Itt az idő robotokra bízni a pénzedet?

Itt az idő robotokra bízni a pénzedet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-03 Frissítve: 2020-04-06
 

Hatalmas áttörés történt idén a mesterséges intelligencia fejlesztésében: úgy tűnik, hogy a Google megalkotta a gépet, amit ember nem tud legyőzni Amőba játékban. Szinte ugyanezzel a módszerrel olyan gépet is alkottak, ami gyorsan „átnyálazta” 7 év csaknem 7 millió gazdasági cikkét és képes volt felismerni a gazdasági válságokat. Egyre közelebb már az az idő, amikor gépek kezelik majd a befektetéseinket. Magyarországon is elérhetők már ilyen befektetési alapok, van olyan, amelyik idén már 10%-ot keresett.

Létezik egy 4 ezer évnél is ősibb táblajáték, amit úgy hívnak, hogy „Go”. Magyarországon mi „Amőba”-ként ismerjük, és azt tartják róla, hogy magas fokú űzéséhez a sakknál is sokkal több intelligencia és intuíció szükséges.

A Wikipedia szerint Edward Lasker sakkmester azt mondta a játékról, hogy „a szabályrendszere annyira finom, szervezett és szigorúan logikus, hogy ha univerzumban valahol máshol is léteznének intelligens életformák, azok majdnem biztosan gót játszanak.”

Hogy miért érdekes nekünk ez befektetési szempontból? Azért, mert az elmúlt 25 évben a sakktól a Scrabble-ig szinte minden játékban legyőzték már a gépek az embert, de Amőbában még nem. Jobban mondva eddig nem.

A Google ugyanis „gépi mély tanulás” módszerrel fejlesztett egy programot, ami úgy megtanulta ezt a játékot, hogy idén először vert el embert. Ráadásul két különböző nagymestert, összesen háromszor. A mesterséges intelligencia ráadásul olyan lépésekkel állt elő, amire a nagymesterek nem is számítottak, csak néztek elkerekedett szemekkel, esélyük sem volt nyerni.

Hirdetés

Hirdetés

Befektetni is tud?

Még mindig nem érted, hogy mi köze ennek a befektetéshez? Sebaj, menjünk közelebb. A gépi mély tanulás módszer lényege, hogy a számítógép elképesztően nagy adattömeget tekint át és mintákat, sablonokat, motívumokat keres benne.

Ezeket megjegyzi, s ezek alapján ki tudja számítani, hogy nagy valószínűséggel mi következik az adattömegben. Azaz tanul. Méghozzá nagyon gyorsan tanul. Olyan gyorsan, hogy néhány lejátszott parti után már Amőba nagymestereket is képes volt elverni.

Ugyanezt a mély tanulási módszert két tudós, Samuel Rönnqvist és Peter Sarlin most egy egészen más területen kezdte el alkalmazni. Egy számítógépet gazdasági adatokra eresztettek rá, amiből ugye szinte korlátlan mennyiségű van a világban. Arra kíváncsiak, hogy a gép képes lesz-e felismerni előre, hogy miből következik gazdasági válság.

A gép 6.6 millió gazdasági cikket olvasott el eddig a 2007 és 2014 közti 7 évből és ezek alapján nem csak azonosítani tudta a gazdasági krízissel jellemezhető időszakokat, de arról is szöveges összefoglalást tudott adni, hogy mikor mi volt a probléma gyökere.

Ez eddig nem nagy szám, hiszen múltbéli adatokkal dolgozott a gép, de a két kutató arra számít, hogy algoritmusuk hamarosan képes lesz valós időben nyomon követni a világ szinte összes gazdasági hírét és adatát. Azt is ígérik, hogy az így megszerezett tudásanyag alapján előre tud majd figyelmeztetni bennünket a szoftver a gazdasági válságokra, s talán még azt is meg tudja majd mondani, hogyan előzhetjük meg azokat.

Az emberek is tudnak ilyet

Aki látta a Nagy Dobás című filmet, ami idén Oscar díjat is nyert, az tudja, hogy az emberek között is vannak olyanok, akik képesek előre látni egy gazdasági válságot. Így volt ez a legutóbb, 2008-ban kirobbant válsággal is. A baj csak az, hogy

  • a gazdasági összefüggések túlzottan komplexek ahhoz, hogy egy ember átlássa az egészet, inkább csak akad 1-1 ember, aki egy részterülethez kiválóan ért, s ha arról a részterületről jön a válság, akkor kis szerencsével felfigyel rá
  • igazán nagy válságok 30-60-90 évente vannak a világban, szinte nincs olyan élő ember, akin letesztelhetnénk, hogy hosszú távon és megbízhatóan tud-e szólni előre.

Jönnek-mennek tehát a gazdaság nagy Amőba mesterei, de konzisztensen nyerni, úgy szintet lépni, mint ahogyan a Google fent említett programja, még egyik sem, vagy csak nagyon kevés tudott.

Magyarországon is van

Ahogy arról a Bankmonitor korábbi cikkében beszámolt, a robot befektetési tanácsadók egyre népszerűbbek tőlünk nyugatabbra. Ugyan ezek még nem mesterséges intelligenciával dolgoznak, de egyre több munkafázist végeznek ember helyett gépek.

Magyarországon is léteznek már egy ideje olyan befektetési alapok, amelyek úgy keresnek jó lehetőségeket, hogy robotokra, vagy matematikai algoritmusokra is támaszkodnak.

Ilyen például a Concorde Alapkezelő gondozásában lévő Superposition Származtatott Befektetési alap, ami 2015-ben 7,2%-ot hozott.

A Marketprog Alapkezelő nemrég indult két alapja is ilyen. Sajnos még nincs egy éves sem, hogy működnek, egyelőre annyit tudunk róluk, hogy a MARKETPROG Bond Derivatív Kötvény Származtatott Alap idén eddig 10%-ot hozott. Másikuk, a MARKETPROG Technics Abszolút Hozamú Származtatott Alap idén 1,27%-ot hozott.

Ha Te is éppen befektetést keresel Magadnak, használd bátran az alábbi kalkulátort. Segíteni fog, hogy olyan megoldást találj, ami Hozzád való.


1

Hirdetés
Hirdetés