Így faraghatsz drámaian a bankköltségeken!

Így faraghatsz drámaian a bankköltségeken!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-09
 

Drága, vagy kevésbé drága SMS tájékoztató szolgáltatásokat ilyen-olyan formában mindenki használja. Valaki kizárólag a bankszámlán történt jóváírásokról, valaki csak a bankkártyás műveletekről kér értesítőt, míg mások minden egyes számlamozgásról SMS-ből értesülnek. Tapasztalataink alapján viszont a legtöbben nincsenek tisztában vele, hogy ezek a szolgáltatások esetenként igen komolyan megnövelik a bankköltségeket. Ezért adunk pár ötletet, hogyan tartsuk kordában az ilyen típusú költségeinket.

1

A bankok díjszabása az SMS tájékoztató szolgáltatások esetében is igen változatos. Szerencsés esetben csak a kiküldött üzentekért kell fizetni, de több helyen ezen felül egy fix havi díjjal is kell számolni. Előbbi jellemzően 20-40 Ft körül alakul üzenetenként, míg utóbbi havi 100-300 Ft-os kiadást jelent számlacsomagtól függően. Azaz nem kizárt, hogy havi 10 bankszámla művelet mellett, ami egyébként teljesen átlagosnak tekinthető, akár 700 Ft-ot fizessünk csak az SMS szolgáltatásért.

Hogyan faraghatunk a költségeken?

A legtöbb banknál ma már tetszőlegesen testre szabhatóak ezek a szolgáltatások. Így magunk dönthetjük el, hogy miről szeretnénk SMS-t kapni. Például beállíthatjuk, hogy csak akkor értesítsen bankunk, ha 5.000 Ft-nál nagyobb összeg kerül átutalásra a bankszámlánkról. De korlátozhatjuk az értesítőket kizárólag a bankszámlán történt jóváírásokra, vagy éppen a bankkártyás műveletekre, ezeket is akár értékhatárhoz kötve. Csupán egy ilyen optimalizálás eredményeként rengeteget spórolhatunk.

Egy másik megoldás, főként, ha nem az SMS-ek darabszámának csökkentésével szeretnénk a költségeket lefaragni, hogy olyan kedvezménycsomagot veszünk igénybe, amelynél egy csomagdíj ellenében már az SMS-ekért külön nem kell fizetni. Ilyet pillanatnyilag például az Erste Bank, vagy az OTP Bank kínál ügyfeleinek. Az Erste Banknál az SMS szolgáltatás normál havi díja 249 Ft, üzenetenként pedig további 29 Ft-tal kell számolni. Ezzel szemben, ha beállítjuk az ún. SMS Max csomagot, akkor havi 490 Ft-ban kimerülnek a költségek bármennyi üzenet is érkezzen. Az OTP Bank Simple számlacsomagja valamivel olcsóbban méri az SMS tájékoztató szolgáltatást. Itt a normál 148 Ft-os havi díj és 19 Ft-os üzenetenkénti díj áll szemben a Simple SMS csomag 298 Ft-os havi díjával.

Úttörő megoldások

Számuk ugyan egyelőre elenyésző, de akadnak olyan bankok is, amelyek igyekeznek kiaknázni a technikai fejlődésben rejlő lehetőségeket. Ennek jegyében látott napvilágot az AXA Bank legújabb fejlesztése is. Az augusztusban debütált ún. Számlakontroll célja ugyanaz, mint bármelyik ilyen szolgáltatásé, a kivitelezés azonban igen újszerű. A szolgáltatás keretében ugyanis kétféleképpen tájékozódhatunk a bankszámlánkon történt mozgásokról. Mégpedig hagyományos módon SMS formájában, illetve ún. push üzenet révén a bank díjmentes mobilbanki (MobilosOKÉ) alkalmazásán keresztül. Egyszerűbben fogalmazva: az okostelefonnal rendelkezők letöltenek egy alkalmazást és az automatikusan megküldi számunkra a számlamozgásokról szóló üzeneteket. Pontosan ugyanúgy, mintha SMS-t kapnánk.

Természetesen az AXA Bank esetében is választhatjuk az SMS szolgáltatást, de ez drágább lesz: decemberig akciósan 19 Ft-ot számít fel a bank üzenetenként, ezután 25 Ft-ra módosul a díj. Akciós első körben a számla kontroll push üzenet szolgáltatás is, ennek havi díja a következő év elejéig 1 Ft. Ezután az OKÉ 4 Bankszámla kivételével (ennél változatlanul 1 Ft marad) számlacsomagtól függően 49 Ft-ra, vagy 99 Ft-ra változik. Azaz még a legrosszabb esetben is havi öt darab számlamozgástól már jobban meg fogja érni a push üzenetes változat (jelenleg nyilván nem is kérdés).

Hasonló megoldást találunk a Gránit Banknál is, azzal a különbséggel, hogy az ún. Gránit Üzenő mobilalkalmazással a számlamozgásokon kívül a bankkártyával végzett műveletekről is tájékozódhatunk. Ahhoz viszont, hogy használhassuk, hagyományos SMS szolgáltatással, valamint netbankkal is rendelkeznünk kell. Mégis miért? Mert, ha telefonunk nem kapcsolódik éppen az internethez (offline), akkor is kaphatunk értesítést a tranzakciókról, de ilyenkor normál SMS formájában. Azaz itt az alkalmazás letöltése, használata, és az alkalmazáson keresztül fogadott üzenetek díjmentesek, viszont az offline állapot miatt kiküldött SMS-ek már díjkötelesek. Ez utóbbiak után számlacsomagtól függően 17 vagy 20 Ft-tal kell számolnunk.

Felkeltették érdeklődésed a fenti megoldások? Nézd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy milyen számlavezetési feltételeket kínálnak ezek a pénzintézetek!

Az teljesen biztos, hogy mindig is igényelni fogjuk az olyan szolgáltatásokat, amelyek célja, hogy naprakészek legyünk a bankszámlánkkal kapcsolatban. Az okostelefonok és a mobilbankok korában viszont ennek megoldását nem a hagyományos SMS tájékoztatókban látjuk, hanem sokkal inkább az olyan újszerű megoldásokban, amelyek a tájékoztatók ezen formáját mellőzik. Így pedig előbb-utóbb eljuthatunk oda, hogy a drága SMS szolgáltatások emléke végleg a múlt homályába vész majd.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés