Így kaphatsz akár 2,5 millió Ft állami támogatást használt lakás vásárlásához!

Így kaphatsz akár 2,5 millió Ft állami támogatást használt lakás vásárlásához!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-21 Frissítve: 2018-05-04
 

Hatalmas érdeklődés övezi az idei év nyarától igényelhető lakástámogatást. Nem is csoda, hiszen az elmúlt években csak új lakás vásárlására, vagy építésre lehetett felhasználni az állami pénzt, 2015. júliusától azonban ismét lehetőség nyílik használt lakásra, valamint meglévő ingatlan bővítésére is kérni. A gyermekek számától, valamint a lakás méretétől függően összege akár 2-3 millió forint is lehet. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Mi ez a támogatás és mire igényelhetem?

Ez az állami támogatás a lakáshoz jutást hivatott elősegíteni gyermekes, vagy gyermeket vállaló családoknak. Azaz, aki a feltételeknek megfelel, gyermekei után egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kap a lakáscél megvalósításához. Létezése során hívták már „szocpolnak”, „félszocpolnak”, az új támogatás neve pedig, amely 2015. július 1-jétől lesz elérhető a családok otthonteremtési kedvezménye.

Jelenleg is van „szocpol”, azaz lakásépítési támogatás, amelyet új lakás vásárlására, vagy építésre lehet igényelni. 2015. július 1-jétől előbbi két cél kiegészül a használt lakásvásárlással, valamint a meglévő ingatlan legalább egy lakószobával történő bővítésével.

A támogatást meglévő, vagy 4, 8 éven belül vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Az új „szocpol” esetében meglévő gyermeknek számít majd a születendő gyermek is a terhesség 24. hetét követően, amelyet a szükséges orvosi igazolásokkal lehet majd alátámasztani. A gyermek születését követően 60 napon belül kell majd az előírt dokumentumokat benyújtani a támogatást folyósító pénzintézetnek, ellenkező esetben a támogatás összegét vissza kell fizetni.

A leggyakoribb kérdés: most vásárolok ingatlant, utólag kapok-e majd „szocpolt”?

Nem. Mivel a támogatást a vételár részeként utalják, így egy kifizetett ingatlanra utólag nem lesz lehetőségünk érvényesíteni, hiszen a lakáscél a vételár kifizetésével megvalósult.

Csak az kaphat utólagosan támogatást, akinek utólag születik gyermeke. Azaz:

 • legalább egy gyermekre ezt a támogatást már igénybe vette, és
  • az utólagos támogatás igénylésekor olyan fennálló lakáshitele van, amelyet a támogatással érintett lakáscél érdekében vett fel (ekkor a hitel csökkentésére fordítható), vagy
  • az építkezés még nem fejeződött be (ekkor az építkezéshez használható fel).

Van-e életkori megkötés?

Amennyiben meglévő gyermekek után igényeljük a támogatást, nincs életkori korlát. Ha viszont jövőben születendő gyermek(ek)re szeretnénk kérvényezni, akkor

 • házastársi kapcsolat szükséges, valamint
 • a házastársak egyike sem töltheti be a támogatás igénylésének időpontjában a 40. életévét.

Egy vagy két gyermek születését lehet majd vállalni, függetlenül a meglévő gyermekek számától. Előbbi 4, utóbbi 8 év alatt teljesítendő. A teljesítés határidejét az adásvételi szerződés dátumától, illetve a használatbavételi engedély dátumától kell számítani.

Mitől függ a támogatás összege?

Az új „szocpol” összegét befolyásolja a gyermekek száma, az ingatlan hasznos alapterülete, valamint annak energetikai besorolása. Hasznos alapterületnek számít a lakás fűthető helyiségei alapterületének összege, ide nem értve az erkély, a loggia, a terasz, a tornác, a tároló helyiség, a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

Bővítés esetén a támogatás maximális összege a számlával igazolt bekerülési költség 50%-a.

Hol igényelhetem?

A támogatást majd annál a hitelintézetnél lehet kérvényezni, amelyik ennek lebonyolítását vállalja. Tehát nem kötelező minden pénzintézetnek ezzel foglalkozni, jellemzően a nagyobb bankoknál, takarékszövetkezeteknél lesz erre lehetőségünk.

Kötelező-e hozzá hitelt kérni?

Nem. Önmagában is lehet kérni a támogatást, ekkor az elbírálásnak jellemzően díja van. Ha nem kérünk mellé hitelt, akkor egyrészt az értékbecslés, valamint az egyes helyszíni szemlék (pl. építésnél, bővítésnél a munkálatok előrehaladtával szakaszonként) díjkötelesek. Ezen kívül a támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30 000 Ft lehet a bírálat díja.

Ha hitel is szükséges hozzá, és ugyanazon pénzintézetnél igényeljük, akkor a fenti bírálati díj nem számítható fel! Ekkor csak abban az esetben kapjuk meg a „szocpolt”, ha a bank hitelképesnek minősített minket.

A KHR-ben negatív státusszal szereplő ügyfél támogatásra jogosult, de hitelre nem. Emellett TB biztosítottnak kell lennie, valamint nem lehet NAV (APEH) köztartozása.

Hogy milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma, azt az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Igényelhetem-e a hitelt és a „szocpolt” két különböző pénzintézettől?

Igen. Ekkor a hitelt nyújtó bank egy hitelígérvényt ad, amelyet a „szocpolt” folyósító banknál be kell mutatnunk. Ilyenkor mindkét procedúra, a hitel és a támogatás is díjköteles lehet.

Mekkora, és milyen értékű ingatlanra kaphatok támogatást?

A fentebbi táblázat is mutatja, hogy gyermekszámtól függően van egy minimálisan előírt alapterület, valamint egy maximum, ami minden esetben 160 m2. Ezen kívül a lakás m2 ára nem haladhatja meg

 • új lakás vásárlása, valamint építés esetén a 300 000 Ft-ot (alacsony energiafogyasztású ingatlan esetén a 350 000 Ft-ot)
 • használt lakás vásárlása esetén a 350 000 Ft-ot.

Használt lakás vásárlásakor a maximális vételár is meg van határozva az alábbi táblázat szerint:

Fontos dátumokra és határidőkre kell figyelni!

 • a támogatás igénylésének határideje
  • építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt
  • vásárlás esetén az adásvételi szerződéstől számított 120 napon belül
  • bővítés esetén a bővítési munkálatok megkezdése előtt
 • építési esetén az építési engedély 2008. július 1. után kiadott
 • építés, bővítés esetén a munkálatokat 5 éven belül be kell fejezni (ez maximum 1 évvel hosszabbítható)
 • az építés, bővítés költségvetésének minimum 70%-a számlával igazolandó, amely számlák keltezése
  • építésnél az építési engedélyt maximum 6 hónappal előzi meg,
  • bővítésnél a „szocpol” kérvényezése utáni
 • a Magyar Állam 10 évig szerepel a tulajdoni lapon, amely idő alatt haszonélvezet az ingatlanon nem alapítható!

A támogatást vásárlásnál a vételár részeként utalják, építésnél és bővítésnél pedig szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával, és csak akkor, ha az önerő már felhasználásra került!

Keress lakáshiteleink között: otp lakáshitel vagy fundamenta? Kalkulálj és találd meg a legjobbat!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés