Jelentős hátrányba kerülhetnek az otthonteremtés, ingatlanvásárlás, felújítás előtt álló családok

Jelentős hátrányba kerülhetnek az otthonteremtés, ingatlanvásárlás, felújítás előtt álló családok
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-02 Frissítve: 2023-07-06
 

A kormány bejelentése a lakástámogatások 2024-től érvényes változásáról komoly érvágás lehet mindazoknak, akik 2024-ben terveznek belevágni egy lakásvásárlásba, lakásfelújításba vagy építkezésbe. A Bankmonitor szakértői alaposan körbejárták a témát videóban, cikkekben és podcastben egyaránt. Mutatjuk, mit nyerhetsz, ha még idén belevágnál, illetve mennyit bukhatsz, ha már nem tudod előrehozni a tervezett feladatokat.

A különböző lakástervek megvalósítása – legyen szó ingatlanfelújításról, korszerűsítésről, lakásvásárlásról, építkezésről – komoly előkészületeket igényel, így akár több hónappal előbb érdemes elkezdeni az informálódást az elérhető finanszírozási lehetőségek és támogatások kapcsán. Az elmúlt években nem szűkölködtünk a különböző család- és lakástámogatási lehetőségekben, rendelkezésre állt a CSOK, a CSOK hitel, a Falusi CSOK, a Babaváró hitel, az ÁFA-visszatérítési támogatás, az illetékmentesség és 2022. év végéig az Otthonfelújítási támogatás is.

A kormány június 22-i bejelentése azonban hidegzuhanyként érhetett mindenkit, akinek ilyen jellegű tervei vannak. Komoly változások láttak napvilágot, melyre a Bankmonitor szakértői is reagáltak, több csatornán is. Cikkünkben összefoglaljuk, hogyan érintik a változások azokat, akik jövőre vágnának bele a feladatokba, és mire számíthatnak azon családok, akik esetleg előre tudják hozni ezeket, amennyiben a 2024-től érvényes feltételeknek nem felelnének meg.

Hogyan hat a Babaváró és a CSOK változása a lakáspiacra? (videó)

Gulyás Gergely bejelentése nagy port kavart, rengeteg családot érinthet negatívan a lakástámogatások átalakítása. Mi változik 2024-től? Hogyan hathat ez az ingatlanárakra és a piacra? Mire számíthatnak a jövőben a lakásvásárlás előtt álló családok? A Bankmonitor legújabb videójában Sándorfi Balázs járja körül a legfontosabb kérdéseket.

Ennyi pénzt vesz ki a kormány a CSOK és a Babaváró szigorításával egy városi család zsebéből

A CSOK támogatás és a vele járó kedvezmények megszüntetése a városokban élők számára hatalmas anyagi teher, nem beszélve arról, ha a lakáscélok megvalósítására Babaváró hitelt is szerettek volna felvenni. Sőt, sokan a lakáshitelhez szükséges önerővel is bajban lehetnek, a különbség ugyanis akár több tízmilliós is lehet. Mutatjuk, hogyan számoltunk és hogy mit tehetnek a családok ebben a helyzetben, hogy elkerüljék a jelentős anyagi veszteségeket.

Falusi CSOK 2023: nagy változások jönnek 2024-től!

A kormány úgy döntött, hogy az 5 ezer főnél kisebb településeken megemeli a Falusi CSOK összegét, emellett a normál családi otthonteremtési kedvezmény is magasabb összeggel lesz igényelhető. Ezzel együtt arról is döntöttek, hogy ezeken a településeken kívül a CSOK 2024. január 1-től nem lesz elérhető! Vagyis, aki a cikkben szereplő településlistán nem megtalálható községekben, városokban vásárolna CSOK támogatással vagy CSOK hitellel ingatlant, az csak ebben az évben teheti ezt meg. Mutatjuk a részletes változásokat, a támogatási összegeket és az aktuális településlistát!

Lakásfelújítás: megéri jelzáloghitelből vagy személyi kölcsönből belevágni?

A tavalyi évben számos család használta ki az Otthonfelújítási támogatás adta lehetőséget, melynek segítségével akár féláron megúszhatták a felújítási, korszerűsítési munkákat. A korszerűsítés ugyanakkor még mindig ésszerű döntés, az energiahatékony beruházás ugyanis sokat enyhíthet a családi kassza terhein. Cikkünkben körüljártuk, mi segíthet, ha nincs elegendő megtakarításunk és támogatási lehetőségek sem jöhetnek szóba.

Változó lakástámogatások
idén, vagy 2024-ben
jársz jobban

lakásvásárlással?

Több millió forint a tét!


Ft
Ft
Ft
Bankmonitor
2024-ben
0 Ft
ennyivel több támogatást és támogatott hitelt érhetsz el.

ÉS

0 Ft
ennyivel kevesebb lehet az ingatlanvásárlásod összköltsége,
mint 2023-ban.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra, szakértőnk pedig keresni fog a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Megadott adataid alapján 2023-ban és 2024-ben is azonos összegű támogatásra és támogatott hitelre leszel jogosult, így előreláthatólag az ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz mindkét évben.

Megadott adatait alapján 2023-ban és 2024-ben sem leszel jogosult támogatásra és támogatott hitelre, így előreláthatólag ingatlanvásárlásod teljes költsége ugyanannyi lesz.
Ha bármi kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

 

Hirdetés
Hirdetés