Így juthatsz ingyenesen készpénzhez

Így juthatsz ingyenesen készpénzhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-08-26 Frissítve: 2021-08-06
 

Immár 2,5 éve díjmentesen vehetünk fel készpénzt bankkártyával mégis sokan a mai napig nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel, vagy nem ismerik pontosan a részleteket. Összeszedtük ezért a legfontosabbakat az alapoktól kezdve, amit a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételről tudni érdemes. 1

Havonta két alkalommal összesen legfeljebb 150 ezer forintig díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármelyik itthoni bankautomatából (ATM), ha erre vonatkozóan nyilatkozatot teszünk bankunknál. Teljesen mindegy, hogy hol vezetünk bankszámlát, valamennyi Magyarországon elhelyezett forint ATM-ből ingyen juthatunk készpénzhez a fenti keretek között.

Ehhez viszont nyilatkoznunk kell, ellenkező esetben nem jár a kedvezmény. Amennyiben az adott hónap 20-áig megtesszük ezt, úgy a következő hónap első napjától már élhetünk a lehetőséggel. Ez azonban azt is jelenti, hogy ha ezt ma tennénk meg, akkor legkorábban csak októberben járna a kedvezmény.

A mai napig vannak olyan számlacsomagok, amelyeknél nyilatkozat nélkül is lehet díjmentesen, vagy kedvezményesen készpénzt felvenni. A dolog akkor válik érdekessé, amikor egy ilyen bankszámlánál szeretnénk a törvény adta lehetőséggel élni.

Két forgatókönyv létezik:

  1. a számlacsomaghoz tartozó kedvezmények a jogszabályin felül járnak, vagy
  2. a jogszabályi ingyenes készpénzfelvételek csökkentik a számlacsomaghoz tartozó kedvezményes készpénzfelvételek számát.

Bármelyik gyakorlatot is alkalmazza bankunk a fentiek közül, egyben biztosak lehetünk: havonta két alkalommal összesen legfeljebb 150 ezer forintig díjmentesen juthatunk készpénzhez.

Ezen legfeljebb folyószámlahitelünk csavarhat egy kicsit. Ugyanis hitelkeretünk terhére havi nettó jövedelmünknél nagyobb összeget nem tudunk díjmentesen felvenni. Félreértés ne essék, a jogszabályi lehetőséget teljes egészében ki tudjuk használni, ha ehhez nem kell a hitelkeretet igénybe vennünk. Viszont, ha hitelből történik a készpénzfelvétel, akkor legfeljebb jövedelmünkkel megegyező összeg vehető fel külön költség nélkül.

Hiába van több banknál is bankszámlánk, a kedvezményt egyszerre csak egy banknál vehetjük igénybe. Persze egy új nyilatkozattal egyszerűen változtathatunk azon, hogy melyiknél szeretnénk élni a törvény adta lehetőséggel. Ehhez elegendő annál a számlavezetőnél új nyilatkozatot tenni (online vagy bankfiókban), amelyet meg szeretnénk jelölni. Az új nyilatkozat érvényteleníti a korábbit.

Sajnos több tulajdonosú bankszámlával sem növelhető a kedvezmény. A számlatulajdonosok számától függetlenül is csak havi két díjmentes készpénzfelvétel lehetséges összesen legfeljebb 150 ezer forintig. A kedvezmény tehát számlánként értendő és nem tulajdonosonként.

Díjmentes készpénzfelvétel ide-vagy oda, ha arra vagy kíváncsi, hogy saját bankolási szokásaid alapján melyik számodra a legmegfelelőbb számlacsomag, akkor használd bankszámla kalkulátorunkat.

+2 fontos tudnivaló

A jogszabály értelmében a díjmentes készpénzfelvételre az jogosult, aki:

  • a 16. életévét betöltötte,
  • Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és
  • nyilatkozatot tesz, hogy igénybe kívánja venni a lehetőséget.

Ergo 16 éves kortól diákoknak is jár a kedvezmény, továbbá ha külföldi állampolgárként rendelkezünk Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, akkor állampolgárságunktól függetlenül jár az ingyenes lehetőség. Kettős, vagy többes állampolgárokra szintén ez a kitétel vonatkozik.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés