Indul a Nemzeti Lakáshitel program? Lesz még kedvezőbb lakáshitel?

Indul a Nemzeti Lakáshitel program? Lesz még kedvezőbb lakáshitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-15
 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy tagnapi sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a vállalatok számára elérhető kedvezményes (2,5% kamat) hitelhez hasonlóan a magánberuházásokra, lakásépítésekre vonatkozóan is fontolóra veszi a kormány egy kedvezményes hitelprogram kialakítását. Jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján 3%-os kamattámogatást ad a kormány 5 évre a legszélesebb körben elérhető hitelekre. Jelen írásunkban azt latolgatjuk, milyen eséllyel lesz ennél magasabb a kedvezmény? Lesz-e közel ingyenes hitel?

Mit mondott Varga Mihály?

A Portfolio.hu beszámolója szerint:  „Mi is jobban örülnénk, ha a magánberuházások, magánlakás építések is hajtanák az építőipart”. Ebből a szempontból „célszerű lenne megfontolni azt, hogy a következő hónapokban azok a hitelprogramok, amik korábban elindultak, azokat vajon nem lehetne-e kiterjeszteni a magánlakás, a magánerős építkezések támogatására is”. „Hiszen ez még egy jelentős támasztéka lehet a következő hónapokban a gazdaság növekedésének”. Arra a kérdésre, hogy itt az MNB hitelprogramjára gondol-e, azt mondta „minden olyan hitelprogramra gondolok, ami az elmúlt hónapokban elindult”.

Mint ismeretes a kis és középvállalkozások számára rendelkezésre áll egy MNB által támogatott hitelprogram, melynek keretében főként beruházásokra 2,5%-os kamatteher mellett érhető el hitel. 

A 2,5%-os vállalati hitellel szemben ma lakáscélú hitelek vonatkozásában magánszemélyeknek 6%-tól érhetők el állami kamattámogatással hitelek. Az állami kamattámogatás Otthonteremtő lakáshitel esetén 5 évig, míg Fiatalok, valamint többgyermekes családok lakáscélú kölcsöne esetén 20 évig jár.

Eljön a Kánaán? 

Amennyiben 6 % helyett 2,5%-on lesz államilag támogatott lakáshitel, akkor igen. 10 millió Ft és 20 éves futamidő esetében 6 % helyett 2,5% kamat közel 19 ezer Ft-tal 53 ezer Ft-ra mérsékelné a havi törlesztő részletet. 

Mi ennek a valószínűsége? A történelmi mélyponton lévő MNB alapkamat mellett a bankok piaci feltételek mellett nyújtott hitelei esetenként már olcsóbbak is, mint az állami kamattámogatással elérhető hitelek. Mindez azt jelenti, hogy az állam forrásai kevésbé fogynak ezen célra mint azt korábban tervezték. Ráadásul, ha az MNB biztosít forrást, annak teljesen más az elszámolása (de ez túlnyúlik a Bankmonitor keretein).

Elvi tér tehát van mind MNB, mind költségvetési oldalon egy új hitelprogram kialakítására. Kérdés, hogy milyen kamatszint az, amit optimálisnak tartanának állami oldalon. Ma Magyarországtól nyugatra, a közel 0% kamatszint mellett is a lakáshitelek 4-5% kamattal érhetők el jellemzően. Kérdés persze, hogy az állami pénzeket potenciálisan szintén felemésztő devizahiteles mentés teljes lezárása előtt lesz-e program?

Amíg mindez kiderül, érdemes áttekinteni az aktuálisan elérhető legjobb lakáshiteleket az alábbi kalkulátorral:


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlatMaradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés