Iszonyú drágák a banki SMS tájékoztatók

Iszonyú drágák a banki SMS tájékoztatók
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-09-15 Frissítve: 2021-10-18
 

Teljesen hétköznapi bankszámlahasználat mellett átlagosan kétszer annyiba kerül bankszámlánk fenntartása, ha minden számla- és kártyamozgásról SMS-t kérünk, mintha egyáltalán nem veszünk igénybe ilyen szolgáltatást. Kétségkívül fontos, hogy naprakészek legyünk bankszámlánkkal kapcsolatban, de nem árt, ha tisztában vagyunk ennek költségeivel is. Néhány tipp, hogy hogyan csökkentsük az ilyen típusú kiadásainkat. 1

Úri huncutság vagy nélkülözhetetlen szolgáltatás, megoszlanak a vélemények. Egy biztos, nem olcsó mulatság, ha SMS-ek útján szeretnénk naprakészek lenni bankszámlánkkal kapcsolatban. Jellemzően 20-40 Ft-ba kerül egy üzenet, számos esetben pedig még egy fix havidíjjal (50-250 Ft) is számolni kell.

SMS tájékoztató szolgáltatások sztenderd díjszabása

A díjszabás persze erőteljesen függhet attól, hogy milyen számlacsomaggal, vagy éppen bankkártyával rendelkezünk. Általános banki gyakorlat például, hogy a tehetősebb ügyfeleknek szánt bankszámláknál és bankkártyáknál kedvezőbb feltételekkel vehetőek igénybe az SMS szolgáltatások. A fenti táblázat összeállításakor mi azokra a számlacsomagokra koncentráltunk, amelyeket a bankok az átlagembernek kínálnak, teljesen hétköznapi használatra.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a táblázatban sztenderd díjak szerepelnek. Több esetben (pl.: Budapest Bank, Sberbank) meghatározott ideig (3-6 hónap) kedvezményes díjjal vehető a szolgáltatás igénybe, ha újonnan igényeljük. Néhány banknál (pl.: OTP Bank, Erste Bank) lehetőség van arra, hogy olyan kedvezménycsomagot vegyünk igénybe, amellyel egy fix havidíjért cserébe már az SMS-ek után külön nem kell fizetni. Többek között ez az egyik módja annak, hogy jelentősen faragjunk a szolgáltatás költségein.

SMS helyett alkalmazás üzenet

Egyre több bank aknázza ki a technikai fejlődésben rejlő lehetőségeket és náluk a hagyományos SMS szolgáltatások helyett már akár díjmentes alkalmazás üzenetek (ún. Push üzenetek) útján is lehet tájékozódni. Dióhéjban arról van szó, hogy letöltünk egy alkalmazást az okostelefonunkra, amin keresztül fogadjuk a számla- illetve kártyamozgásokról szóló üzeneteket. Pontosan úgy, mintha SMS-t kapnánk. Teljes körűen egyelőre sajnos csak a CIB és a Gránit Banknál érhető el a szolgáltatás, de a számlamozgásokról már a MagNet Banknál is kérhetünk Push üzeneteket.

Felkeltette a dolog az érdeklődésed? Kíváncsi vagy, hogy milyen számlavezetési feltételeket kínálnak számodra a fenti bankok? Pillanatok alatt megtudhatod bankszámla kalkulátorunkkal.

A jövő egyértelműen az alkalmazás üzenetek irányába mutat és bár egyre több bank vezeti be az új típusú szolgáltatást, számuk még mindig elenyésző. Addig is, ha nem akarunk lemondani arról, hogy naprakészek legyünk, de faragni szeretnénk az SMS költségeinken, akkor az alábbiakat tehetjük:

  1. Nem kérünk minden egyes műveletről értesítést
    Rengeteget spórolhatunk csupán azzal, ha kizárólag a bankkártyás műveletekről kérünk tájékoztatást. Biztonsági szempontból kétségkívül elengedhetetlen a szolgáltatás, az egyéb számlaműveletekre (jóváírás, átutalás, stb.) pedig kiváló alternatíva a netbank, vagy éppen a mobilbank.
  2. Összeghatárhoz kötjük az értesítéseket
    Beállíthatjuk például, hogy csak akkor kapjunk értesítést, ha 5.000 Ft-nál nagyobb összegű vásárolás történik a bankkártyánkkal.

Csupán egy ilyen optimalizálás eredményeként rengeteget spórolhatunk, nem beszélve arról, hogy számos banknál a fentieknél sokkal részletesebb beállításokra is lehetőség van.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés