Itt az ideje ellenőrizni a céged banki költségeit!

Itt az ideje ellenőrizni a céged banki költségeit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-07 Frissítve: 2022-06-16
 

Akár ötszörösére is emelkedhetett egy év alatt egyes változó kamatozású vállalati hitelek havi költsége. Azoknak a cégeknek, amelyek a Buborhoz kötött kölcsönöket vettek fel az elmúlt néhány évben, célszerű áttekinteniük banki kimutatásaikat és dönteni a dráguló hitelek esetleges kiváltásáról vagy visszafizetéséről. Erre most még kiváló alternatívát biztosítanak a Széchenyi Go! bőven a piaci kamatszint alatti fix kamatozású hitelei, de figyelem (!) a lehetőség nyár közepéig áll rendelkezésre.

Az infláció és a kamatok alakulását szinte mindenki szoros figyelemmel követi. (Aki eddig nem tette, a jelenlegi gazdasági környezetben mostantól érdemes erre is időt áldoznia.) Sok vállalkozásnál megfeledkeznek azonban arról, hogy az egyre meredekebb áremelkedés hatásai között a banki költségek alakulását is az egyéb kiadásokhoz hasonló kontroll alatt tartsák, különösen a rövid távú folyószámla és forgóeszközhiteleknél.

Hirdetés

Hirdetés

Mi is a változó kamatozás alapja?

E cégek közül sokan tapasztalhatták az elmúlt hónapokban, hogy aránytalanul nőttek a változó kamatozású hitelekhez kapcsolódó költségeik. Ezeknek a kölcsönöknek a kamata ugyanis forinthitel esetén a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábhoz (a Buborhoz) kötött, mértékét a referenciaérték (azaz az aktuális 1, 2, 3, 6, 9 vagy 12 havi Bubor) plusz kamatfelár alapján állapítják meg.

Ennek módja az, hogy kamatperiódusonként (rövidebb futamidejű hiteleknél a leggyakrabban havonta) megnézik az aktuális Bubor értéket (1 hónapos kamatperiódus esetén az 1 havi Buborét), és a következő időszakra a kamat ez az érték plusz a kamatfelár lesz. Ha a figyelembe vett referencia érték hónapról hónapra nő (ahogy azt az elmúlt évben tapasztalhattuk), minden hónapban annyival magasabb lesz a kamat, amennyivel a referenciaérték emelkedett.

Szinte észrevétlenül emelkednek a költségek

Mivel 2017-2020 között még a 12 havi Bubor értéke sem haladta meg az egy százalékot, hitelfelvételnél jellemzően csak a kamatfelárra kellett figyelni, magyarán arra, hogy a cég az adott referenciaérték plusz hány százalékon kap hitelt. (A kamatfelár mértéke nagyon széles sávban mozgott mérettől, iparágtól, tevékenységtől függően.)

Nagyobb, kiváló hitelminősítéssel rendelkező cégeknél 0,5 százalékos, illetve akár ez alatti érték is elérhető volt a kamatfelárnál. A közepes-, kisvállalatoknál, mikrocégeknél a 3-6 százalék, kivételesen efölötti érték is elképzelhető volt. (Népszerűsége okán érdemes kiemelni, hogy a 2021. júniusáig igényelhető Széchenyi Kártya Klasszik konstrukciók is változó kamatozásúak voltak: az 1 havi Bubor plusz 3,5-4,5 százalékos kamatfelár mellett lehetett ezek révén folyószámlahitelhez jutni.)

Tavaly érdemben változott a helyzet: a referenciakamatok a 2021 április eleji 0,75-0,91 százalékos szintről idén április 1.-jéig 6,2-7,01 százalékra emelkedtek. Az 1 havi Bubor 0,75 százalékról 6,2 százalékra, a 12 havi 0,91 százalékról 7,01 százalékra kúszott föl.

Bubor alakulása 2021 április 2022. április közöttEnnek egyértelmű következményeként az ezekhez a Bubor értékekhez kötött hiteleknek a kamata, és ezzel együtt a hitelhez kapcsolódó költség is érdemben ugrott. Ha a hitelköltségeket számszerűsíteni szeretnénk érdemes megnézni egy konkrét esetet.

Nézzünk egy példát

Az egyszerűség kedvéért vegyünk egy olyan példát, ahol 100 millió forint folyószámlahitelt vett igénybe két cég. Nem életszerű, de a havi költségek alakulásának összehasonlíthatósága érdekében feltételezzük, hogy minden hónapban ugyanakkora összeget, 100 millió forintot hívtak le a teljes hónapra ezek a vállalatok, és hónap végén vissza is fizették azt.

A kölcsön kamata az egyik cégnél 1 havi Bubor plusz 3, a másiknál 1 havi Bubor plusz 0,5 százalék kamatfelár volt. A hitelköltségek alakulását az alábbi tábla mutatja. (Az irányadó Bubor értéknél miden hónapban a 15.-ei, illetve amennyiben azon a napon az MNB nem publikált adatot a következő napi Bubor értéket vettük figyelembe.)

Céges hitelköltség növekedése a Bubor alakulásának függvényében

Ilyen feltételek mellett annak a cégnek a havi hitelköltsége, amely igazán jó feltételekkel (mindössze fél százalékos kamatfelárral) jutott hitelhez több mint ötszörösére nőtt, de annál a vállalkozásnál is több mint duplázódtak a hitelhez kapcsolódó kiadások, amely 3 százalékos kamatfelár mellett vette fel kölcsönét korábban.

Az is látszik ugyanakkor, hogy a kiadások hónapról, hónapra szinte észrevétlenül kúsztak egyre feljebb, a jelentős emelkedés tavaly a november-decemberben vált erősebben érzékelhetővé. (A hitelhez kapcsolódó kiadásokat egyéb költségek – például a hitelkeret rendelkezésre tartási díja – is emelhetik, de ezekkel a példában nem számoltunk.)

Hitelkiváltás kedvezőbbre

Mit tehetnek most azok a cégek, amelyek ilyen változó kamatozású hitellel rendelkeznek?

A kézenfekvő lehetőség a hitelkiváltás: 2022. június végéig még igényelhetőek a Széchenyi Kártya Program GO hiteltermékei, amelyek kamat, kezelési költség és kezelési díjtámogatással igényelhetőek. Kamatuk a teljes futamidő alatt fix, hitelcéltól, futamidőtől függően 0,5-2,5 százalék között alakul, a folyószámlahitelnél 2,5 százalék.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

A Széchenyi Kártya Program GO konstrukció keretében igényelhető hitelekről minden fontos információt megtalálsz Széchenyi Kártya kalkulátorunknál, amellyel azt is kiszámolhatod, hogy mennyi kedvezményes kölcsönt igényelhetsz. Fontos figyelned ugyanakkor arra, hogy a hitel igényléséhez szükséged lesz a 2021-es év pénzügyi zárásra függetlenül attól, hogy a mérlegbeszámoló leadásának határideje május 20.

Inkább visszafizetem

Gyakran halljuk vállalkozásoktól, hogy amennyiben a hitelek kondíciói nem a várakozásaik szerint alakulnak a rövidebb távú, a cég forgalmához viszonyítva kisebb összegű hiteleiket visszafizetik, a rendelkezésire álló (folyószámla- és/vagy forgóeszköz) hitelkereteket esetlegesen nem veszik igénybe. Ez a megoldás az előbbi példánál is egy racionális megoldás lehet a költségnövekedés korlátozása érdekében.

Tapasztalatunk ugyanakkor ilyen esetekre vonatkozóan jellemzően az, hogy a napi működés közben az ilyen elhatározások a háttérbe szorulnak. A költségek növekedése csak a mérleg zárásakor tűnik fel, ezért általában is, de a jelenlegi gyorsan változó környezetben mindenképpen indokolt a likviditási helyzet és a finanszírozási költségek áttekintése, és a költségek folyamatos nyomon követése.

Érdeklődj szakértőnknél
Bankmonitor logo
  • vállalatfinanszírozási szakértők
  • 10+ év szakmai tapasztalat
  • évente több milliárd Ft folyósított hitel volumen
  • mély piacismeret
  • erős finanszírozói kapcsolatok
Bankmonitor
Ft
Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés