Ingyenes bankszámlát szeretnél? Mutatjuk a legegyszerűbb megoldást

Ingyenes bankszámlát szeretnél? Mutatjuk a legegyszerűbb megoldást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-16 Frissítve: 2021-08-06
 

Egyre többször találkozhatunk mostanság az első hallásra igen vonzónak tűnő 0 forintos bankszámla ajánlatokkal. Azonban még az ingyenesnek mondott számlák esetében is felmerülhetnek költségek, amelyekre érdemes figyelnünk, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés minket.  Bár ha szemfülesek vagyunk, akkor még most is lecsaphatunk egy valójában ingyenes számlára. 1

Mítosz vagy valóság az ingyenes bankszámla?

A metrón utazva, vagy akár a tv előtt ülve banki ajánlatok tömkelege ér el minket, amelyek időnként költségmentes bankolással kecsegtetnek, de legalábbis nagyon alacsony költségeket helyeznek kilátásba. Nagyon vonzónak is hangzik, hogy a bank ingyenesen vezesse a számlánkat, hiszen ez éves szinten akár 10 ezer forintunkat is felemésztheti. Minket is lázba hozott a 0 forintos számla kérdése, így utána is jártunk mire számíthatunk, ha a lehető legkedvezményesebb számlára vadászunk a bankok kínálatában.

A banki ajánlatokat megvizsgálva kristálytisztán látszik, hogy a számlavezetésért a legjobb számlacsomagok esetében tényleg nem számítanak fel költséget a bankok, ráadásul a nyitást követő egy évben a legtöbb bank még a bankkártya díjától is megkímél minket. Viszont az ördög már a részletekben rejlik: az ingyenesnek tűnő számlák esetében sokszor olyan egyéb tételek merülnek fel, melyek a havi költségeinket jelentősen megdobják. Ezen díjak köre igen változatos lehet, de a legtöbbször például az utalás díja, vagy a sokszor igen tetemes költséget kitevő SMS szolgáltatás jelenik meg.

Ha a legolcsóbb bankszálmákra vagy kíváncsi használd bankszámla kalkulátorunk!

Hirdetés

Hirdetés

SMS nélkül a teljesen ingyenes számla is elérhető

Általánosságban elmondható, hogy az emberek túlságosan ragaszkodnak a bankszámlájukhoz, pedig régi bankszámláik már sokszor a legdrágábbak közé tartoznak, ami megfontolandóvá teszi a számlaváltást. A bankok által felszámított költségek persze nagymértékben eltérnek egymástól, de a szolgáltatások mennyiségében és minőségében is nagy a különbség, éppen ezért érdemes nézelődni a bankok ajánlatai között.

Az összehasonlításhoz a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát használtuk, ahol egy átlagos ember bankszámla használatát feltételezve állítottuk be a paramétereket. Így havi 150 ezer forintos beérkező jövedelemmel, havi 2 darab 15 ezer forintos netbanki utalással, és havi 5 darab összesen 40 ezer forint értékű bankkártyás vásárlással számoltunk.

Nem is csoda, hogy az Erste Privilégium „L” bankszámla nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időszakban, hiszen az SMS díjak figyelembevételével is kiemelkedik a bankszámlák közül. Az első évben az SMS díjakat is beleszámítva mindösszesen havi 112 forintba, míg a második évtől a bankkártya díja miatt 332 forintba kerül a számla. A Gránit Digitális számlacsomagja is kifejezetten kedvező feltételeket nyújt, ráadásul itt SMS szolgáltatással nem is kell számolni, hiszen az iSMS szolgáltatást netbankon vagy mobilbankon keresztül is elérjük. A CIB ECO is képviselteti magát a legolcsóbb számlák között mivel mindösszesen havi 274 forintunkba kerül az első évben, míg a második évtől 596 forintba. Ugyanakkor az SMS költségek kiváltására az ECO számlacsomag esetében is van lehetőség ha a mobilalkalmazáson keresztül elérhető az okos értesítés funkciót választjuk.

Így azt lehet mondani, hogy az SMS szolgáltatás akár perdöntő is lehet abban, hogy mennyit fizetünk a számlacsomagunkért. Az Erste Privilégium „L” ez esetben már valóban ingyenes az első évben, viszont a második évtől a bankkártya díjat még így sem ússzuk meg. A CIB ECO számlája is jóval kedvezőbbé válik az SMS értesítők nélkül, 274 forint helyett, mindösszesen 40 forintot kell fizetnünk, a második  évtől itt is bankkártyánk díja miatt drágul meg a számla.

Ergo, ha képesek vagyunk kompromisszumokat kötni, és lemondunk az SMS szolgáltatásról, akkor korlátozott ideig még valójában nulla forint mellett bankolhatunk az Erste speciális csomagjában. Az SMS-t általánosságban biztonsági elemként használjuk, de a mai világban már számos funkció szolgálja a mi védelmünket. Például, ha gyakran vagyunk net közelében és mobilbanki alkalmazásunk is van, akkor ugyanúgy nyomon tudjuk követni a tranzakcióinkat SMS nélkül is.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés