindhárom nyugdíjcélú megtakarítási konstrukció (nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj-előtakarékossági számla) esetében 20 százalékos adóvisszatérítést biztosít az éves befizetések után. A nyugdíjcélú befizetésekről a szolgáltató – például a biztosító vagy az önkéntes nyugdíjpénztár – igazolást állít ki, amelynek alapján kitölthető az adóbevallás.

Önkéntes nyugdíjpénztár és egészségpénztár:

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok az adóbevallás 131-138. sorában jelezhetik az adóvisszatérítésre szóló igényüket. A 131. sorban kell feltüntetni az előző naptári évben teljesített befizetések 20 százalékának megfelelő összeget. Aki például tavaly 300 ezer forintot tett félre, idén 60 ezer forint adójóváírásra jogosult.

A bevallás 132-134. sorait az egészségpénztári tagoknak kell kitölteniük. Fontos, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre együttesen vonatkozik a visszatérítési limit, évente legfeljebb 150 ezer forint. Ennek a teljes kihasználásához összesen évi 750 ezer forint befizetésére van szükség. (Azaz hiába fizet be valaki ennél több pénzt az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári számlájára, az ezen felüli részre már nem jár adóvisszatérítés.)

A több pénztári tagsággal is rendelkezők a 135. sorban összegszerűen látják a visszaigényelni kívánt adóvisszatérítést.

A 136. sorban az összesen kiutalandó összeget kell feltüntetni, amely nem lehet több, mint a 131. sorban lévő összeg. Lefelé azonban eltérhet tőle, például akkor, ha a 47. sor tartalma (összesen befizetett SZJA) kevesebb, mint amennyi visszatérítésre a nyugdíjcélú befizetései alapján jogosult lenne a kitöltő.

Ezzel elérkeztünk a 137. sorhoz, ahol az adójóváírás célpontjául szolgáló pénztár nevét, adószámát és bankszámlaszámát kell szerepeltetni. (Csak egyetlen szolgáltatót lehet megjelölni.)

A 138. sort csak azoknak kell bejelölniük, akik a nyilatkozat megtételének idején nyugdíjszolgáltatás miatt már nem tagjai önkéntes kölcsönös biztosító pénztárnak.

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ):

A NYESZ-tulajdonosok a 139-143. sorban rendelkezhetnek az adóvisszatérítésről. A 139. sorba kerül az előző évi befizetések 20 százalékának megfelelő összeg, de legfeljebb 100 ezer forint. A következő (140.) sor tartalmazza a kiutalandó összeget, amely az előbbi összeget nem haladhatja meg. A 141. sorban kell feltüntetni a szolgáltató nevét, adószámát és bankszámlaszámát.

A 142. sorban jelölendő, amennyiben az adózó 2020. január 1-ét megelőzően megszerezte a nyugdíjjogosultságát. Ha valaki 2022. december 31. után szüntette meg a nyugdíj-előtakarékossági számláját, neki a 143. sorban kell ezt jelölnie. Ebben az esetben akkor is rendelkezhet az adójáról, ha a nyugdíj-előtakarékossági számláját a nyilatkozattétel időpontja előtt már megszüntette (nyugdíjszolgáltatásra való jogosultsága miatt), de a befizetések évének utolsó napján még nem mondta fel a NYESZ-t. Aki a 143. sort bejelöli, ki kell töltenie a 22SZJA-Főlap D blokkjában található postai utalási címet vagy számlaszámot, ugyanis a NAV ez alapján tudja majd kiutalni számára a rendelkezett összeget. (A 142. sort ebben az esetben üresen kell hagyni.)

Nyugdíjbiztosítás:

A nyugdíjbiztosítással rendelkező adózókra a bevallás 144-148. sorai vonatkoznak. A tervezet 144. sorában szerepel az előző évi befizetések 20 százalékának megfelelő összeg, de legfeljebb 130 ezer forint: ennyi adóvisszatérítésre jogosult a megtakarító az igazolt befizetései alapján. A 145. sorban azt kell feltüntetni, hogy ebből mennyit szeretne a számlájára kiutaltatni.

A biztosító adatait (név, adószám, bankszámlaszám) a 146. sor tartalmazza, ha azonban külföldi illetőségű biztosító a szolgáltató, akkor a 147. sort kell kitölteni a megfelelő adatokkal. A bevallásban a nyugdíjbiztosítási szerződés egyedi azonosítószámát is fel kell tüntetni, erre a 148. sorban van lehetőség.

Több megtakarítással is rendelkezel? Ez esetben számodra a 149. sor is érdekes, amely a 136., a 140. és a 145. sorok összegét tartalmazza.

Fontos
Az ÖNYP-tagok maximum évi 150 ezer, a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek évi 130 ezer, a NYESZ-tulajdonosok pedig évi 100 ezer forint adójóváírásra jogosultak. Aki azonban több megtakarítás után is visszaigényelne SZJA-t, ő mindösszesen legfeljebb 280 ezer forint visszatérítésre tehet szert egy évben.

A megfelelően kitöltött és időben benyújtott adóbevallás esetén a NAV 30 napon belül kifizeti az adójóváírást a megtakarítási számlára.

Sokan elmulasztják igényelni ezt a támogatást!

A Bankmonitor megszerezte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a korábbi évekre vonatkozó igénylési adatokat. Ezekből kiolvasható, hogy a megtakarítók jelentős része elmulasztja érvényesíteni az állami támogatásra való jogosultságát. Például 2021-ben összesen 72 ezren voltak azok a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek, akik nem részesültek adóvisszatérítésben. Becslésünk szerint ők fejenként átlagosan 49 000 forintot veszítettek el emiatt.

A 2022-es év a családosoknak biztosított rendkívüli adóvisszatérítés miatt speciális volt. Emlékezhetünk, hogy a gyermeket nevelő adófizetők 809 ezer forintos összeghatárig visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, így sokaknak már nem maradt nyugdíjcélú megtakarítás jogcímén visszaigényelhető adójuk. A NAV statisztikái is ezt támasztották alá: 2021-re vonatkozóan alig 819 ezer fő részesült ebben az állami támogatásban, holott több mint 1,5 millió fő rendelkezett valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással.

Kalkulálj
Ha te is szeretnéd kihasználni a 20 százalékos állami támogatás lehetőségét, vedd fel a kapcsolatot a Bankmonitor tanácsadóival!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés