Itt az Internetgyilkos mobiltarifa

Itt az Internetgyilkos mobiltarifa
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-05-15
 

Interneten keresztül beszélgetni olcsóbb, mint mobiltelefonon. E tény azonban nem zavarja a magyarokat. Miközben az Európai Unióban egyre többen térnek át az internetes kommunikációra, Magyarország az utolsók között kullog az olcsóbb beszélgetést lehetővé tevő mobilinternet elterjedtségét mutató statisztikák szerint. Mi lehet ennek az oka?

2011 óta 16 százalékkal nőtt a mobilinternettel rendelkező háztartások száma az Európai Unióban – derül ki az Eurobarometer számaiból. Miért? A magyarázat egyszerű: olcsóbb így kommunikálni, mint akár vezetékes, akár mobiltelefonról . Elég, ha letöltünk egy hasznos kis alkalmazást (Skype, Viber Snapchat, Whatsapp stb.) és máris ingyen társaloghatunk  azokkal, akik szintén ezen alkalmazást használják.

Furcsa módon a lehetőségre a legtehetősebb európai országokban élők csaptak le leginkább. A svéd háztartások 78 százalékának például van mobilinternet elérése, a briteknél ugyanez a mutató 71 százalékos. A többi, már kevésbé tehetős mediterrán ország is kezd azonban felzárkózni. Három év alatt 35 százalékkal nőtt például a mobilinternetre előfizető spanyol háztartások száma. Az EU átlag 52 százalékos.

mobilnet_20140515.jpg

A magyar családok viszont eddig még nem ismerték fel a mobilinternetben rejlő lehetőségeket. Nálunk csak a háztartások 32 százaléka használja ezt a szolgáltatást, ami az EU-ban a negyedik legalacsonyabb aránynak számít. Mindezek tetejében, akinek van is mobilinternete, az sem nagyon használja, mert az egy főre jutó adatforgalom nálunk a legalacsonyabb az egész EU-ban. Áttörés nem mostanában várható, mert a növekedés ezen a piacon csigalassú: három év alatt mindössze 6 százalékos volt. 

De vajon mi az oka ennek az ellentmondásnak, hiszen általában senki sem ellensége a saját pénztárcájának? Először is, a magyar családok még mindig a vezetékes internetet részesítik előnyben, mert az olcsóbban és nagyobb mennyiségű adatot képes továbbítani. Másrészt a mobilszolgáltató cégek mifelénk nem nagyon örülnek az internetes kommunikáció térhódításának. Emiatt egyrészt lassítják a mobilinterneten futtatható telefonos alkalmazások használatát, másrészt a fogyasztók megszokotthoz való ragaszkodását kihasználva korlátlan beszélgetést és SMS küldést lehetővé tevő internetgyilkos tarifacsomagokat dobtak piacra.

Ha szeretnéd csökkenteni telefonköltségeidet, nézd meg a Vodafone alábbi ajánlatát!
1

Ha utánaszámolunk, kiderül, hogy a kellemetlenségek ellenére is jó választás a mobilinternet, ám amíg erre a fogyasztók és a mobilszolgáltatók is ráébrednek, az a jelek szerint még eltarthat néhány évig.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés