Brutálisan sokat költünk bankszámlára. Lehet, hogy feleslegesen?

Brutálisan sokat költünk bankszámlára. Lehet, hogy feleslegesen?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-16
 

Az MNB jelentése alapján a hazai bankszámlák drágák: ezt jól mutatja, hogy átlagosan havi 1 600 forintot fizetünk csak a számlavezetésért, ami éves szinten 19 200 Ft kiadást jelent. Ha pedig valaki havonta legalább egy átutalási megbízást is megad, az havi szinten 2 ezer forintot fizet átlagosan Magyarországon. Pedig megkaphatnánk ugyanezt sokkal olcsóbban, vagy akár teljesen ingyenesen is.

Az MNB 2021-es Fizetési Rendszer Jelentése alapján a hazai bankszámlák költsége igen magasnak tekinthető. Túl sokat fizetünk a számlavezetésért és a megbízásokért, ez pedig gátja lehet a pénzügyi rendszer fejlődésének.

Mennyit fizetnek a bankszámlájukért a magyarok?

Az MNB kimutatása alapján a lakosság 60 százaléka havi ezer forintnál többet fizet a bankszámlájáért. Sőt, több mint 400 ezer ügyfél havi 5 ezer forintot meghaladó összeget ad ki a bankjának a számlacsomagjáért cserébe.

Ügyfelek megoszlása az átlagos havi pénzforgalmi költségek szerint

Egy átlagos magyar havonta 1 600 forintot fizet a számlája után. A legalább egy átutalási megbízást megadók pedig átlagosan havi 2 ezer forintot fizetnek a csomagjukért, ami éves szinten 19-24 ezer forint teljesen felesleges kiadás, hiszen a Bankmonitor bankszámla kalkulátora alapján teljesen ingyenes számlacsomagokat is találni.

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet a megoldás a jegybank szerint?

Az MNB olyan csomagáras számlák bevezetését várja el, amelyeknél a számla alapárában korlátlan számú elektronikus csatornán megadott átutalás lenne benne teljesen ingyen. Vagyis a költségek jól tervezhetőek lennének, hiszen a fix havi díj tartalmazná a megbízások költségét is. Ráadásul segítheti ez az árazási forma a megbízások darabszámának a növekedését, hiszen ingyenesen lehetne újabb tranzakciókat indítani. Ezzel a készpénzhasználat is visszaszorulhatna.

Emellett fontosnak tartja a jegybank azt is, hogy a lakosság körültekintően válasszon csomagot. Az egyes banki ajánlatok költsége között jelentős különbségek vannak: az MNB számításai szerint vannak olyan ügyfelek, akik tizenhatszor többet fizetnek, mint egy hozzájuk hasonló bankolási szokásokkal rendelkező másik ügyfél.)

Már jelenleg is elérhető teljesen ingyenes bankszámla

A Bankmonitor szakértői szerint is kiemelten fontos az ügyfelek megfelelő tájékoztatása. Körültekintően kell választanunk a különböző ajánlatok közül, egy bankszámla kereső segítségével jelenleg is találhatunk teljesen ingyenes csomagot.

A program alapján nagyon olcsó ajánlatokkal találkozhatunk akkor, ha nem szeretnénk tranzaktálni a számlánkról. A Bankmonitor bankszámla kalkulátora szerint a 10 legkedvezőbb ajánlat havi költsége kisebb az MNB által márt 1 600 forintos átlagnál. Ráadásul az első évben 5 bank számlájáért egyáltalán nem kellene fizetnünk. (Sőt a második évben is ingyenes lenne három bankszámla.)

De egy átlagos pénzügyi szokásokkal rendelkező személy is találhat magának két évre teljesen ingyenes számlát. Sőt, a Bankmonitor kalkulátorában szereplő 12 bank mindegyikének van olcsóbb ajánlata a havi 2 ezer forintos kiadásnál.

A Bankmonitor szakértői szerint egy átlagos személy havonta 4 darab utalást ad meg elektronikus csatornán, összesen 40 ezer forint összegben, 2 darab csoportos beszedési megbízása van 15 ezer forint összegben, kétszer vesz fel készpénzt bankautomatából összesen 90 ezer forint összegben. Emellett még bankkártyával vásárol összesen 75 ezer forint értékben havonta. Számlájára havonta 250 ezer forint jóváírás érkezik.

Az 5 legolcsóbb bankszámla éves költségének alakulása

Nem kell megvárnod az MNB által javasolt csomagárazásnak megfelelő új bankszámlákat. Nézz szét a piacon és keresd meg a számodra legkedvezőbb számlát. Éves szinten több tízezer forintot spórolhatsz egy jó döntéssel.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés