Ilyen infláció mellett megéri személyi kölcsönből vásárolni?

Ilyen infláció mellett megéri személyi kölcsönből vásárolni?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-01
 

Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezetlen hitelt felvenni. A Magyar Nemzeti Bank a napokban kiadta friss inflációs várakozását, az ott szereplő áremelkedés fényében pedig már egyáltalán nem is tűnik olyan drágának a személyi kölcsön.

Ma személyi kölcsönt még jelentős 600 ezer forint összegű nettó fizetés mellett is 9,99-20,99 százalékos kamat mellett tudunk igényelni. Ez magasnak tűnik, ha az elmúlt évek kamataira tekintünk. Ha viszont a várható inflációra nézünk, akkor a helyzet már teljesen más képet fest.

Az MNB a napokban publikálta azt, hogy milyen mértékű inflációt vár az elkövetkező években. Az előrejelzés alapján nem lehetünk túl vidámak, a magas áremelkedés még hosszú ideig velünk marad. Az idén a jegybank 14,0 százalék körüli áremelkedést vár, jövőre sem csökken érdemben ez az érték, a drágulás éves üteme 12,8 százalék körül lehet. Csak 2023-ban térhet vissza az áremelkedés a kívánt szint közelébe, a fogyasztói árindex 3,3 százalék körül alakulhat.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent a magas infláció?

Nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül azt, hogy milyen hatást is gyakorol a mindennapi életünkre az áremelkedés. Tegyük fel, hogy jelenleg meg tudunk vásárolni egy drágább tartós fogyasztási cikket 3 millió forintért.

Hogyan alakul a kérdéses termék ára, ha a jegybank várakozásainak megfelelően emelkedik a vételára:

  • 2022. év végén már 3 420 000 forintot kell fizetni a kinézett áruért.
  • 2023. végén már várhatóan 3 857 760 forintba kerül a termék.
  • 2024. évre mérséklődő áremelkedés mellett is tovább drágulást kell tapasztalnunk, a vételár már 3 985 066 forint lenne.
  • 2025 év végére még akkor 4 104 618 forintba kerülne a kiszemelt termék, ha az áremelkedés visszatérni a jegybank által elvárt 3 százalékos szintre.
Fontos
Négy év alatt az áru több, mint egy millió forinttal kerülne többe, ez 36,8 százalékos áremelkedést jelent 4 év alatt. Ezzel kell számolnunk akkor, amikor arról döntünk, hogy a kinézett szolgáltatást, árut most megvásároljuk-e, vagy inkább kivárunk.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben minden nagyobb kiadást gondoljunk át, csak azt vásároljuk meg, amire tényleg szükségünk van.

Megéri személyi kölcsönből vásárolni?

A legolcsóbb személyi hitelre 4 év alatt 3 671 808 forintot kell visszafizetnünk, ezen hitelköltség alapján több, mint 400 ezer forintot megtakaríthatunk, ha hitelből vásárlunk. Hiszen a várható áremelkedés miatt 4,1 millió forintot kellene 4 év múlva fizetni a kérdéses áruért.

A legolcsóbb ajánlat mellett számos másik pénzintézet hitelét választva is jobban járunk a gyors döntéssel. Gyakorlatilag a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorában szereplő tíz bank közül nyolc ajánlatával jobban járhatunk, mint ha kivárnánk 4 évet a vásárlással.

Ettől függetlenül természetesen nagyon fontos a megfelelő hitel kiválasztása: nem mindegy, hogy 80 ezer forintot, vagy 400 ezer forintot takarítunk meg a hitelfelvétellel. Éppen ezért érdemes alaposan szétnézni a hiteligénylés előtt. A megfelelő pénzintézet, az ideális ajánlat megtalálásával ugyanis több százezer forintot spórolhatunk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés