Íme, a migráns kérdés tisztán gazdasági szemszögből

Íme, a migráns kérdés tisztán gazdasági szemszögből
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-09-19
 

A menekültek kapcsán sokféle véleményt lehet hallani. Pro, kontra záporoznak az érvek, de vajon hányan jártak utána annak, hogy mit is válthat ki Európa egyik legégetőbb kérdése? Az alábbiakból ezt a témát is érintjük, de emellett több más fontos aktualitással foglalkozunk még. Nem hagyhatjuk szó nélkül például a kínai gazdaság és az amerikai jegybank döntése közötti kapcsolatot, illetve más fejlődő gazdaságok kilátásainak kivesézését sem. És természetesen az örök sláger, az ingatlanpiac legújabb tendenciáit is szóba ejtjük.

A híreket figyelemmel kísérve nem lehet elmenni szó nélkül a migráns kérdés mellett. A politikát teljesen egészészében mellőzve, érdemes átgondolni, milyen hatással lesz ez a folyamat a befogadó országok (és így várhatóan hazánk) gazdaságára. A témában készült tanulmányok szerint a kilátások közel sem negatívak. Sőt! Az Alapblog „Hitvita helyett” címmel megjelent írásában ennek háttere és okai is részletesen elolvashatóak. De akinek ez nem lenne elég, a menekülteket a tőzsdei befektetők szemszögén keresztül is megpróbálhatjuk megérteni. Mi mozgatja őket? Melyek a legnagyobb kockázatok? Mit nyerhetnek, és mit veszíthetnek? Ezeket a kérdéseket nem csak a migránsok, hanem a mindenkori tőzsdézők is számtalanszor feltehették már maguknak. Az analógiát alaposan kifejtve megismerhetjük az Alapblog írásában.  A menekült téma azonban további közgazdasági összefüggések ismertetésére is alkalmas. Ilyen a „Piac rendező ereje” is, amit a menekülteknek vizet árusító emberek példáján keresztül is szemlélhetünk. 

Visszaevezve a tisztán gazdasági/pénzügyi világba, az elmúlt hét/hetek legfontosabb eseménye az amerikai jegybank kamatdöntő ülése volt. A piaci szereplők tűkön ülve várták, hogy közel egy évtized után megtörténik-e az első kamatemelés. Mint az csütörtökön kiderült, erre még várni kell, de ahogy erre Zsiday Viktor is felhívta a figyelmet ez már nem is játszik olyan nagy szerepet. Sokkal fontosabb, mi lesz a fejlődő gazdaságokkal. Ezek a Fed kamatdöntése kapcsán is szóba kerültek, mint olyan tényezők, amelyek az USA inflációs kilátásait is ronthatják.

Ebben nagy szerepe lehet a kínai gazdaságnak, amivel bővebben a „Kínai nudisták támadása az amerikai kamatemeléssel szemben” című írás foglakozott. Az ázsiai ország gazdaságába való politikai beavatkozásának elhibázottságát pedig az Alapblog „Tőzsde kínai módra” című cikkében ismerhetjük meg részletesebben. 

Azok számára, akik a kínai problémák ellenére is a fejlődő piacokban keresik a legjobb lehetőségeket, az afrikai kontinens növekedésének hátteréről olvashatnak bővebben az Ernst&Young elemzése alapján készült írásban. A fekete kontinens további fejlődésének egyik hajtóerejét, a pénzügyi műveltség terjedését és ennek hatásait pedig az „A pénzügyi műveltség húzhatja ki a szegénységből Afrikát?” című cikkben ismerhetjük meg.

Ha viszont az ugyancsak nagy slágernek számító ingatlanpiacra vetnénk inkább egy pillantást, ott is érdekes jelenségekre bukkanhatunk. A családi fészekből még 30-as éveikben sem kirepülők egyre magasabb aránya ugyanis már szemmel látható változásokat implikált az iparágban. A konkrét eredményeket megismerhetjük az Alapblog nemrégiben megjelent írásában. Az ingatlanban gondolkodók számára viszont az Airbnb kapcsán felmerült szabályozás elhibázottságát is érdemes lehet megismerni.

Hirdetés
Hirdetés