Itt az első olyan ingyenes bankszámla, amihez 30 ezer Ft jóváírást ad a bank!

Itt az első olyan ingyenes bankszámla, amihez 30 ezer Ft jóváírást ad a bank!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-22 Frissítve: 2023-05-23
 

Már több magyarországi banknál elérhető olyan valóban ingyenes bankszámla, aminek nem csak havi díja nincs, de az eseti átutalás, a közüzemi számlák befizetése, a net- és mobilbank használata, sőt még a bankkártya is ingyenes. Ráadásul nem csak egy rövid, akciós időszak erejéig, hanem számlától függően akár 2-3 éven keresztül. Az elérhető ingyenes számlák egy része azonban kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhető, ilyen a napokban bemutatott Erste Privilégium 2.0 Partner is. Ennek legnagyobb újdonsága, hogy a számlanyitást követően a bank akár 30 000 Ft jóváírást is adhat, ami egyedülálló ajánlat jelenleg a piacon.

A kizárólag Bankmonitoron keresztül igényelhető Erste Privilégium 2.0 Partner számla által nyújtott ingyenes szolgáltatások köre nagyjából megegyezik a piacon elérhető többi költségmentes számlacsomagéval (CIB ECO bankszámla, UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag, Raiffeisen Premium 2.0, Raiffeisen Select).

  • 0 Ft a havi díj;
  • 0 Ft a számlához járó elektronikus bankkártya kibocsátási és éves díja;
  • 0 Ft az internetbankon és mobilalkalmazáson indított belföldi forint átutalások költsége;
  • 0 Ft a csoportos beszedési megbízások díja;
  • 0 Ft az Őrszem szolgáltatás havi díja;
  • 0 Ft a TeleBank, az internetbank és a mobilbanki alkalmazás havi díja.

Hirdetés

Hirdetés

Ingyenes számla 30 000 Ft jóváírással

A bankok legújabb ügyfélszerző „csodafegyvere” a bankszámlák esetében is a számlanyitásért adott jóváírás, ami azonban ingyenes számlánál eddig nem volt elérhető. Az Erste most megtörte a jeget, és 30 000 Ft-ot ír jóvá minden olyan ügyfél esetében, aki a Bankmonitoron keresztül, az úgynevezett Online bankszámlanyitási akció keretében, video azonosítással nyit Privilégium 2.0 Partner számlát, valamint ahhoz bankkártyát igényel. (Az akcióban az vehet részt, aki betöltötte a 18. életévét, 2022. december 31-én nem rendelkezett az Ersténél lakosági bankszámlával, és 2023. január 2-től első alkalommal nyit új lakossági bankszámlát internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatáson keresztül.)

Fontos: amennyiben a számlát 2 éven belül megszüntetik, akkor a 30 000 Ft-ot utólag vissza kell fizetni a bank részére. Ha pedig a számla a nyitást követő 6 hónapon belül szűnik meg, akkor díjcsomag lezárás címén 6 777 Ft-ot számláznak még ki.

Mi az ingyenesség „ára”?

Az ingyenes bankszámlák esetében a bankok elvárják, hogy meghatározott összeg érkezzen rendszeresen a számlára, mégpedig külső forrásból. Az elvárt jóváírás összege azonban nagyon különböző. Az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag esetében legalacsonyabb az elvárt összeg, mindössze 75 000 Ft havonta, ami érkezhet több részletben, ráadásul az sem kikötés, hogy jövedelem vagy nyugdíj legyen.

A CIB ECO bankszámlánál hasonlóak a feltételek, ám itt az elvárt jóváírás mindig az aktuális nettó minimálbér összege, ami jelenleg 154 280 Ft. Az Erste Privilégium 2.0 Partner számla ebből a szempontból a középmezőnyben helyezkedik el: 225 000 Ft a havi limit, ám ennek egy összegben, jövedelemként vagy nyugdíjként kell beérkeznie.

A Raiffeisen Premium Gold 2.0 és Raiffeisen Select számlák más kategóriába tartoznak: ezeknél 400 ezer, illetve 1 millió Ft a havi limit, aminek egy összegben kell érkeznie bankon kívülről vagy bankon belülről jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságtól, vagy egyéni vállalkozótól. Ez utóbbi kitételt azért tették, mert különben nem lehetne az ügyfél és a munkáltató számlája ugyanannál a banknál.

A Raiffeisen Bank két ingyenes számlájánál a jövedelemérkeztetés kiváltható azzal, ha 8 millió, illetve 30 millió Ft megtakarítása van az adott ügyfélnek a banknál.

Értesítések a kártyahasználatról és a számlamozgásokról

A legtöbb bank ingyenes számlájánál a mobilbanki alkalmazásba érkező push üzenetek költségmentesek, a telekommunikációs őskövületnek számító SMS-ekért azonban darabonkánt 30 Ft körüli összeget kell fizetni. Kivétel a Raiffeisen Bank, itt ugyanis kizárólag SMS üzenetek kérhetők a szálamozgásokról és a kártyahasználatról, amelyek havi díja 202-202 Ft, vagyis a teljes kontroll 404 Ft kiadást jelent havonta. Az értesítésekért ezen felül azonban már nem számolnak fel díjat.

Az Erste ingyenes számlájánál az Őrszem szolgáltatás havi díját elengedik, ezen kívül a push értesítések is ingyenesek, az SMS üzenetek darabja ugyanakkor 25 Ft-ot kóstál.

Milyen ingyenes bankkártyák közül lehet választani?

Mindig sarkalatos kérdés, hogy egy ingyenes bankszámla esetében milyen bankkártyák közül lehet választani. Legtöbb esetben – az Erste Privilégium 2.0 is ilyen – elektronikus plasztiklap jár a számlákhoz, amelyekkel készpénzt vehetünk fel bármelyik bankjegykiadó automatából, fizethetünk webshopokban és hagyományos üzletek pénztárainál egyaránt. Vagyis éppen úgy használhatók, mint a dombornyomott társaik.

Sokan megszokásból vagy presztízsből ennek ellenére ragaszkodnak a dombornyomott kártyákhoz. Számukra fontos információ, hogy a Raiffeisen Premium Gold 2.0 és a Raiffeisen Select, valamint az UniCredit Partner Aktív Zéró számlákhoz alapból a dombornyomott Mastercard bankkártya jár.

Az Erste Privilégium 2.0 Partner számlát nyitók ingyenesen a Mastercard Start és a Visa Electron elektronikus kártyák közül választhatnak, de ha valaki ragaszkodik a dombornyomott laphoz, akkor ilyet is kérhet. A 30 000 Ft egyszeri jóváírás gyakorlatilag 3 évig fedezheti a számlához igényelhető dombornyomott bankkártya kibocsátási és éves díjait, így aki ilyet szeretne, végül nullára jöhet ki ezzel is.

Mi történik, ha nem teljesül az ingyenesség feltétele?

Minden ingyenes bankszámlára igaz, hogy amennyiben nem teljesül a feltételként szabott jóváírás, akkor arra a hónapra beterhelik a havi számlavezetési díjat. Ennek összege azonban nagyon különböző: az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag esetében a legalacsonyabb, mindössze 1 335 Ft, de a Raiffeisen Select számlánál már 20 354 Ft-ról beszélhetünk, ami azért óriási különbség. Az új Erste számla a maga 3 844 Ft-os havi díjával az utóbbihoz képest inkább olcsónak számít.

Mivel a bankok – az Erste kivételével – legfeljebb az adott számla normál havi díját fizettetik ki az ügyfelekkel ebben az esetben is, a többi 0 Ft-os szolgáltatás továbbra is költségmentes. Ha pedig a jóváírási feltétel újra teljesül, akkor ismét „teljesen” ingyenesek lesznek a számlák. Az Erste Privilégium 2.0 kivétel: ha az adott hónapban nem teljesül az elvárt jóváírás, akkor a havidíjon felül a tranzakciók költségeit is kell fizetni az adott időszakra.

Hogyan lehet ingyenes bankszámlánk?

A jelenlegi ingyenes bankszámlák többsége kizárólag a Bankmonitor weboldalán keresztül igényelhető, így a CIB ECO, az UniCredit Partner Aktív Zéró Számlacsomag és a Erste Privilégium 2.0 sem érhető el egyenesen a bankfiókban. A Raiffeisen Premium Gold 2.0 és a Select számlákat közvetlenül a bankfiókokban is meg lehet nyitni, de ebben az esetben is érdemes megkeresni a Bankmonitor szakértőit, mert ők legkésőbb 24 órán belül megszervezik a kapcsolatfelvételt egy kiválasztott fiókba, így fix időpontra érkezve, sorban állás nélkül nyitható meg a kívánt számlacsomag!

Hirdetés
Hirdetés