Így szerezhetsz önerőt lakásvásárláshoz!

Így szerezhetsz önerőt lakásvásárláshoz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-23 Frissítve: 2021-10-18
 

Sajnos nem adatott meg mindenkinek, hogy egy kacsalábon forgó palotát örököljön. Ettől függetlenül sokan szeretnének albérlet helyett saját lakásban élni. Ehhez a legtöbbünknek hitelt kell igénybe venni. Ám ahhoz ma már elengedhetetlen feltétel az önerő megléte. De mit tehet, akinek jelenleg nincs egy vasa sem? Létezik megoldás!

Az önerő megteremtése

Ha még nem rendelkezel önerővel, akkor se csüggedj! Több lehetőség közül választhatsz, ami biztos, hogy el kell kezdeni megtakarítani. Havonta legalább 5-10 ezer forintot kell
folyamatosan félretenni. Amennyiben emellett van egyéb rendszertelen megtakarításunk is (bónusz, ingóság eladása), úgy ez is részét képezheti a „házalapunknak”. De milyen megtakarítási termékekkel érhetünk célt?

Lekötött betét

Általában 50 – 100 ezer forint összegtől tudunk lekötést indítani az egyes bankoknál. Ez azt jelenti, hogy amíg ez a pénzmennyiség nem áll rendelkezésünkre a számlánkon, addig a folyószámlánk 0 – 0,1 %-os kamatát élvezhetjük. Ha pedig már van ennyi pénzünk, akkor lekötést indíthatunk legjobb esetben is csak 3,5%-os kamattal. Kezdetnek nem is rossz. Nézzük, mi van még!

Hirdetés

Hirdetés

Megtakarítási betét

A megtakarítási betét a bankbetétek egyszerűségét kínálja azzal a különbséggel, hogy havonta bizonyos összeget befizetve gyűjthetjük össze a tőkénket. Általában az egy éves lekötött betétek kamatszintjénél valamivel kevesebb kamatot érhetünk el. Bármikor befizethetünk, pénzünk folyamatosan kamatozik, és ha bekövetkezik valami olyan nem várt eset, hogy elkerülhetetlen a pénz kivonása, akkor is maximum az utolsó hónap (maximum negyedév) kamatát veszíthetjük el. Minimum futamidőt sem kötnek ki a bankok, így addig gyűjthetsz, ameddig szeretnél.

Fontos kiemelnünk, hogy ettől a megtakarítási, befektetési formától nem azt kell várnunk, hogy hatalmas kamatokat termel majd számunkra és a kamat fogja drámaian felduzzasztani befektetésünket. A legjobb bárki számára elérhető megtakarítás sem fizet többet, mint 3,08%. Sokkal inkább a rendszeres megtakarításra szoktat rá és azt szolgálja, hogy egy induló pár százezres, egy milliós összeget összegyűjtsünk. Megfontolandó jó tanács lehet, hogy ha elértük a százezer forintos határt a megtakarítási betétben és biztosan látjuk, hogy nem lesz szükségünk erre az összegre, akkor kereshetünk egy lekötött betétet is és áttehetjük oda a megtakarításunkat, míg a folyamatos havi megtakarítást folytatjuk a megtakarítási betétben.

Befektetési alapok

Itt nem a befektetési alap klasszikus formájára kell gondolni, hanem a rendszeres megtakarítási programokra. Ennek lényege, hogy egy előre meghatározott, vagy rugalmas összegért minden hónapban befektetési alapot veszel, (egyes esetben akár több alapból álló mini portfóliót). Ez bankonként különböző: van ahol neked kell kiválasztani, hogy a befizetéseid egy alapba, vagy több befektetési alapba érkezzenek, míg más esetekben kész portfóliók közül választhatsz.

Hozamod attól függ, hogy hogyan teljesít a termék mögött lévő befektetési alap, vagy portfólió. Az is elképzelhető, hogy a havi befizetéseid összegénél kevesebbet ér pillanatnyilag a megtakarításod, míg a kiemelkedően magas hozam sem kizárt. Itt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyit kockáztat: elképzelhető, hogy hamarabb lesz meg az önerőhöz szükséges összeg, de akár el is odázódhat.

A nagyobb hozam reményében kalkulátorunkkal most kiválaszthatod a neked leginkább megfelelő befektetési alapot!

1

Akkor mi a tökéletes eszköz? – Lakástakarék pénztár!

Ez egy rendszeres megtakarítási termék, aminek segítségével havi 20.000 forint befizetése mellett 4 év alatt több mint 1.300.000 forintot gyűjthetünk össze. Ha hosszabb ideig takarékosodunk, akár 3.600.000 forint feletti összeget is összegyűjthetünk. Mindezt úgy, hogy több százezer forinttal az állam is támogatja takarékoskodásunkat (befizetésink 30%-a, maximum 72 ezer Ft/év az állami támogatás összege). Tehát minden befizetett 100 forintunk mellé 30 forint állami támogatás jár. Ezzel együtt akár 12% feletti biztos hozamra is szert tehetünk! Sőt, a lakástakarék pénztári tagságunk mellett kedvezményes hitelre is jogosultak vagyunk. Ennek THM-e akár 5,43% lehet! Jól hangzik?
Olvasd el a legfontosabb tudnivalókat a lakástakarék pénztárról a Jobb tudni alatt. 

Ha pedig megbizonyosodtál róla, hogy lakáscélra valóban ez a legjobb termék, böngéssz a 4 szolgáltató ajánlatai közül!

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés