Így építs házat a CSOK 10+10 millió forint igénybevételével!

Így építs házat a CSOK 10+10 millió forint igénybevételével!

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-06-22 Frissítve: 2021-07-01
 

A hírek szerint a CSOK 10+10 millió forint újra meghozta a családok építkezési kedvét. Ez korántsem olyan könnyű dolog, számos új kihívást hoz, így a munkáltatok megszervezését és a pénzügyi háttér rendezését. A legjobb esetben az államtól kapott vissza nem térítendő támogatást, a kamatkedvezményes lakáshitelt, a piaci hitelt és az áfa-visszaigénylést is össze kell hangolni. A Bankmonitor.hu összeállítása bemutatja, hogy a gyakorlatban mire is számíthatunk a telekvásárlástól a beköltözésig.

Sokan érdeklődtetek építkezés esetén a CSOK-ról, ezért megnéztük, miként is néz ki a gyakorlatban egy ilyen projekt megvalósítása. A példánkban egy 40 millió forintba kerülő építkezést néztünk meg. Az összegből 10 millió forint a telekvásárlásra, míg a maradék 30 millió forint a ház (kb. 130 nm) felépítésére megy el. A család mindehhez 13-15 millió forint önerővel rendelkezik. Lássuk az egész folyamatot lépéseiben.

Hirdetés

Hirdetés

Kihagyhatatlan a telekvásárlás

Logikus, hogy kell egy hely, ahol felépíthetjük a házat. De már ekkor egy fontos kérdésbe ütközünk, hogy vegyünk-e fel már itt lakáshitelt, vagy ezt önerőből finanszírozzuk. A példában szereplő helyzetben nem éri meg már itt elgondolkozni az adó-visszatérítésen, azt inkább majd később kell felhasználni. Az csak egyetlen alkalomra szól, az építkezés jóval nagyobb adóvonzattal bír, mint a telekvásárlás, így itt tudjuk maximalizálni a lehetőségeinket (5 millió forintról beszélünk).

Visszatérve a hitelhez, ha már ekkor a bankhoz fordulunk, akkor tudni kell, hogy elköteleződünk a későbbiekben is felé. Tudniillik a bank nemcsak a telekvásárlást fogja hitelezni, hanem utána az azon történő építkezést is. A gyakorlat alapján ritka, mint a fehér holló, hogy egy új bankot sikerüljön az építkezéshez találni.

Figyeljünk arra is, hogy a telekvásárlásra nem tudjuk felhasználni a CSOK-ot, mindössze piaci alapú hitelből tudjuk ezt megvalósítani. Az aktuális példánk szempontjából úgy alakult, hogy a 10 milliós telekre 8 milliót elköltünk az önerőnkből, a maradék 2 milliót pedig hitelként felvesszük. Időhúzás nem nagyon lesz, hiszen 2016-tól az építkezés megkezdését nem kötik építési engedélyhez. Csak bejelenti az építtető 15 nappal az építkezés megkezdése előtt a szándékát és kész.

Jöjjön a többütemű építkezés

A jó hír az, hogy az építkezéshez már a CSOK 10+10 millió forintos konstrukció elérhető. Jelen esetben egy három gyermekes vagy ennyit vállaló családról lévén szó, nemcsak a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást kapják meg, hanem a kedvezményes lakáshitelt is hozzá. Utóbbi az állami kamattámogatás miatt a futamidő egészére fix 3%, ami jelenleg a legjobb lakáshitel

A szabály úgy szól, hogy az állami támogatást és a kedvezményes hitelt is csak szakaszosan utalja a bank, valamint minden esetben azonos összegben bocsátja csak rendelkezésünkre. Az építkezés szakaszait alapvetően az határozza meg, hogy miként is néz ki a hitel és az önerő aránya.

A kiinduláskor 13 millió forintos önerőt határoztunk meg. Ebből már elment 8 millió forint a telekre, így maradt 5 milliónk. Vagyis a 30 millió forintos építéshez ezt az 5 milliót használhatjuk fel. Másként fogalmazva az építési költségek 17%-át adja az önerő, a maradék 83%-ot a hitel. Az első kritikus pont az épület 17%-os készültségi szintje lesz, ami gyakorlatilag az alapozás befejezését jelenti.

Alapszabály, hogy a támogatott hitel és a CSOK folyósítása előtt a teljes önerőt el kell költeni, és ez most adott is lesz. A bank műszaki ellenőre kijön a helyszínre és igazolni fogja, hogy az alapozási munkálatok elkészültek és ehhez az összes rendelkezésre álló önerőt felhasználták.

Mivel mindent rendben találtak, a következő mérföldkőhöz szükséges összeget a bank folyósítja. A 70%-os készültségi szint eléréséhez 16 millió forintot kapunk. A 17%-ot már teljesítettük, ehhez 53% kell a 70%-hoz, vagyis a 30 millió forint szorozva az 53%-kal adja ki a 16 milliót. Ezen a ponton már a család élhet az áfa-visszaigényléssel. Ennek mértéke legfeljebb 5 millió forint és a készültségi szinttel párhuzamosan kapható meg. A részletes számok az alábbi táblázatban láthatók.

A bankkal való elszámolás következő pontja a 70%-nál van. Ettől eltérően több elszámolási szakaszt is megállapíthatnak a bankok, de a példában szereplő érték egy jellemző megvalósulási forma. A munkáltatok befejezéséhez további 9 millió forintra lesz szükség, azonban a banki gyakorlat szerint a külső finanszírozási igény 10%-át visszatartják.

A 30 millió forintba kerülő épületbe a család 5 milliót tesz be önerőként, vagyis 25 millió forint hitelből érkezik. Ennek a 10%-át, 2,5 millió forintot fog a bank visszatartani. Ezt akkor fogják csak felszabadítani és átutalni, ha a használatba vételi engedélyt bemutatjuk. Igen ám, de így 2,5 millió hiányozni fog, amit átmenetileg a családnak kell előteremtenie. Az átmenetileg nagyobb önerőt csak akkor tudjuk megspórolni, ha az építést végző vállalkozó tud várni 3-4 hetet a pénzére.

Mindent egybevéve kapunk egy 40 millió forint értékű családi házat, amiből

 • az önerő 13 millió (átmenetileg ez nő meg 2,5 millióval),
 • a felvett hitelek (telekre és építésre) összege 12 millió,
 • a 3 gyermek után járó CSOK 10 millió,
 • míg az áfa-visszaigénylésből 5 millió jön össze.

Valóban nagyon jól hangzik és működőképes is a korábbiakban felvázolt pénzügyi megoldás, de fontos tudni, hogy a lakáshitelből történő építkezés sokkal gondosabb előkészítést igényel, mint egy használt lakás megvásárlása:

 • ha a telekvásárláshoz hitelt veszünk fel, akkor jellemzően az adott bankhoz kötjük magunkat,
 • az egyes bankok gyakorlata nagymértékben eltérhet egy adott építkezés hitelezhetőségének megítélését illetően és a szakaszos finanszírozás vonatkozásában is,
 • a banki kapcsolattartás lényegesen intenzívebb, az elvárt dokumentációs igény sokkal magasabb,
 • ha nem kalkulál az építkező a banki forrás utolsó 10%-ának visszatartásával (a használatba vételi engedélyig), komoly fizetési gondokkal nézhet szembe az utolsó hónapokban.

Az építkezés műfaja önmagában tartalmaz speciális kockázatokat, hiszen a kivitelezés során nem ritkán merülnek fel előre nem tervezett költségek. Ebből adódóan mindenkinek érdemes tartalékot képezni saját tervezett költségvetésében az összesített építési költség legalább 10%-ának erejéig.

Az alábbi kalkulátorral pillanatok alatt megtudhatod, hogy mekkora kedvezményre vagy jogosult! Kérdés esetén pedig állunk a rendelkezésedre.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés