Így veszítesz el 12-15 ezer Ft-ot észrevétlenül a bankban

Így veszítesz el 12-15 ezer Ft-ot észrevétlenül a bankban
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-09
 

Az elmúlt két évben parázs viták övezték a pénzügyi kérdéseket hazánkban. Ennek ellenére a tudatos döntések bizonyos vonatkozásban egyszerűen nincsenek jelen. Egy reprezentatív felmérés szerint az emberek mindössze 4%-a váltott bankot az 2014-ben. A bankhűség döbbenetesen erős: az ügyfelek 73%-a az elmúlt 10 évben nem váltott bankot. A potenciális veszteség éves szinten akár 15 ezer Ft-ra is tehető, mely a jelenlegi havi átlagfizetés 10%-a.

A Budapest Bank megbízásából végzett rendszeres felmérés legújabb eredményei hoztak meglepő (?) megállapításokat. Miközben a tranzakciós illeték megjelenése, majd módosítása, illetve a 150 ezer Ft-os ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének bevezetése az elmúlt másfél évben többször arra késztette a lakosságot, hogy foglalkozzon pénzügyeivel, a tudatos döntések nem szivárogtak át a megvalósítás szintjére.

2014-ben az ügyfelek mindössze 4%-a váltott bankot. A tervezett bankváltás valószínűsége is csökken: míg 2013-ban 10% mondta, hogy a következő esztendőben szinte biztosan váltani fog, addig 2014-ben már csak 7%. Azok is egyre kevesebben vannak, akiket egy-egy jó ajánlattal el lehet csábítani a jelenlegi bankjuktól: 2013-ban 20% mondta, hogy ilyen esetben megfontolná a bankváltást, 2014-ben viszont csak 17% nyilatkozta ugyanezt.

Mennyibe kerül mindez?

Nézzük meg, hogy az átlagos fizetéssel (150 ezer Ft havi nettó jövedelemmel) és átlagos bankhasználati szokásokkal rendelkező emberek milyen bankszámla költségekkel szembesülnek:

  • az öt legjobb banki ajánlat átlaga 440 Ft-os havi teljes bankköltséget eredményez
  • ezzel szemben bőségesen találunk a banki ajánlatok között havi 1500-2000 Ft költséget eredményező bankszámlákat is
  • éves szinten így a rossz bankszámlával rendelkezők könnyen veszítenek 12-15 ezer Ft-ot, mely egy havi fizetésük 10%-ának elvesztését jelenti…

Évente egyszer érdemes felülvizsgálni a bankszámlaköltségeidet, illetve azt, hogy van-e kedvezőbb ajánlat a piacon. A bankváltást sokan túlzott adminisztrációval járó folyamatnak tartják (mely részben igaz is lehet az egyszerűsített bankváltási folyamatok bevezetése ellenére), ugyanakkor jól átgondolva és előkészítve végrehajtva a bankváltást, nem lesz drámai a folyamat.

Első lépés, hogy vizsgáld meg a legolcsóbba ajánlatokat, bankszámla kalkulátorunk azt is pontosan kiszámolja neked, hogy mennyit takaríthatsz meg:

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés