Ismerd meg a legmodernebb fizetési lehetőségeket – Hogyan működik a mobiltárca?

Ismerd meg a legmodernebb fizetési lehetőségeket – Hogyan működik a mobiltárca?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-25 Frissítve: 2022-11-26
 

Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki a bankkártyát, amelyet akár magunknál sem kell tartanunk. Mit kell tudni a mobilfizetésről és a hozzá tartozó mobiltárcákról?

Láttál már olyat, hogy egyesek bankkártyájukat a mobilkészülék tokjában hordják? Esetleg az igazolványtokban? A legtöbben a pénztárcánkban tároljuk a bank- és hitelkártyát, de ahogy a digitalizáció teret nyer a pénzügyi megoldások háza táján is, hamarosan talán se igazolványtokra, se pénztárcára nem lesz szükségünk. 

Vásárlásainkat már napjainkban is könnyedén intézhetjük készpénz, illetve bankkártya nélkül, például mobiltelefonunk segítségével. Ismerd meg, hogyan működik a mobilfizetés, mi a mobiltárca, és hogyan használhatod ezt az innovatív és biztonságos fizetési megoldást.

Hirdetés

Hirdetés

Biztonságos, egyérintéses fizetés mobillal

A legtöbben azért nem merik kipróbálni a mobilos fizetést, mert attól tartanak, hogy így kevésbé biztonságos. Éppen ellenkezőleg! Ez a fizetési forma több szempontból is biztonságosabb a kártyahasználatnál. Egyrészt nem kell magadnál hordod a fizikai bankkártyát, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy illetéktelenek kezébe kerül. Másrészt, mert a tényleges pénzügyi információ nem kerül átadásra az egyes tranzakciók során. 

Mivel a fizetéskor használt applikáció, vagyis a mobiltárca a bankkártya titkosított adatait használja kevésbé vagy kitéve annak, hogy támadás érjen. Ha pedig attól tartasz, hogy ellopják, vagy elveszted a telefonod, az illetékteleneknek akkor sincs könnyű dolguk, hiszen ha mobilfizetést állítasz be, egyúttal be kell állítanod valamilyen védelmi megoldást, képernyőzárat is, például ujjlenyomat olvasót, vagy arcfelismerést a készülék feloldásához. Ezzel azonosíthatod magad, így más nem férhet hozzá a készülékhez és így a fizetésekhez sem.

Ha pedig még nagyobb biztonságra vágysz, beállíthatsz egy virtuális kártyát a mobilfizetésekhez, amelyre csak annyi pénzt töltesz, amennyire éppen szükséged van, valamint kérheted, hogy a tranzakciókról sms, vagy push értesítéseket kapj, pont úgy, ahogy a bankkártyáknál. 

Jó tudni
Jó hír, hogy a mobilfizetésnek, a mobiltárcák használatának nincs külön díja, ugyanúgy ingyenesen működik a tranzakció, mint amikor bankkártyáddal vásárolsz az üzletekben vagy online.

Hogyan működik?

Először is rendelkezned kell bankszámlával, és a hozzá tartozó bankkártyával, illetve egy olyan mobillal, ami NFC (Near Field Communication) képes, vagyis megtalálható rajta az eszközök vezeték nélküli kommunikációját biztosító funkció. Ezt könnyedén ellenőrizheted a készülék beállításaiban, de megtalálhatod a kompatibilis készülékek listáját az interneten is. 

Androidos mobil esetén itt nézhetsz utána, Iphone esetén pedig itt derítheted ki, hogy működik-e a telefonodon az NFC funkció.

Ma már számos hazai nagybank bankkártyái támogatják a mobilfizetést, itt nézheted meg, hogy a bankkártyád alkalmas-e rá. Amennyiben nem találod a kártyád a listában, érdeklődj a bankodnál, könnyen lehet, hogy a hivatalos lista frissítése óta már számodra is elérhető a funkció. 

Ha pedig új bankszámlára és bankkártyára lenne szükséged, nézd meg a Bankmonitor bankszámla kalkulátorát és csapj le az akár teljesen ingyen használható konstrukciókra. 

Ezután már csak egy olyan applikációra, vagy mobiltárcára lesz szükséged, ami digitalizálja a kártyádat, hogy más eszközökkel is használhasd. Ezek az appok szükségesek akkor is, ha okosórával szeretnél fizetni. Mindössze annyi a dolgod, hogy hivatalos forrásból letöltöd a szükséges alkalmazást (ami számos bank mobilapplikációján keresztül is beállítható) és hozzákapcsolod bankkártyád.

Androidos telefon esetén a legelterjedtebb mobiltárca app a Google Pay utóda, a Google Wallet, ha pedig Iphone-od van, az Apple Pay, vagy Apple Wallet applikációkat használhatod. Ma már világszerte számos bank támogatja az applikációk használatát, így itthon is igen elterjedt. A Google Wallet szinte az összes hazai nagybanknál elérhető, az Apple Pay-t jelenleg a következő bankok támogatják: OTP, Erste, K&H, Gránit, Raiffeisen, CIB, MKB, Takarékbank, és az UniCredit.

Akár mobilbankon, akár a konkrét applikációban végzed a beállításokat, helyes eljárás esetén kapnod kell egy megerősítő értesítést arról, hogy a kártya sikeresen beállításra került és készüléked mostantól alkalmas a mobilfizetésre.

A fizetés pedig már gyerekjáték, ezentúl nem a kártyádat kell hozzáérintened a terminálhoz, hanem okostelefonod hátulját. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az NFC funkciónak a fizetéshez bekapcsolt állapotban kell lennie. Fizetéskor a mobilod képernyőjén felvillan a mobiltárca alkalmazás a virtuális kártyád képével és létrejön a tranzakció. 

Mire jó még a mobiltárca?

A digitális pénztárca alkalmazásokhoz akár az összes bank- és hitelkártyádat csatlakoztathatod, de nem csak így tudod hasznát venni. Az Apple Pay és a Google Wallet is számos más funkciót is támogat, például vásárolhatsz vele autópálya matricát, hozzáférhetsz a megvásárolt koncertjegyeidhez, repjegyeidhez is, de tárolhatod hűségkártyáidat és egy helyen ellenőrizheted a vásárlásokat, tranzakciókat.

Hirdetés
Hirdetés