Így is bankolhatsz a mobiloddal

Így is bankolhatsz a mobiloddal
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-23
 

A mobilalkalmazásokban rejlő lehetőségeket a legtöbb bank is igyekszik kiaknázni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 14 bank közül 9 kínál letölthető alkalmazást lakossági ügyfeleinek, hogy útközben intézhessék a legfontosabb bankügyeiket. A klasszikus netbanki funkciókat ellátó applikációkon túl viszont akad néhány igazán figyelemreméltó megoldás is, amelyek túlmutatnak a bankszámlaegyenleg lekérdezés, vagy a hagyományos átutalás lehetőségén. Még biztonságosabb és kényelmesebb netbank használat, olcsóbb megoldás, hogy naprakészek legyünk a bankszámlamozgásokkal – mindez még csak a jéghegy csúcsa.

1

Egyszerű, de nagyszerű…

A CIB Banknál például egy jelszógeneráló alkalmazás (ún. token) egyszerűsíti az életet a még biztonságosabb online bankolás érdekében. A mobileszközökre letölthető applikációval egyszer használatos jelszavakat lehet készítni, többek között a netbanki belépésekhez, valamint a megbízások jóváhagyásához. Mivel a banknál kötelező a token használat, ezért különösen hasznos az alkalmazás, mert így nem kell egy gyufás skatulya méretű eszközzel szaladgálnunk. Elég letöltünk mobilunkra az applikációt, ami ugyanazt a célt szolgálja, mint a kézzel fogható változat.

A Gránit Bank alkalmazásával a hagyományos SMS-eket cserélhetjük díjmentes online (ún. push) üzenetekre, amelyekkel ugyanúgy követhetőek a számlamozgások és bankkártya műveletek, nem kevés költséget megtakarítva ezzel. Attól sem kell tartani, ha a telefon nem tud éppen az internethez kapcsolódni (offline). Ilyen esetekre beállítható az alkalmazásban, hogy hagyományos SMS formájában küldje a bank az értesítőket. Ezek után persze fizetni kell, de így biztos, hogy internetkapcsolat hiányában is mindig naprakészek leszünk.

Összetettebb megoldások

Több bank alkalmazásában az elérhető funkciók köre lényegesen szélesebb az előbbieknél. Nevezetesen az AXA Bank, az Erste, valamint az OTP Bank büszkélkedhet olyan innovatív megoldásokkal, amelyekben számos extrát találunk.

Mindhárom applikációval küldhetünk pénzt anélkül, hogy ismernénk partnerünk bankszámlaszámát. Elég, ha mobilunk telefonkönyvéből kiválasztjuk a mobilszámát és már indíthatjuk az átutalást. Lényeges különbség azonban, hogy az Erste Bank, valamint az AXA Bank alkalmazásával bárkinek utalhatunk (utóbbinál akár a hagyományos módon bankszámlaszámmal is), míg az OTP Banknál csak a bank ügyfelei között van erre lehetőség.

Klasszikus netbanki funkciókat viszont ne keressünk se az Erste, se az OTP Bank alkalmazásában (leszámítva az egyenleglekérdezést, ami OTP-s ügyfeleknek érhető el). Ezeknél az applikációknál kizárólag az extrákra koncentráltak.

Az OTP Bank alkalmazásával például fizethetünk az interneten olyan webáruházakban, ahol megtaláljuk az OTPay, vagy a MasterPass fizetési lehetőséget. Így nem kell, hogy vásárláskor kéznél legyen a bankkártyánk és megkímélhetjük magunkat attól, hogy mindig be kelljen pötyögni a plasztikon található adatokat. Éttermekben, kávézókban és számos más helyen fizethetünk QR kóddal, amihez csak be kell olvasni az alkalmazással az elfogadóhelyen kihelyezett kódot, hogy a számlát rendezzük. Hasznos lehet a mobilfeltöltés, a parkolás és az autópálya-matrica vásárlás funkció, ezek az OTP-nél, valamint az Erste Banknál is megtalálhatóak. Ez utóbbinál a csekkbefizetés is lehetőséges az applikációval.

Újító megoldásokban az AXA Bank mobilalkalmazásában sincs hiány. A bankszámlaszám nélküli utaláson kívül, itt is lehetséges a számlamozgásokat hagyományos SMS-ek helyett online (push) üzenetek segítségével nyomon követni. Mindamellett a klasszikus netbanki funkciókról (egyenleg-, számlatörténet lekérdezés, hagyományos átutalás, stb.) sem kell lemondani. Az applikációval kártyalimitet is módosíthatunk, vagy ha szükséges, akkor bármikor, azonnal csoportosíthatunk át pénzt a banknál vezetett számláink között. Legrosszabb esetben – a teljes körű bankbetétkezelésnek köszönhetően – még lekötött betétünket is felszabadíthatjuk. Bármilyen magától értetődőnek is tűnnek ez utóbbi lehetőségek, sajnos több olyan nagybankot is találunk, ahol ezeket nem tehetjük meg.

Felkeltették érdeklődésed a fenti megoldások? Nézd meg bankszámla kalkulátorunk segítségével, hogy milyen számlavezetési feltételeket kínálnak ezek a pénzintézetek!


Ahogy látjuk, egyértelmű irányról egyelőre nem nagyon beszélhetünk. Míg egyes bankoknál csupán egy adott funkciót lát el az alkalmazás (CIB, Gránit Bank), addig máshol számos egyéb lehetőséggel egyszerűsíti életünk az applikáció (AXA, Erste, OTP Bank). De még ez utóbbiak között is lényeges a különbség. Míg az Erste és az OTP Bank kizárólag az extrákra koncentrál, addig az AXA Bank a legfontosabb netbanki funkciókkal is felvértezte szolgáltatását. Fontos megjegyeznünk, hogy az OTP Bank olyan alkalmazással is rendelkezik, amelyik a klasszikus netbanki funkciókat teljes egészében lefedi, ehhez viszont egy külön applikációt kell letölteni, ami valljuk be, nem túl felhasználóbarát.

A legfontosabb nyilván, hogy az alkalmazásokkal pénzügyeink menedzselése egyre könnyebbé váljon. Amíg ezt a kritériumot teljesítik az applikációk, addig biztosak vagyunk benne, hogy folyamatosan bővül a felhasználói tábor.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés