Így válthatod ki külföldi kölcsönöd diákhitellel

Így válthatod ki külföldi kölcsönöd diákhitellel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-14
 

Társadalmi egyeztetésre bocsátották azt a jogszabálytervezetet, ami a diákhitel új felhasználási módját szabályozza. Annak mindenképpen érdemes elolvasnia ezt a cikket, aki élni szeretne az új lehetőséggel, vagyis külföldi kölcsönének kiváltására, előtörlesztésére igényelne diákhitelt.

Múlt héten röppent fel a hír: a diákhitelt külföldi kölcsönök előtörlesztésére, kiváltására is lehetne igényelni. Ezzel a kormány célja, hogy a külföldön felsőoktatási intézményben diplomát szerzett magyar fiatalokat hazacsalogassa. Gyakorlatilag a tervek szerint ez a réteg válthatná ki kedvezményes kamat mellett a tanulmányi idő alatt felvett külföldi kölcsönét.

Természetesen elvárás lenne cserébe, hogy a fiatal Magyarországra hazaköltözzön és itt vállaljon munkát.

A javaslatot elég hamar tettek is követték, már pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátották a változásról szóló jogszabálytervezetet. A dokumentumból kiderül, hogy kik kaphatják meg ilyen célra a diákhitelt, milyen feltételt kell teljesíteni az érdeklődőknek, és mi történik, ha utólag valamilyen előírást megsértenének.

Hirdetés

Hirdetés

Mit lehet tudni a hitelkiváltási célú diákhitelről?

Hitelkiváltási célra legalább 1 millió forint kölcsönt lehet igényelni, a hitel maximális összege pedig 10 millió forint.

A kölcsön kamata attól függ, hogy milyen célú hitelt váltana ki az érdeklődő:

  • Külföldi szabad célú kölcsön kiváltására gyakorlatilag a Diákhitel 1 igényelhető, ezen konstrukció kamata jelenleg 7,99%.
  • Külföldi tanulmányi célú kölcsön előtörlesztésére a Diákhitel 2-t lehet felvenni. Ez egy kamatmentes konstrukció.

A diákhitel törlesztését a folyósítást követő 3. hónaptól kell megkezdeni.

Kik igényelhetik külföldi hitel előtörlesztésére a diákhitelt?

  • Alapvetően külföldön kellett diplomát – teljes idejű képzésen oklevelet – szereznie az érdeklődőnek. De egyáltalán nem mindegy melyik országban tanult: EGT állambeli, illetve az Egyesült Királyságban szerzett diploma fogadható el.
  • Igazolni szükséges, hogy a diákhitel igénylésekor, illetve az azt megelőző 3 hónapban megfelelő TB jogviszonnyal rendelkezett az érdeklődő (A Tbj törvény 6. § (1) bekezdés a), d), e) vagy g) pontja szerint biztosított jogviszony megfelelő. (Ezt gyakorlatilag az alkalmazottak, egyéni vállalkozók, társas vállalkozók és az egyházi szolgálati viszonyban állók teljesítik.) Emellett megfelelő az is, ha az igénylő az adott időszakban magyar felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonyban áll.
  • Az előtörlesztésre szánt hitelt a külföldi hallgatói jogviszony ideje alatt – vagy azt megelőző 3 hónapon belül – kellett igényelnie az érdeklődőnek.
  • A külföldi hitelről szóló szerződés megengedi a kölcsön idő előtti visszafizetését.
  • Az igénylő igazolja, hogy külföldi életvitelszerű tartózkodása alatt tartós hallgatói vagy munka, illetve vállalkozói jogviszonnyal rendelkezett a diákhitel előminősítésre való jelentkezést megelőző hat hónapon belül.
  • A külföldi hitel előtörlesztését követő 7 évből legalább 5 éven keresztül hallgatói jogviszonnyal, vagy munkaviszonnyal kell rendelkeznie az érdeklődőnek Magyarországon. (Ezen 5 évből a hallgatói jogviszony legfeljebb 2 évet tehet ki.)
  • Az igénylő a kérelem benyújtásakor nem tölthette be 45. életévét.

Milyen külföldi kölcsönöket lehet majd előtörleszteni diákhitelből?

Alapvetően külföldi szabad felhasználású, vagy tanulmányi célú kölcsön kiváltására lehet a tervek szerint fordítani a diákhitelt. Csak egy hitelének kiváltására vehet fel diákhitelt az, aki több külföldi kölcsönnel rendelkezik.

Fontos, hogy külföldi folyószámlahitel, hitelkártya visszafizetésére nem lehet igényelni a magyar kölcsönt. Illetve lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy más ingatlanfedezet mellett nyújtott kölcsön előtörlesztése sem finanszírozható diákhitelből.

Mi történik, ha nem teljesül a vállalás?

Alapvetően egy nagyon fontos vállalást tesz minden igénylő: a kölcsönigénylést követő 7 éven belül legalább 5 évig magyar munkaviszonya, hallgatói jogviszonya lesz az adósnak. (A hallgatói jogviszonyból legfeljebb 2 év számítható be az elvárt 5 éves időtartamba.)

Ha ezt a feltételt megsérti az adós, akkor onnantól kezdve meg fog emelkedni a diákhitelének kamata 5 százalékponttal.

  • Ez a hitelkiváltási célú Diákhitel 1 esetében jelenleg 12,99%-os kamatot jelentene.
  • Míg a Diákhitel 2 esetében a kamat 5%-ra emelkedne.

A változások a tervek szerint 2025. január 1-én lépnének életbe, ezen dátumtól kezdve lehetnek diákhitelt külföldi kölcsön kiváltására igényelni.

Érdemes megnézni, hogy a jelenlegi feltételek mellett milyen kamaton lehetne kapni piaci szabad felhasználású fedezetlen kölcsönt (személyi hitelt). Így kiderülhet, hogy épp mekkora a diákhitel előnye.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés