Ilyen infláció mellett megéri személyi kölcsönből vásárolni?

Ilyen infláció mellett megéri személyi kölcsönből vásárolni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-01
 

Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezetlen hitelt felvenni. A Magyar Nemzeti Bank a napokban kiadta friss inflációs várakozását, az ott szereplő áremelkedés fényében pedig már egyáltalán nem is tűnik olyan drágának a személyi kölcsön.

Ma személyi kölcsönt még jelentős 600 ezer forint összegű nettó fizetés mellett is 9,99-20,99 százalékos kamat mellett tudunk igényelni. Ez magasnak tűnik, ha az elmúlt évek kamataira tekintünk. Ha viszont a várható inflációra nézünk, akkor a helyzet már teljesen más képet fest.

Az MNB a napokban publikálta azt, hogy milyen mértékű inflációt vár az elkövetkező években. Az előrejelzés alapján nem lehetünk túl vidámak, a magas áremelkedés még hosszú ideig velünk marad. Az idén a jegybank 14,0 százalék körüli áremelkedést vár, jövőre sem csökken érdemben ez az érték, a drágulás éves üteme 12,8 százalék körül lehet. Csak 2023-ban térhet vissza az áremelkedés a kívánt szint közelébe, a fogyasztói árindex 3,3 százalék körül alakulhat.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent a magas infláció?

Nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül azt, hogy milyen hatást is gyakorol a mindennapi életünkre az áremelkedés. Tegyük fel, hogy jelenleg meg tudunk vásárolni egy drágább tartós fogyasztási cikket 3 millió forintért.

Hogyan alakul a kérdéses termék ára, ha a jegybank várakozásainak megfelelően emelkedik a vételára:

  • 2022. év végén már 3 420 000 forintot kell fizetni a kinézett áruért.
  • 2023. végén már várhatóan 3 857 760 forintba kerül a termék.
  • 2024. évre mérséklődő áremelkedés mellett is tovább drágulást kell tapasztalnunk, a vételár már 3 985 066 forint lenne.
  • 2025 év végére még akkor 4 104 618 forintba kerülne a kiszemelt termék, ha az áremelkedés visszatérni a jegybank által elvárt 3 százalékos szintre.
Fontos
Négy év alatt az áru több, mint egy millió forinttal kerülne többe, ez 36,8 százalékos áremelkedést jelent 4 év alatt. Ezzel kell számolnunk akkor, amikor arról döntünk, hogy a kinézett szolgáltatást, árut most megvásároljuk-e, vagy inkább kivárunk.

Azt mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben minden nagyobb kiadást gondoljunk át, csak azt vásároljuk meg, amire tényleg szükségünk van.

Megéri személyi kölcsönből vásárolni?

A legolcsóbb személyi hitelre 4 év alatt 3 671 808 forintot kell visszafizetnünk, ezen hitelköltség alapján több, mint 400 ezer forintot megtakaríthatunk, ha hitelből vásárlunk. Hiszen a várható áremelkedés miatt 4,1 millió forintot kellene 4 év múlva fizetni a kérdéses áruért.

A legolcsóbb ajánlat mellett számos másik pénzintézet hitelét választva is jobban járunk a gyors döntéssel. Gyakorlatilag a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorában szereplő tíz bank közül nyolc ajánlatával jobban járhatunk, mint ha kivárnánk 4 évet a vásárlással.

Ettől függetlenül természetesen nagyon fontos a megfelelő hitel kiválasztása: nem mindegy, hogy 80 ezer forintot, vagy 400 ezer forintot takarítunk meg a hitelfelvétellel. Éppen ezért érdemes alaposan szétnézni a hiteligénylés előtt. A megfelelő pénzintézet, az ideális ajánlat megtalálásával ugyanis több százezer forintot spórolhatunk.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés