Ingatlanfinanszírozás fix 2,5%-os Növekedési Hitelből

Ingatlanfinanszírozás fix 2,5%-os Növekedési Hitelből
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-14 Frissítve: 2021-10-08
 

A nemrégiben újból meghirdetett fix 2,5%-os kamatozást biztosító Növekedési Hitelprogram (NHP) egyik legnépszerűbb tárgya az ingatlanfinanszírozás a vállalkozók körében. A Bankmonitor összegyűjtötte, hogy a beruházási célra igénybe vehető hitel milyen feltételekkel fordítható ingatlanvásárlásra.

Lehet lakóingatlant NHP hitelből szerezni?

Örökzöld téma a lakóingatlan vásárlásának lehetősége. A jó hír, hogy tudunk lakóingatlant NHP hitelből vásárolni, de azért ennek van egy szigorú feltétele: a megvásárolt ingatlan kizárólag üzleti célra használható. Ezt a tulajdoni lapon is át kell vezetni, azaz irodává, raktárrá vagy üzlethelységgé kell minősítetni a földhivatalnál. Ha ezt megléptük, akkor felújításra, bővítésre vagy átalakításra is jöhet a hitel fix 2,5%-on, akár 10 éves futamidőre.

Az tehát nem működik, hogy a lakás egy kis sarkát kinevezzük irodának és emellett egyébként boldog családi életet élünk ugyanott.

Ha a kölcsön futamideje alatt lakáscélra használja a cégtulajdonos az ingatlant, azt keményen szankcionálják, és amint kiderült a turpisság, azonnal vissza kell fizetni a felvett összeget. Halkan megjegyezzük, hogy a hitel visszafizetése után már szabad a vásár…

Telek vásárláshoz igénylehető NHP?

Üres telket akkor tudunk a támogatott fix kamatozású hitel konstrukcióban vásárolni, ha arra építünk is valamilyen üzleti célú ingatlant. Ez lehet raktár – és akkor lesz egy jó kis telephelyünk –, iroda, bemutató terem, de akár szálloda vagy panzió is. A lényeg az, hogy a telekvásárlás és az építkezés egyetlen projekt keretében valósuljon meg.

Az nem járható út, hogy idén megvesszük a telket és majd valamikor – amikor mondjuk megint össze tudtunk gyűjteni egy kis tőkét a beruházásunknak ezen szakaszához – felépítjük az ingatlant.

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Ha ebben a helyzetben vagyunk, köztes megoldásként szóba jöhet, hogy a telket NHP hitelből megvásároljuk, és egyben vállaljuk, hogy két éven belül felépítjük rá az üzleti célú ingatlanunkat. Ebben az esetben azonban nagy valószínűséggel az építkezést nem tudjuk majd Növekedési Hitelből finanszírozni. Például azért, mert a vállalkozások elkapkodják addigra a rendelkezésre álló keretet.

Bérbeadási célú ingatlan finanszírozás NHP-ból?

Rossz hír: Csak a cégcsoporton belüli bérbeadás engedélyezett! Az sem járható út, hogy a hitelfelvevő cég bérbe adja egy cégcsoporton belüli vállalkozás részére az ingatlant, amit az tovább ad egy harmadik félnek. Meg kell említenünk azt is, hogy az ingatlan használati joga sem adható át!

Fontos kitétel azonban, hogy a csoporton belüli bérbeadás sem engedélyezett, ha a bérbevevő saját maga nem valósíthatná meg ugyanezt a beruházást az NHP keretén belül.

Szállodát vagy panziót vásárolhatunk Növekedési Hitelből?

Igen, vehetünk. Sőt építhetünk, bővíthetünk, felújíthatunk vagy akár át is alakíthatunk. Még akkor is, ha rendeltetési jellege szerint lakóingatlanként vagy üdülőként van nyilvántartva az ingatlan. Feltétele, hogy a hiteligénylő vállalkozó szálloda, panzió, kemping, üdülőház, közösségi szálláshely üzemeltetését végzi vagy fogja végezni ebben az épületben, a működtetésnek minden szükséges engedélyével együtt.

Hogy ellenőrzik a felhasználást?

A beruházási NHP hitelre vonatkozó feltételek teljesülését a bankok legalább évente kötelesek ellenőrizni.

Az azonban nincs leszabályozva részleteiben, hogy az előírt felhasználás és a szükséges dokumentumok rendelkezésre állásának ellenőrzése milyen módon történjen. A bankok egyedi belső szabályzatuk alapján járnak el, ugyanakkor kötelesek a tőlük elvárható módon és mértékben mindent megtenni, hogy eleget tegyenek az ellenőrzési kötelezettségüknek.

Amennyiben szükséged van vállalkozási hitelre, és szeretnél többet megtudni a lehetőségekről, akkor ITT megkaphatsz minden szükséges támogatást.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés