Így éri meg állampapírt venni!

Így éri meg állampapírt venni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Sokak számára ismert, hogy a hosszabb állampapírok magasabb kamatozást nyújtanak a rövidebb társaiknál. Szemben az egy éves Kamatozó Kincstárjegy 2,25%-os kamatával, a tíz éves Bónusz Magyar Államkötvénnyel akár évi 3,8%-ot is el lehet érni. De már az öt éves Prémium Magyar Államkötvény is minimum évi 3,25%-ot fizet. Megéri-e hosszú állampapírt papírt venned, ha nem tudod megtartani a futamidő végéig? Átlagosan 2 évet sem kell megtartanod, hogy jobban járj, mint az egy éves papírral!

Az állam bőkezű saját népével

A lakosságnak szóló állampapírok kamatozása jelenleg jóval kedvezőbbek, mint a mindenki által elérhető Magyar Állampapírok. Például 10 évre a mindenki által megvásárolható Állampapír mindössze 3%-ot fizet (évente), szemben a csak lakosság által megvásárolható Bónusz Magyar Államkötvény 3,8%-ával. Ráadásul a lakossági hosszú papírok követik a piaci változásokat: változó kamatozásúak.

A Bónusz Magyar Államkötvények a rövid állampapírokhoz (12 hónapos diszkontkincstárjegyekhez, vagy röviden DKJ-hoz) mérik a kamatozásukat, és azokat haladják meg futamidő függvényében 2%, 2,5%, 2,75%-kal.

A Prémium Magyar Állampapírok az infláció felett fizetnek futamidő függvényében 2,75% illetve 3,25%-os hozamot.

Hirdetés

Hirdetés

A magasabb hozamhoz több évig nélkülözni kell a pénzt?

Nem feltétlenül kell a lejáratig megtartanod a Prémium vagy Bónusz Magyar Államkötvényedet sem. Eladhatod azokat futamidő alatt is. Ebben az esetben (a kincstári árfolyamjegyzésből kiindulva) 2%pontot vonnak le az értékéből függetlenül attól, hogy megtermelt-e már a papír akkora kamatot, vagy sem. Extrém esetben ez azt jelenti (ha ma megveszed, holnap eladod a papírt), hogy akár 2%-os veszteséget is elszenvedhetsz idő előtti eladás esetén.

Null szaldó

Amennyiben a papír tartalmaz annyi felhalmozott kamatot (a kamat időarányos része nagyobb, mint 2%), akkor már pozitívban zárod az üzletet. Ahhoz, hogy annyi pénzt kapjál vissza, amennyiért állampapírt vettél, átlagosan 8 hónapot kell várnod (2019-ben lejáró Prémium esetén ez 9 hónap, míg a két hosszabb Bónusz esetén elég 7 hónapig tartanod azokat.)

Amikor már jobban jársz, mint a rövid papírral

A kisbefektetők hajlamosak a rövid távú befektetéseket görgetni: például mindig Kamatozó Kincstárjegyet vesznek, majd azt évente megújítják. Kiszámoltuk, hogy átlagosan kevesebb, mint 2 év után akkor is magasabb hozamot érsz el a hosszú lakossági állampapírokkal, ha időközben el kell adnod azokat (és így levonják a 2%pontot). És ez a viszonylag hosszú idő is főként a legrövidebb, 2019-ben lejáró Prémium Magyar Államkötvény (2019/L) miatt van, ahol a lejárat előtt közvetlenül lesz kedvezőbb a Kamatozó Kincstárjegynél. Egyébként átlagosan alig másfél év múlva már jobban jársz a Prémium vagy Bónusz Magyar Államkötvényekkel.

Az alábbi ábrán jól látható a két hosszabb Prémium és Bónusz Államkötvénynél elegendő egy év körüli időszakot várnod, hogy jobban jár, mintha Kamatozó Kincstárjegyet vásároltál volna.

allampapir160816

Árnyoldalak

A mindenki által megvásárolható hosszabb papíroknak természetesen nem csak előnyük van. Anélkül, hogy belemennénk a kamatérzékenység fogalmába, és matematikájában, érdemes tudni, hogy hosszabb papírok árfolyama több százalékkal is el tud mozdulni (negatív tartományba is), amennyiben változik a kamatkörnyezet. Szerencsére a kincstári árfolyamjegyzés (egyelőre) az ilyen típusú elmozdulásokra érzéketlen, csak a felhalmozott kamatból és a 2%pontos levonásból áll a papír ára.

Ráadásul a kamatváltozás nem csak a hosszabb papírokra hat, hanem a rövid papírok újrakötésénél is kifejti hatását. Tehát egy esetleges kamatemelkedésnél, ha nem is csökken a hosszú papírunk ára, az alternatív rövid papír kamata még emelkedhet, ami jelentősen befolyásolja a fenti számítást.

Megfelelő időtáv

Amennyiben állampapír vásárlás előtt állsz érdemes olyan időtávú papírt választanod, ami megfelel annak az időnek, amíg nincs szükséged a pénzedre. Ennél rövidebb és hosszabb időtáv is megfelelő lehet, de ez általában utólag derül ki. De ne legyél rövidlátó: a hosszabb papírok jobb kamatozását érdemes kihasználnod!

Hirdetés
Hirdetés