Januárban indokolatlanul drágán vettek fel személyi kölcsönt a magyarok

Januárban indokolatlanul drágán vettek fel személyi kölcsönt a magyarok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-04 Frissítve: 2021-03-05
 

A fogyasztói hitelekre érvényes THM plafon kivezetésre került 2020 év végével, emiatt törvényszerűen megemelkedett a személyi kölcsön THM értéke idén. A növekedés mértéke azonban indokolatlanul nagy volt az MNB januári kimutatása alapján. Egy jó választással akár 300 ezer forintot is meg lehet spórolni egy 2 milliós személyi kölcsönnél.

Az MNB kimutatása alapján a januárban folyósított személyi kölcsönök átlagos THM értéke 12,83% volt. Ez több mint kétszerese a 2020. decemberi átlagos éves hitelköltségeknek. Sokan megijedhetnek ettől, ugyanakkor a költségemelkedés teljesen indokolt volt.

2020. decemberével megszűnt az 5,75%-os THM plafon

Tavaly év végén ugyanis kivezetésre került a válság kezdetekor – március 18-án – a fogyasztói hitelekre bevezetett THM plafon. (Ennek értelmében a személyi kölcsönök tavalyi évre számolt THM értéke decemberben nem haladhatta meg az 5,75%-ot.) Ezt a THM küszöböt mindegyik bank átlépte a korlát bevezetése előtt, így az áremelkedés várható volt. Az MNB kimutatásában szereplő átlagos teljes hiteldíj mutató értéke azonban túl magas – 7,16 százalékponttal haladja meg a decemberi értéket -, ekkora emelkedést nem indokol a kondíciók változása.

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindenki választja a legolcsóbb személyi hitelt 

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint az átlagos 12,86%-os THM értéknél januárban 14 bank hitelajánlata is kedvezőbb teljes hiteldíj mutató értékkel rendelkezett. (2 millió forintos hitelösszeg, 5 éves futamidő és 300 ezer forint nettó jövedelem beállítása mellett.)

A legolcsóbb és egy átlagos költségű 2 millió Ft összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsön összehasonlítása

Ez azt jelent, hogy a legtöbb hiteligénylő bizony elsétált a legolcsóbb ajánlatok mellett, ezt pedig havi 5 ezer forintja bánta. Ennyit spórolhattak volna átlagosan  az adósok, ha a legolcsóbb konstrukciót választják. De azt is mondhatnánk, hogy 300 ezer forintot fizet ki 5 év alatt feleslegesen egy átlagos 2 millió forint összegű hitelre az adós.

Természetesen a legkedvezőbb kamat eléréséhez számos feltételt kell teljesítenie az adósnak: ez többek között kapcsolódhat a jövedelemhez, vagy épp a hitelösszeghez is. Emiatt érdemes megnézni, hogy kisebb hitelösszeg és jövedelem esetén milyen ajánlatokkal találkozhatunk. A Bankmonitor Kalkulátora szerint – 5 éves futamidő, 500 ezer forint hitelösszeg és 150 ezer forint jövedelem megadása esetén – az MNB kimutatásában szereplő átlagos hitelköltségnél még mindig 4 bank rendelkezik kedvezőbb ajánlattal. (A legolcsóbb konstrukció THM értéke még mindig 1,6 százalékponttal a januári átlag alatt van.)

Érdemes tehát mindenképpen összehasonlítani hiteligénylés előtt az egyes bankok ajánlatait egy személy kölcsön esetében is, hiszen több százezer forintot spórolhatsz, ha megtalálod a legjobb kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés