Januárban indokolatlanul drágán vettek fel személyi kölcsönt a magyarok

Januárban indokolatlanul drágán vettek fel személyi kölcsönt a magyarok

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-04 Frissítve: 2021-03-05
 

A fogyasztói hitelekre érvényes THM plafon kivezetésre került 2020 év végével, emiatt törvényszerűen megemelkedett a személyi kölcsön THM értéke idén. A növekedés mértéke azonban indokolatlanul nagy volt az MNB januári kimutatása alapján. Egy jó választással akár 300 ezer forintot is meg lehet spórolni egy 2 milliós személyi kölcsönnél.

Az MNB kimutatása alapján a januárban folyósított személyi kölcsönök átlagos THM értéke 12,83% volt. Ez több mint kétszerese a 2020. decemberi átlagos éves hitelköltségeknek. Sokan megijedhetnek ettől, ugyanakkor a költségemelkedés teljesen indokolt volt.

2020. decemberével megszűnt az 5,75%-os THM plafon

Tavaly év végén ugyanis kivezetésre került a válság kezdetekor – március 18-án – a fogyasztói hitelekre bevezetett THM plafon. (Ennek értelmében a személyi kölcsönök tavalyi évre számolt THM értéke decemberben nem haladhatta meg az 5,75%-ot.) Ezt a THM küszöböt mindegyik bank átlépte a korlát bevezetése előtt, így az áremelkedés várható volt. Az MNB kimutatásában szereplő átlagos teljes hiteldíj mutató értéke azonban túl magas – 7,16 százalékponttal haladja meg a decemberi értéket -, ekkora emelkedést nem indokol a kondíciók változása.

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindenki választja a legolcsóbb személyi hitelt 

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint az átlagos 12,86%-os THM értéknél januárban 14 bank hitelajánlata is kedvezőbb teljes hiteldíj mutató értékkel rendelkezett. (2 millió forintos hitelösszeg, 5 éves futamidő és 300 ezer forint nettó jövedelem beállítása mellett.)

A legolcsóbb és egy átlagos költségű 2 millió Ft összegű, 5 éves futamidejű személyi kölcsön összehasonlítása

Ez azt jelent, hogy a legtöbb hiteligénylő bizony elsétált a legolcsóbb ajánlatok mellett, ezt pedig havi 5 ezer forintja bánta. Ennyit spórolhattak volna átlagosan  az adósok, ha a legolcsóbb konstrukciót választják. De azt is mondhatnánk, hogy 300 ezer forintot fizet ki 5 év alatt feleslegesen egy átlagos 2 millió forint összegű hitelre az adós.

Természetesen a legkedvezőbb kamat eléréséhez számos feltételt kell teljesítenie az adósnak: ez többek között kapcsolódhat a jövedelemhez, vagy épp a hitelösszeghez is. Emiatt érdemes megnézni, hogy kisebb hitelösszeg és jövedelem esetén milyen ajánlatokkal találkozhatunk. A Bankmonitor Kalkulátora szerint – 5 éves futamidő, 500 ezer forint hitelösszeg és 150 ezer forint jövedelem megadása esetén – az MNB kimutatásában szereplő átlagos hitelköltségnél még mindig 4 bank rendelkezik kedvezőbb ajánlattal. (A legolcsóbb konstrukció THM értéke még mindig 1,6 százalékponttal a januári átlag alatt van.)

Érdemes tehát mindenképpen összehasonlítani hiteligénylés előtt az egyes bankok ajánlatait egy személy kölcsön esetében is, hiszen több százezer forintot spórolhatsz, ha megtalálod a legjobb kölcsönt.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés