Így spórolhatsz akár 20 ezer Ft-ot a banki költségeiden!

Így spórolhatsz akár 20 ezer Ft-ot a banki költségeiden!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-22 Frissítve: 2021-08-09
 

Átlagos bankszámla-használati szokások esetén a legolcsóbb bankszámlák havi pár száz forintból fenntarthatók, de az egyéni szokásoktól függően akár 0 Ft-ért is bankolhatsz. Átlagos bankhasználat mellett a legjobb megoldás és egy kedvezőtlen bankszámla éves költsége között akár 20 ezer Ft is lehet. Miért ne spórolnád meg ezt a pénzt?

1

Átlagos bankszámla-használati szokások esetén évi 6-8 ezer forintot költünk a bankszámla fenntartására optimális esetben, de ha rosszul választunk, 20-30 ezer forintot is kidobhatunk az ablakon. A legolcsóbb bankszámlák havi pár száz forintból kihozhatók, de az egyéni szokásoktól függően ez még lejjebb is faragható. Az SMS szolgáltatás és a bankkártya díja a havi fenntartási költség 60-70%-át teszik ki, így ezeken lehet a legtöbbet spórolni.

Az első év jellemzően akciós időszak

Új bankszámla választásakor az egyik legfontosabb szabály, hogy ne csak az induló, első éves kondíciók alapján hozzuk meg a döntést, hanem alaposan vizsgáljuk meg akció utáni időszakot is! Az első évben jellemzően elengedik az első éves kártyadíjat, vagy a kártya kibocsátásának díját, illetve a számlanyitástól számított akciós időszakban kedvezőbb díjak érvényesek egyes átutalási tranzakciókra, vagy az SMS értesítésekre.

Ezek a kedvezmények később minden egyéb feltételtől függetlenül automatikusan megszűnnek az akció végén. Ennek következtében az egyes bankszámlák átlagos havi fenntartási költsége az akciós időszak után, leginkább tehát a második évtől kezdve akár jelentősen is megemelkedhet!

Ezen kívül arra is van példa, hogy egy adott bankszámla kondícióit – akciótól függetlenül – csak pár évre biztosít a bank, majd pedig automatikusan egy másik számlacsomagba kerülünk át. Ha viszont jelenleg egy drága számlacsomagban vagyunk, 2-3 évre is megérheti bankot váltani.

A bankkártya és az SMS kerül a legtöbbe

Az első éves időszakban a legtöbb akció a bankkártyához kapcsolódik, így az összköltségen belül arányaiban ekkor még az SMS szolgáltatásért fizetünk a legtöbbet, 2 712 forintot. Az SMS-nek lehet egyrészt havi fix díja, valamint üzenetenkénti díja is.

Mivel meg lehet választani, hogy mely tranzakciókról kérünk SMS értesítést, érdemes a biztonsági funkcióra szorítkozni, azaz kizárólag a bankkártyás tranzakciókról kérni a szolgáltatást (ezzel kalkuláltunk).

A második évtől a legjelentősebb költség, évente átlagosan 3 224 Ft a bankkártyához kapcsolódóik. A bankkártya rögtön annak legyártásakor pénzbe kerül. Két költségi is felmerülhet: a bankkártya kibocsátási díja, és az éves díja. Jellemezően egyiket, vagy mindkettőt elengedik a kezdeti időszakban, később pedig az éves díj fizetendő az évfordulók alkalmával.

Az éves díj az úgynevezett elektronikus (vésett, vagy nem dombornyomott) bankkártyáknál olcsóbb. Utóbbi többletszolgáltatásokat nyújthat, de külföldön – a kártyaelfogadótól függően – ma már mindkettő használható, így nem feltétlen érdemes a drágábbat kérni. Az éves díjban a két kártya között több ezer forintos különbség is lehet, így már a kártya megválasztásán is sok múlik.

A kártya használatáért optimális esetben nem kell fizetni. Ez annak köszönhető, hogy a bankkártyás vásárolások díjmentesek, valamint a készpénzfelvétel is 0 Ft, amennyiben a jogszabály biztosította keretekbe beleférünk (havi első két alkalom, összesen maximum 150 ezer forintig bármely automatánál).

Amennyiben előbbi nem lenne elegendő, szerencsére akad még olyan bankszámla, amely további kedvezményes, vagy teljesen díjmentes készpénzfelvételi tranzakciókat biztosít.

A legolcsóbb bankszámla ajánlatoknak havi számlavezetési díja jellemzően nincs, amennyiben bizonyos feltételek teljesülnek. Ez legtöbbször a bank által elvárt összegű jóváírás a számlán, amely nem minden esetben szükséges, hogy munkabér, vagy jövedelem legyen. Az átutaláshoz, illetve csoportos beszedésekhez (víz-, villany-, telefonszámla, lakástakarék, stb.) kapcsolódó költség évente átlagosan 1 500 Ft.

A fenti, rendszeresen felmerülő költségek mellett egyszeri díjak is megdrágíthatják a számlavezetést (pl. bankkártya letiltása, számlamegszüntetés díja), azonban a megfelelő bankszámla kiválasztását mindig a legjellemzőbb havi számlahasználat alapján szükséges megtenni!

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés