Így tudhatod teljes biztonságban értékpapírjaidat

Így tudhatod teljes biztonságban értékpapírjaidat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-29 Frissítve: 2018-07-02
 

A Quaestor, Buda-Cash és Hungária botrányai után joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit is tegyünk akkor, ha megtakarításainkat értékpapírokban szeretnénk tartani, de semmi bizalmunk nincs már a pénzügyi szolgáltatók irányába. Akár lakossági, akár vállalati ügyfelek vagyunk, a probléma egy nagyon egyszerű lépéssel megoldható. Ennek hála egészen biztosak lehetünk abban, hogy értékpapírjainkban a legagyafúrtabb csaló sem tud majd kárt tenni. Mutatjuk is, mit kell tennünk!

A brókerbotrányok sora után minden olyan megtakarítónak, aki csak értékpapírokat tart, szembesülnie kellett azzal a nagyon is valós kockázattal, hogy pénzügyi szolgáltatója csalást követhet el. Ennek egyik módja lehet, hogy az ügyfelek által kiadott vételi megbízásokat csak papíron teljesítik, vagy ha meg is vásárolják azokat, később szabadon kereskednek velük. Ezek az ügyfelek – lakossági és céges ügyfelek egyaránt – tehát abban a tudatban lehetnek, hogy számos értékpapírral rendelkeznek, pedig valójában a csalások következtében semmijük nincs.

Mit tehetünk hát, ha már senkiben és semmiben nem bízunk, de mégis szeretnénk értékpapírokat tartani? A megoldás szerencsére egyszerűbb, mint gondolnánk! Ennek alapja, hogy a legtöbb pénzügyi szolgáltatónak is tartania kell valahol ügyfelei értékpapírjait, ami Magyarországon nagyon gyakran a Központi Elszámolóház és Értéktár vagy rövidebb nevén KELER. Amennyiben tehát a pénzügyi szolgáltatónk teljesítette megbízásunkat, a megvásárolt értékpapírok nagy eséllyel ennek a KELER-nél vezetett értékpapírszámlájára kerültek.

De ha még az a tudat nem lenne elég, hogy részvényeink, kötvényeink adott időpontban tényleg megvannak a KELER-nél, további lehetőségeink vannak arra, hogy az ott tartott értékpapírjainknak még véletlenül se veszhessen nyoma. Ezt egyszerűen zárolással érhetjük el, aminek lényege, hogy

 a zárlat alá vont értékpapírokat semmiféle értékpapír műveletre nem lehet felhasználni.

A zárolásnak három típusa van:

  • Egyoldalú zárolás: az Ügyfél a saját KELER-nél vezetett számlájára kezdeményezheti, az Ügyfél megbízása alapján az eredeti lejárat előtt is bármikor feloldható
  • Együttes zárolás: az Ügyfél és annak valamely ügyfele együtt adnak be zárolási igényt. Ebben az esetben az Ügyfél nevesített értékpapír alszámlát nyit az adott ügyfele részére, erre a számlára történik meg a zárolás. Nevesített értékpapír alszámlára azért van szükség, mert bár adott pénzügyi szolgáltatónál az összes ügyfelének nevesített számlája van, amikor az értékpapírok onnan a KELER-hez kerülnek, ott alapesetben már csak a pénzügyi szolgáltató (Ügyfél) nevén fut a számla. Ha viszont nevesített alszámlát nyitnak, ezzel a KELER-nél is a pénzügyi szolgáltató ügyfelének neve alatt futó számlára kerülhetnek saját értékpapírjai.
    A zárolás az értékpapírok lejárata előtt csak abban az esetben szüntethető meg, ha ahhoz mindkét fél hozzájárult. Ez azt jelenti, hogy az értékpapírokhoz csak akkor lehet hozzáférni, ha mindkét érintett erre engedélyt ad, az Ügyfél ebben az esetben lehet például valamelyik brókercég, annak az ügyfele pedig egy vállalat, ami az értékpapírjait ezen a pénzügyi szolgáltatón keresztül vásárolta meg. A vállalat értékpapírjaihoz együttes zárolás esetén a brókercég nem nyúlhat hozzá a vállalat engedélye nélkül.
  • Kedvezményezetti zárolás: ebben az esetben az Ügyfél megjelöli azt a KELER-nél értékpapírra vonatkozó számlával rendelkező kedvezményezett ügyfelet, aki jogosult a zárolt értékpapírt lejárat előtt felszabadítani.

De nem csak a csalások ellen lehet hasonlóra szükség, hiszen gyakran fordul elő, hogy vállalatok úgy fordulnak hitelért, hogy értékpapírjaik jelentik a fedezetet. Ebben az esetben a hitelt nyújtó bank ugyancsak előírhatja, ezek együttes zárolását, ami biztosítja neki, hogy a fedezetként számon tartott értékpapírok még véletlenül se tűnhessenek el a tudta és az engedélye nélkül.

1

Ha szeretnéd magad kockázatmentesen próbára tenni a befektetések világában, akkor használd a Tudatos befektetés – Portfólió és Tudatos befektetés – Befektetési szimulátor alkalmazásunkat is!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés