Itt a kormány legújabb lépése, százezer diákhiteles járhat jól

Itt a kormány legújabb lépése, százezer diákhiteles járhat jól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-07 Frissítve: 2021-08-06
 

Miután jelentősen kedvezőbbé tették a Diákhitel 2 konstrukciót, a kormány a diákhitellel rendelkező gyermeket vállaló családok helyzetén is javít. A 100 ezer embert is érintő intézkedés keretében a diákhitel tartozást felfüggesztik, vagy akár a teljes hiteltartozást is átvállalják a 2018.január 1-jétől születő gyermekek számának függvényében. Ugyanakkor a kedvezmény hatása egyénenként nagyon eltérő lehet, amit a felvett hitelösszeg, és az eddigi előtörlesztések száma nagymértékben befolyásol.

Az elmúlt időszakban már több intézkedést foganatosított a kormány a többgyermekes családok helyzetének javítása érdekében. Néhány hete éppen arról lehetett hallani, hogy azok esetében, akik harmadik vagy további gyermeket vállalnak, a meglévő lakáshitelükből gyermekenként 1-1 millió forintot elengednek a tartozásból.

Legújabban a Diákhitel esetében történtek fontos változások. A hónap elejétől például nulla százalékos kamattal érhető el (a már folyósított hitelek esetében is) a Diákhitel 2-es konstrukció, amit azok vehetnek igénybe, akik az önköltséges képzés díját finanszíroznák.

Most még egy kedvező intézkedés lépett életbe a Diákhitelek esetében, ami beleillik a kormány családtámogatási politikájába is. Novák Katalin, az Emmi államtitkára azt jelentette be, hogy a diákhitellel rendelkező nők tartozását gyermekvállalás esetén felfüggesztik, sőt bizonyos esetekben még a teljes hiteltartozást is elengedik.

Egyelőre a következő információk ismertek a Diákhitelesek kedvezményeivel kapcsolatban:

  • 2018. január 1-jétől az első gyermek esetében három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyermeknél a tartozás felét elengedik a felfüggesztés mellett, míg a harmadik gyermek esetében teljesen elengedik a hiteltartozást.
  • A kedvezményt a január 1-je után született gyermekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától jár a kedvezmény, és az örökbefogadott gyerekek esetén is kérhető. Ugyanakkor a már meglévő gyerekeket is beszámítják a kedvezménybe, így például ha van egy gyermek és megfogan a második, akkor is a tartozás felét elengedik.
  • A felfüggesztés alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem növekszik. Ergo a tartozás nem tűnik el egyik esetben sem, mind a felfüggesztés, mind az elengedés esetében az állam juttatja el a Diákhitel Központ részére. Ezen kívül, ha valaki mindkét típusú Diákhitellel rendelkezik, akkor választhat, hogy melyikre érvényesíti a kedvezményt.

A 2001-es indulás óta a Diákhitelt 400 ezren vették fel, és a becslések szerint 100 ezer ember is kedvezőbb helyzetbe kerülhet az intézkedés hatására. Utánanézve azt láthatjuk, hogy a felvett diákhitelek esetében több mint 50% a nők aránya, tehát tényleg nagy lehet a jogosultak aránya, feltéve, hogy vállalnak is gyermeket.

De vajon milyen könnyebbséget jelenthez ez? A Diákhitel Központ jelentése alapján azt látjuk, hogy a Diákhitel 1-nál az átlagos havi felvett összeg havi 42 ezer forint volt, míg a Diákhitel 2 esetében 220 ezer forint. Gyors számítás után úgy kalkulálhatunk, hogy egy 5 éves képzésnél átlagosan 2,1 illetve 2,2 millió forintot vesznek fel a két hiteltípusból. Vagyis ez a tőketartozás, amire még természetesen rájön valamekkora kamatteher.

Természetesen egyénileg nagy eltérések lehetnek abban, hogy mekkora a fennálló tartozásuk. A Diákhitelesek egy része miután elkelt a munkaerőpiacon igyekszik minél hamarabb letudni a tartozást, így előtörleszt, vagy nagyobb részleteket fizet havonta. A Diákhitel 2 50% körül van az előtörlesztők aránya, vagyis akik arra törekszenek, hogy minél hamarabb visszafizessék a hitelt. Érdekes módon a Diákhitel 1-nél inkább a kötelezőt hozzák a hitelfelvevők, és nagyobb eséllyel esnek késelembe. Ezt figyelembe véve nagy eltérések lehetnek abban, hogy kit mennyire érint a mostani kedvezmény.

Hirdetés
Hirdetés