Így kell hitelfelvételre készülni bizonytalan időben – Élj az előminősítés lehetőségével!

Így kell hitelfelvételre készülni bizonytalan időben – Élj az előminősítés lehetőségével!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-21 Frissítve: 2024-02-28
 

Nem győzzük eleget hangoztatni a hitelfelvétel előtti előminősítés fontosságát. Az elmúlt évben jelentősen megemelkedtek a hitelkamatok, viszont a jövedelmekről ez már csak jóval mérsékeltebben mondható el. Negatív gazdasági környezet hatására az eddigi terveink felborulhatnak, hiszen már nem biztos, hogy jogosultak vagyunk arra a hitelösszegre, amely a céljaink megvalósítására szánunk. Ha nem is most aktuális a hitelfelvételed, érdemes előre szakértőnk közreműködését kérned az előminősítésed elkészítésében.

Miért kell előminősíteni egy hitelügyletet?

Bármilyen hitelről is legyen szó, az előminősítés során előzetesen kiderülnek azon tényezők, amelyek megakadályozhatják a hitel sikeres jóváhagyását. Ha ezt a lépést elmulasztjuk, akkor csak a hitelezési alapszabályokra támaszkodhatunk, viszont ebből nem derül ki az egyéni, személyes paraméterekből eredő esetleges buktatók. Mivel az előminősítés rövid időn belül elkészül és egy teljes átvilágítást jelent, érdemes a későbbi negatív élményeket ennek segítségével elkerülni. Gondolva itt például a hitelképesség hiányából eredő foglaló elbukása, nem megfelelő besorolású vagy állapotú ingatlan kiválasztása, jövedelem túlterhelés és még sorolhatnánk…

Az előminősítés a bekért adatok alapján, a bank saját belső rendszerének segítségével történik. Tehát nem csak egyéni szubjektív megítélés alapján kapunk egy eredményt. Egy olyan előzetes banki folyamatot jelent tehát, amely biztosítja a hitel későbbi sikeres jóváhagyását.

Mi kell az előminősítéshez?

  • Személyes okmányok másolata
  • Munkáltatói igazolás
  • Előző 3 havi bankszámla kivonat
  • Ingatlan adatai (amennyiben az ingatlan előzetes vizsgálatát is kérnénk)

A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, amelyet adatkezelési nyilatkozattal hitelesít és továbbít a bank felé is.

Hirdetés

Hirdetés

Mit vizsgál a bank egy előminősítés során?

  • KHR: már a kezdetek kezdetén megvizsgálja a bank, hogy milyen adatok szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Ha esetlegesen korábban volt olyan hitel, amelyet legalább 3 hónapig nem fizettünk és az elmaradás meghaladta a minimálbér összegét, akkor annak nyoma van negatív információként. Ebben az esetben automatikusan elutasítják a kérelmünket. Figyelem! Ez akkor is érvényes, ha adóstárs volt a szerepkör a korábbi, elmaradással érintett hitelben.
  • Bankszámla kivonat: a hitelfelvétel során bekérik az előző 3 havi bankszámla kivonatot, amelyet szintén részletesen átnéz a bank. A kivonatokon vizsgálják, hogy minden hónapban beérkezik-e a munkabér, mínuszba megy-e a bankszámla egyenlege, vannak-e rejtett tartozások, szerencsejátékozás.
  • Jövedelemvizsgálat: már előre egy munkáltatói igazolást szükséges kérni, mert azon minden szükséges adat szerepel, ami a jövedelemvizsgálathoz szükséges. Az alapszabályok úgy szólnak, hogy 500 ezer forint alatt 50 százalékig lehet terhelni törlesztőrészletekkel a jövedelmet, míg 500 ezer forintot elérő fizetés esetében 60 százalék ugyanez a korlát. Gyakorlatban a bankok ezt a szabályt szigorúbban is érvényesíthetik.
  • Személyes, demográfiai adatok: Megnézik a személyes adatainkat is. Fontos szempont lehet egy banki bírálat során az is, hogy milyen ágazatban dolgozunk, mióta van munkaviszonyunk. De az iskolai végzettségünk is lényeges lehet. Ezeket az adatokat is megvizsgálja a pénzintézet az előminősítés során.
  • Ingatlan adatai: Ha ingatlanvásárlás a cél, akkor nem elhanyagolható annak paramétereinek egyeztetése szakértőnkkel. Az ingatlan állapota és tulajdoni lapja sok meglepetést tartogathat, ezen túlmenően, pedig ha állami támogatást is szeretnénk a vásárláshoz igényelni, akkor még szigorúbb szabályoknak is meg kell felelnie az ingatlannak.

Ha úgy gondolod, hogy az előminősítés számodra is biztonságot jelent, add le jelentkezésedet az alábbi kalkulátorban, és a Bankmonitor hitelszakértője felveszi veled a kapcsolatot!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés