Itt a nyugdíjasok új generációja: otthonka és kendő helyett utalás és paypass

Itt a nyugdíjasok új generációja: otthonka és kendő helyett utalás és paypass
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-07
 

A kétmillió magyar öregségi nyugdíjas pénzügyi szokásai óriási eltéréseket mutatnak. A frissen nyugdíjba vonulók jóval magasabb arányban használják a kényelmesebb pénzügyi megoldásokat. Vásárlás során ma már gyakran találkozhatunk olyan nyugdíjasokkal, akik a kártyájukat elővéve hangosan figyelmeztetik a pénztárost, hogy ők márpedig paypass-al fizetnek, ugyanakkor még az ellátásukat számlára kérők között is sokan vannak, akik egyben felveszik az összeget és indulnak a sárga csekkekkel a postára.

1

Hányan vannak a nyugdíjasok, mennyi pénzt kapnak havonta?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főosztály kimutatása szerint az elmúlt év végén kétmillió öregségi nyugdíjas volt hazánkban, az ellátásban részesülők 62%-a nő, míg 38%-a férfi. A hölgyek átlagosan 25 évig, a férfiak pedig 19 éven át részesülnek nyugdíjban.

A 2022-ig tartó átmeneti időszakban a nyugdíjkorhatár fokozatos emelkedésével évről-évre kevesebb az új öregségi nyugdíjas (két év alatt 25 ezerrel lett alacsonyabb az új igénylések száma), ugyanakkor a nők esetében a csökkenést némileg lassítja a 40 év jogosultsági idő utáni nyugdíj lehetősége.

Magyarországon az elmúlt év végén 1,05 millióan 50-100 ezer forint között, 800 ezren pedig 100-200 ezer forint közötti ellátásban részesültek. Meg kell említeni, hogy már százezer felett van azok száma, akiknek havonta 200 ezer forint feletti a nyugdíjuk, ugyanakkor hetvenezer fő még havi 50 ezer forintot sem kap.

A 40 év után eddig nyugdíjba vonuló hölgyek száma tavaly átlépte a 120 ezer főt, a kezdeti felfutást követően évi 25-30 ezer új igénnyel kalkulál az illetékes minisztérium. A jogosultak főellátásának átlaga havi 114 450 forint volt, ami közel tíz százalékkal meghaladja az öregségi nyugdíjak átlagos összegét.

Ezek a hölgyek jellemzően az ötvenes éveik végén, hatvanas éveik elején járnak, bankkapcsolattal rendelkeznek, aktív kártyahasználók. Alapvetően változtatják meg a nyugdíjasokról kialakított sztereotípiákat pénzügyi és egyéb szempontokból egyaránt.

Olcsó bankszámlát keresnek a nyugdíjasok

A nyugdíjasok kártyahasználati szokásait vizsgálva megállapították, hogy a kártyával rendelkezők 46%-a még mindig egyösszegben veszi fel a havi bevételét. A nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságokban részesülő magyarok 48%-a pedig annak ellenére készpénzben kéri az ellátását, hogy így csak napokkal később jut a pénzhez, mint a bankszámlával rendelkezők.

Néhány évvel ezelőtt még túlsúlyban voltak azok, akik postai úton kérték a nyugdíjukat, mára fordult a kocka és már 52% kéri bankszámlára az ellátását. Ennek nem kifejezetten az új számlanyitás az oka, hanem inkább az áll a háttérben, hogy jellemzően a már bankkapcsolattal rendelkezők vonulnak nyugdíjba.

Nézzük, hogy milyen számlaköltségekkel kalkulálhat egy átlagnyugdíjjal rendelkező ügyfél abban az esetben, ha a főbb közüzemi díjakat átutalással és csoportos beszedési megbízással fizeti 30 ezer forint összegben, 40 ezer forintot felvesz, a maradékot pedig a rendszeres élelmiszer jellegű bevásárlásokra költi.

A beállított paraméterekkel az Erste Bank Privilégium „M” számlacsomagja végzett az élen, havonta 271 forintos költséggel. Arra viszont érdemes ügyelni, hogy a második évtől már 577 forinttal kell számolni. A képzeletbeli dobogó második, illetve harmadik fokán a MagNet Bank számlacsomagjait találjuk. Mind a Diamond, mind pedig a Csillag számlacsomag jó választást jelent a lenti bankhasználati szokások mellett, hiszen havi fenntartási költségük jócskán a tíz legjobb ajánlat átlaga alatt található. Sőt, ez utóbbi számlacsomagoknál, amiatt sem kell aggódni, hogy a költségek a második évtől jelentősen megemelkednének.

Fontos megemlíteni, hogy a sajátos számla- és kártyahasználati szokásainktól függően eltérő sorrendet és költségszintet eredményezhet a kalkuláció. A számlacsomagokhoz rendelt kedvezményrendszert egyedi feltételek teljesítéséhez kötheti a számlavezető, ezekről a Bankmonitor Lakossági bankszámla kalkulátorával is tájékozódhat.

Nézd meg, hogy van-e olcsóbb nyugdíjas bankszámla, vagy kalkulálj egyet a szüleidnek!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés