Ingatlanpiac: már a lakások reálára is emelkedhet?!

Ingatlanpiac: már a lakások reálára is emelkedhet?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-20
 

Megjelent az MNB Lakáspiaci jelentésének legfrissebb, 2024. májusi kiadványa. A dokumentumban a jegybank többek között részletesen foglalkozik az ingatlanárakkal. A tavaly év végi adatok mellett 2024. első negyedévére az ingatlanközvetítők becsült adatai is megjelennek. Sőt a jegybank előrejelzést adott arról is, hogy mit várnak a második negyedévben.

A Magyar Nemzeti Bank legújabb Lakáspiaci jelentéséből számos az ingatlanpiacot érintő részletre fény derült. Sokakat a lakásárak alakulása érdekelhet a dokumentumból, ugyanis a múltbeli adatok mellett a jelenre vonatkozó becslésekről és a jövőt illető várakozásokról is beszélt a jegybank.

2023. utolsó negyedévében a nominális lakásárak átlagosan 5,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Ha megnézzük, hogy az eltérő településtípusoknál hogyan alakultak az árak, akkor eléggé vegyes képet láthatunk: Budapesten 3,4 százalékkal, a vidéki városokban 5,7 százalékkal, míg a községekben 7,5 százalékkal növekedtek a lakásárak egy év alatt.

Ha a reálárak alakulását vizsgáljuk – gyakorlatilag az árváltozás mértékéből kivonjuk az infláció nagyságát -, akkor a tavaly év utolsó negyedévében reálárcsökkenést tapasztalhattunk Így számolva országosan mintegy 1,8 százalékkal mérséklődtek az árak.

Hirdetés

Hirdetés

Az ingatlanközvetítők adatai alapján az idei év erősen indult

Az MNB kiadványában foglalkozik az idei év árváltozásával is: az ingatlanközvetítők becslése alapján a lakásárak éves alapon tovább emelkedtek az év első hónapjaiban. A közvetítők becslése alapján az éves nominális áremelkedés 2024. I. negyedévében országos 7,2%, míg Budapesten 6,1% lehetett.

Az év elejére azonban érdemben mérséklődött az infláció: januárban 3,8%, februárban 3,7%, míg márciusban 3,6% volt az éves áremelkedés. Ez azt jelenti, hogy az első negyedévben a átlagos drágulás 3,7% volt.

Fontos
Ez azonban már azt mutatja, hogy az ingatlanközvetítők becslése alapján a lakások inflációval korrigált reálára is emelkedésnek indult. (Országosan 3,5 százalékkal, míg Budapesten 2,4 százalékkal emelkedtek a reál-ingatlanárak.)

Ez azért elég meglepő lehet azok után, hogy a tavalyi évben az inflációt is figyelembe véve messze kétszámjegyű volt a leértékelődés. Vagyis az inflációval korrigált árváltozás messze 10% feletti árcsökkenést mutatott.

Az MNB becslése ennél jóval óvatosabb

A jegybank számításai, várakozásai szerint az idei év első negyedévében a nominális lakásárak kisebb mértékben növekedtek, a jegybank becslése alapján a reálárak éves összevetésben még 0,4 százalékkal csökkentek az év első negyedévében. A Bankmonitor szakértői szerint ezek alapján az országos nominális áremelkedést az MNB szakértői 3,3 százalék körül várják.

A jegybank második negyedévi előrejelzése alapján a reálárak éves összehasonlításban még további 2,3 százalékkal csökkenhetnek. Itt fontos kihangsúlyozni, hogy még csak az áprilisi évi 3,7 százalékos áremelkedés ismert. Ugyanakkor az előrejelzések, várakozások alapján a második negyedévben az infláció emelkedésére számíthatunk. Ezek alapján a reálárak csökkenése jó eséllyel a ténylegesen megfizetendő nominális árak minimális 2-3 százalékos emelkedése mellett tűnik reálisnak.

Mit jelent ez egy lakásvásárlást tervező családnak?

A ténylegesen megfizetendő, nominális lakásárak csökkenésére nem lehet számítani, sőt az inflációval korrigált reáláresés is a vége felé közeleg. (Az ingatlanközvetítők 2024. I. negyedévére adott árbecslése alapján már véget is ért.) Ugyanakkor a lakásárak érdemi emelkedése sem kezdődött még el, infláció alatti árnövekedésre lehet számítani az MNB várakozásai alapján.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A piaci lakáshitelek kamata sem csökken már: a januárban módosított, 7,3 százalékos THM plafon bevezetése óta már érdemi kamatcsökkenés nem volt. Sőt egyes bankok az elmúlt hetekben még emeltek is a hitelkamatokon. Ugyanakkor jó hír, hogy a pénzpiaci hozamok az utóbbi hetekben valamelyest mérséklődtek, így a bankokra nehezedő kamatemelési nyomás csökkent.

Nem szabad megfeledkezni a CSOK Pluszról sem, melynek keretében jelentős összeg érhető el legfeljebb 3 százalékos kamat mellett.

Jelen ismereteink szerint a lakáspiaci, hitelpiaci kilátások miatt nem érdemes kivárni a vásárlással. Ugyanakkor nem szabad semmit sem elkapkodni a jelenlegi körülmények érdemi romlására sincs komoly esély. Akkor mit tegyünk? Ha megtaláltuk álmaink otthonát, akkor arra érdemes lecsapni. Ugyanakkor egy kevésbé megfelelő lakást nem kell csak azért gyorsan megvennünk, mert félünk a piaci környezet romlásától.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés