Jelentős ütemben fogy a Zöld hitel – kiderült mennyi van még a keretből

Jelentős ütemben fogy a Zöld hitel – kiderült mennyi van még a keretből
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-01-06
 

Jó hír lehet az igénylés előtt állóknak, hogy a Zöld hitel még 2022-ben is kiaknázható. A 200 milliárd forintos keret eddig 11%-a fogyott el, vagyis ennyi beérkezett igénylésnek adtak zöld utat a bankok – árulta el közleményében az MNB.

Ahogy mi is írtunk róla korábban, hatalmas érdeklődés övezi a 2021. októberében megjelent NHP Zöld Otthon Programot. Az indulás első hónapjában az érdeklődők a teljes keret 10 százalékára nyújtottak be igénylést. 

A népszerűség oka nem vitás, a jegybank kedvezményes lakáshitelével a korszerű és energiahatékony új építésű otthont vásárlók vagy építtetők igényelhetnek fix, 2,5 százalékos kamattal akár 70 millió forintot otthonteremtési céljaik megvalósítására.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi Zöld hitelt folyósítottak a bankok?

A napokban a jegybank közzétette, hogy mennyi hitelt vettek fel eddig a Zöld hitelt igénylők. A Növekedési Hitelprogram részeként, a jegybank által 2021. október 4-én elindított lakáshitel konstrukciót 2021 év végéig 22 milliárd forint értékben igényelték, pontosan 753 szerződés köttetett meg. Ebből a ténylegesen lehívott, de még nem törlesztett hitelállomány 8 milliárd forint.

Ezzel egyidőben az is kiderült, hogy az igénylők átlagosan 20,6 éves futamidőre és 28,6 millió forint hitelösszegre kötöttek kölcsönszerződést. Vagyis az érdeklődők átlagosan havi 148 ezer forintos törlesztőt vállaltak be a 2,5 százalékos kamatozású kölcsönre.

A Magyar Nemzeti Bank 2022. január 4-i közleményében néhány további érdekességet is megosztott a Zöld hitel iránt érdeklődőkkel:

1. A kedvezményes kölcsönt a legtöbb igénylő (50%) saját építkezésre fordítja, míg 28 százalékuk már kész, új otthont vásárol. Az épülő új lakást vagy házat vásárlók aránya pedig szintén jelentős, 22 százalék. Ebből is megfigyelhető, hogy a Zöld hitelt mindhárom igény és hitelcél esetén érdemes kihasználni.

Zöld hitel igénylések hitelcélok szerint 2022-ig

2. Újabb érdekesség, hogy milyen lakóingatlanokhoz vették igénybe a kedvező hitellehetőséget: Az igénylők körülbelül 41 százaléka ház-, 27 százaléka lakás-, 27 százaléka a házzal együtt a telek-, valamint ikerház és sorház vásárlásra vagy építésére használja fel a kölcsönösszeget.

Milyen ingatlanokra igényelték 2022-ig a zöld hitelt?

3. Fény derült arra is, hogy az ország mely területein terveztek új lakáscélokat az igénylők. Az eddigi teljes igénylések körülbelül fele a főváros, illetve Pest megyei ingatlanokat célozta, ezzel egyidejűleg ezen a területen létesülhet a legtöbb zöld, energiahatékony új otthon az országban.

Mely régiókból érkezett a legtöbb zöld hitel igénylés 2022-ig?

Ideje lépni, ha ki szeretnéd használni a Zöld hitelt!

Az MNB közleménye alapján tehát a rendelkezésre álló 200 milliárdos keretösszegből még körülbelül 178 milliárd kerülhet kiutalásra. Ez soknak tűnhet, de a hatalmas érdeklődés mellett az is bonyolítja a dolgot, hogy valószínűleg számtalan olyan igénylő van, aki már csak arra vár, hogy létrejöjjön az adásvételi szerződés, hiszen a legtöbb pénzintézetnél ez alapvető feltétel ahhoz, hogy befogadják a hitelkérelmet. Ennek értelmében tehát az előszerződés vagy a szándéknyilatkozat megléte nem elég.

Mindemellett a Zöld hitelt – sok más lakástámogatási- és kedvezményes hitelprogrammal ellentétben – nem csak a családosok igényelhetik. Az egyedülállók és gyermektelenek szintén felvehetik a szuperolcsó kölcsönt. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az érdeklődők köre jóval bővebb.

A Bankmonitor szakértői szerint a Zöld Otthon Program hitelkerete nyárra kimerülhet, így ha szeretnéd kihasználni a zöld előnyöket, érdemes gyorsan cselekedni. Ha például építkeznél, az már a tervezőasztalnál indul és jó pár hónap is eltelhet, mire igénylésre kerülhet a sor. Ezt pedig csak tovább tetézi az építőiparban megfigyelhető leterheltség, ami miatt a jó szakemberek rendkívül túlterheltek, könnyen lehetnek csúszások, esetleg a gyorsaság miatti hibák, amik miatt újabb időveszteségek realizálhatók.

Indítsd el a folyamatot!

Első lépésként határozd meg igényeidet: mi a célod, milyen forrásból szeretnéd finanszírozni a lakásvásárlást, vagy építkezést, mennyi hitelösszeg szükséges hozzá.

A következő lépésben tájékozódj, ismerd meg a rendelkezésedre álló ingatlan- és hiteltermék kínálatot, hasonlítsd össze az elérhető legjobb ajánlatokat, majd egyeztess egy független pénzügyi szakemberrel, aki a legrövidebb úton segít megvalósítani a célodat.

A bankok ajánlatai és az egyéni hiteligénylési feltételek között ugyanis számos eltérés lehet, amik miatt könnyen útvesztőben találhatod magad.

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés