Itt az MNB kamatemelése: a jegybank 18 százalékos kamatozású egynapos betétet jelentett be!

Itt az MNB kamatemelése: a jegybank 18 százalékos kamatozású egynapos betétet jelentett be!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-10-14
 

A gyenge forint miatt már nagyon sokaknak főtt a feje. A haza fizetőeszköz a tegnapi napon átlépte a 434 Ft/EUR szintet is, ezt a jelentős romlást az MNB nem hagyta válasz nélkül. Az eddig megismert klasszikus eszközök nem változtak, így az alapkamat maradt 13 százalékon. Ugyanakkor új egynapos betétet hirdetett a jegybank, melynek kamata 18 százalék lesz, illetve egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszköz is bevezetésre kerül 17 százalékos kamat mellett.

A forint óriási mélyrepülésbe került, napról napra új mélypontok születtek. A forint az euróval szemben átlépte a 434 Ft/EUR határt, de a többi fő deviza esetén sem érkeztek jó hírek: a dollár esetében a hazai fizetőeszköz árfolyama megközelítette a 450 Ft/USD határt. A gyengülés mértékét nagyon jól tükrözi, hogy egy hónapja még nem érte el a 400 Ft/EUR szintet a hazai fizetőeszköz árfolyama.

A Magyar Nemzeti Bank nem nézte tétlenül a pénzpiaci helyzet alakulását és új egynapos betéti, illetve devizaswap eszközt jelentett be. Előbbit 18 százalékos, míg utóbbit 17 százalékos kamat mellett vezetik be. Vagyis a jegybank lépése egy komoly kamatemelésnek felel meg.

Hirdetés

Hirdetés

Mi vezetett a forint gyengüléséhez?

Az MNB szerint két tényező vezetett a forint ilyen drasztikus gyengüléséhez:

  • A jelenlegi gazdasági és háborús környezetben az energiaárak érdemben emelkedtek. Az országnak a vásárláshoz szükséges deviza előteremtése pedig érdemben hat a devizapiacokra.
  • Megjelentek a spekulánsok, akik forint elleni pozíciót vettek fel, kvázi a magyar fizetőeszköz gyengülésére játszva.

A két tényezőt a jegybank külön-külön kívánja kezelni.

Jelentős kamatemelésről döntött a jegybank

Az energiaimporthoz szükséges deviza likviditást az elkövetkező hónapokban a jegybank fogja biztosítani. Ezen kívül a folyó fizetési mérleg pozitív, vagyis mindenképpen egy egészségesebb devizapiaci helyzetet eredményezhet ez a lépés.

A spekulánsok támadása ellen gyakorlatilag új, magas kamatozású gyorstenderekkel, rugalmas eszközökkel reagál az MNB. Ennek jegyében három lépés történik:

  • A kamatfolyosó felső széle – O/N fedezett hitel kamata – 15,5 százalékról 25 százalékra emelkedik.
  • Egynapos O/N betéti gyorstendert hirdet 18 százalékos kamat mellett. Ez egy rugalmas, naponta meghirdetett eszköz lenne.
  • Egynapos T/N devizalikviditást nyújtó swapeszközt is meghirdet 17 százalékos kamat mellett.

Az új eszközök addig maradnak, ameddig az MNB szükségesnek érzi. A következő napokban várhatóan lesznek ilyen tenderek, a pénzpiac aktuális alakulása, stabilitása alapján dönt a jegybank.

A jegybanki alapkamat nem változott, illetve a likviditásszűkítő eszközökhöz sem nyúlt az MNB az új helyzet miatt.

A forint jelentős erősödéssel reagált a hírre

A bejelentést követően a hazai fizetőeszköz árfolyama jelentősen erősödött, a forint a 430 Ft/EUR szintről egészen 416,22 Ft/EUR szintre ugrott és jelenleg is 420 Ft/EUR alatt van az árfolyam. Mondhatni a bejelentés rövid távon mindenképpen elérte a célját, amely a magyar fizetőeszköz erősödésében is megmutatkozik.

Természetesen egy ilyen kamatemelkedés hatással lehet a hosszabb futamidejű pénzpiaci hozamokra is. Ezáltal a lakossági hitelkamatokra, megtakarítások hozamára is. Jó eséllyel a rövid futamidejű pénzpiaci hozamok az új betéti eszköz kamatához fognak igazodni, a hosszabb futamidőre gyakorolt hatás nagyon nagy mértékben attól függhet, hogy meddig maradnak velünk az új eszközök ilyen magas kamatszinten.

A hiteligénylés előtt állóknak mindenképpen érdemes gyorsan lépniük: egy ilyen kamatemelésnek ugyanis a hitelkamatokra pozitív hatása biztos nem lesz. Ha viszont a magas kamatszint sokáig velünk marad, akkor minden bizonnyal a pénzintézetek is megemelik új hiteleik kamatát.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés