5,3 százalék a júniusi infláció, ezzel tovább dübörög az áremelkedés

5,3 százalék a júniusi infláció, ezzel tovább dübörög az áremelkedés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-08
 

A júniusban mért éves infláció 5,3 százalék volt, ezzel meghaladta az átlagos drágulás mértéke a májusban mért 5,1 százalékos értéket is. Pedig az elemzők nyárra az áremelkedés mérséklődését várták. De milyen hatása lehet ennek a magas értéknek a hitelekre?

A KSH adatai alapján 2021. júniusában az átlagos áremelkedés mértéke 5,3 százalék volt. Ez meghaladta a májusban tapasztalt áremelkedést is. (Már a májusi áremelkedés is közel 10 éves csúcson volt, így mondani se kell, hogy a júniusi adat is az elmúlt évek legmagasabb értéke.)

Ráadásul az elemzői várakozásokat is meglepte, hiszen a legtöbben az áremelkedés mérséklődésére számítottak a nyári hónapokban. Ehhez képest még tovább gyorsult a drágulás az elmúlt hónapban.

A dráguló lakáshiteleknek még mindig kedvező a reálkamata

Az infláció fényében a lakáshitelek kamata még mindig igen kedvező. Hiszen a reálkamat – az hitelkamat csökkentve az inflációval – még mindig negatív a legnépszerűbb kölcsönök esetében.

A negatív reálkamat érdekes helyzetet sugall: jelenleg több árut tudnánk megvenni a lakáskölcsön összegéből, mint amennyire a kamatokkal megnövelt hitelösszeg elég lenne egy év múlva.

Sőt a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek jelentős részének a THM értéke is az infláció alatt van. Gyakorlatilag a kalkulátorban szereplő 12 bank legkedvezőbb hitelajánlatai közül csupán egyetlenegynek magasabb az éves átlagos költsége a júniusban mért infláció nagyságánál. Pedig júliusban 6 nagybank is kamatot emelt.

Hirdetés

Hirdetés

Mit lép az MNB ebben a helyzetben?

A jegybank júniusban 0,3 százalékponttal megemelte az alapkamatot a magas inflációs várakozások miatt. Ráadásul kamatemelési ciklust hirdetett: mindaddig folytatni fogja a kamatemelést, amit az infláció nyomás meg nem szűnik, az áremelkedés vissza nem tér a kívánatos 3 százalékos szintre.

A vártnál magasabb júliusi inflációs adat miatt könnyen lehet, hogy már júliusban tovább fog emelkedni a jegybanki alapkamat is. Márpedig a jegybank júniusi emelését is igen gyorsan lekövették a lakáshitel kamatok. A júliusi inflációs adat csak megerősítette a Bankmonitor szakértőinek azon véleményét, hogy az elkövetkező időszakban a hitelkamatok tovább fognak emelkedni: fél-egy év múlva az új lakáskölcsönök kamata akár 0,5-1 százalékponttal is magasabb lehet a jelenleginél.

Márpedig egy ilyen kamatemelés egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében 5-10 ezer forintos törlesztőrészlet emelkedést eredményezhet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés