Itt van az állampapírok új sztárja!

Itt van az állampapírok új sztárja!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-11 Frissítve: 2021-06-18
 

Infláció felett 4%. Ennyit hoz az állampapírok új üdvöskéje, az új 5 éves Prémium Magyar Államkötvény. Ez 1%pontnyi emelkedés az eddig piacon lévő Prémium Magyar Államkötvények 3%-os felárához képest. Ráadásul jövő héttől a Féléves Kincstárjegy és a Kamatozó Kincstárjegy is 0,5%ponttal magasabb kamatot fizet (előbbi 2,27%-ra, míg utóbbi 3%-ra emelkedik). Ezzel a lépéssel tovább nőtt a lakossági állampapírok vonzereje! Lássuk a részleteket!

Prémium Magyar Államkötvény

2010-ben bombaként robbant az állampapírpiacon az inflációhoz kötött, azt magasan 3%ponttal meghaladó Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) első sorozata. Ekkor még egy kiválasztott hónapban megfigyelt éves inflációhoz képest fizette ezt a felárat a következő kamatperiódusra. Azóta a piacon lévő állampapírokat az éves átlagos inflációhoz kötötték, kiszűrve belőlük a szezonalitást. Viszont a konstrukcióból adódóan nem minden hátrányt lehet kiküszöbölni: az inflációt mérni mindig utólag tudjuk, viszont hogy a befektetett pénzünkön végül mekkora infláció feletti (ún. reálhozamot) érünk el, azt a jövőbeni infláció befolyásolja. Amire természetesen csak becsléseink lehetnek.

Tehát előfordulhat olyan helyzet (amikor hirtelen megugrik az infláció), hogy a Prémium Magyar Államkötvény kevesebbet hoz infláció felett (kisebb a reálkamat tartalma), mint amire számítottunk. Amíg statisztikailag is kimutatható volt a pénzromlás üteme, addig igen szépen fizettek ezek a papírok. (Az első sorozat első kamatperiódusra 7,2%-ot hozott.) Ám a tavalyi évben az infláció átlagos mértéke -0,2% volt. (Idén januárban 1,4%-kal csökkentek az árak.)

Márpedig ilyen alacsony szintről szinte biztos, hogy növekedni fog a pénzromlás mértéke. Ezért elképzelhető, hogy a fenti ábrának megfelelően az infláció felett ténylegesen elért hozamunk kisebb lesz, mint 3%. Ehhez a fix 3%-os értékhez nyúltak most hozzá.

Prémium Magyar Államkötvény (2020/I)

A PMÁK új sorozata mától vásárolható. Kamatozása szintén a naptári évre vonatkozó éves átlagos inflációhoz kötött, de az eddigi 3%pont helyett 4%pont kamatfelárat kínál. Futamideje 2020 április 24-ig tart. Minden év április 24-én fizet kamatot (már 2015-ben is).
A fenti tulajdonságai miatt úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben ez a papír nyújtja az egyik legjobb értékajánlatot a kockázatkerülő befektetők számára. Ráadásul futamideje miatt indokolt adóoptimalizáló TBSZ számlára vásárolni. Így az alapvetően EHO mentes befektetést még kamatadó mentessé is tehetjük.

Rövid állampapírok

Jövő héttől további állampapírok kamatai növekedek majd. Számunkra releváns változás a Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy növekvő hozama. Előbbi az eddigi 2,5% helyett 3%-ot fog fizetni, míg az utóbbi 2,25%-os kamatozása 2,75%-ra növekszik. Ezen felül még a Kincstári Takarékjegy Plusz kamatozása is emelkedik (3%-ra).

Hirdetés
Hirdetés