Jó hír az albérletben élőknek: van, ahol már esnek a bérleti díjak!

Jó hír az albérletben élőknek: van, ahol már esnek a bérleti díjak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-25
 

Közel két év után először mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében. A nominális bérleti díjak ugyan továbbra is jóval magasabbak az előző év azonos időszakában mértnél, reálértéken számítva viszont augusztus óta tart az ereszkedő trend. 

A 2021-ben kezdődő, gyors ütemű bérleti díj emelkedés 2022 augusztus–novemberében jelentősen lassult, illetve megállt, decemberben pedig csökkenésbe fordult át. Az előző hónaphoz képest országosan 0,7, Budapesten 0,9 százalékkal mérséklődtek a kínálati bérleti díjak, ezzel lényegében az októberi szintnek feleltek meg a KSH-Ingatlan.com lakbérindex friss elemzés szerint.

Az előző év azonos időszakára jellemző díjaknál országosan 20, Budapesten 22 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 73, illetve 65 százalékkal voltak magasabbak a decemberi lakbérek.

Hirdetés

Hirdetés

Budapesten decemberben már csökkentek a bérleti díjak

A nominális lakbérek 2022 márciusa óta országosan és Budapesten egyaránt meghaladták a járvány előtti, 2020. januári csúcsot (2022 decemberében 19, illetve 15 százalékkal). Reálértéken számítva viszont augusztus óta csökkenő tendenciát mutatnak. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek decemberben országosan 13, Budapesten 15 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten a budai egyéb kerületeken (+0,3%) kívül minden kerületcsoportban csökkentek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz mérten. A legerőteljesebb változás (2,4%) a pesti belső kerületekben volt megfigyelhető. A pesti külső kerületekben 1,4, a budai hegyvidéki kerületekben 0,7, a pesti átmeneti kerületekben pedig 0,3 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak decemberben az előző hónaphoz képest.

Fontos
Bár a rendelkezésre álló adatok alapján egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a bérleti díjak hosszabb távú alakulását illetően a jelenleg még albérletben élő, de saját lakás vásárlását tervezők helyzetét több egyéb tényező is kedvezően befolyásolhatja. Fontos azonban figyelni arra, hogy a majdani ingatlanvásárláshoz szükséges már összegyűjtött önerőt milyen megtakarítási formába helyezik el a megtakarítók.

Az éves mozgásokat nézve az elemzés megállapította, hogy továbbra is a pesti belső kerületek lakbérszintje haladta meg leginkább (24%) decemberben az előző esztendő azonos adatát. A pesti átmeneti és a budai egyéb kerületekben 22, illetve 21 százalék, a pesti külső és a budai hegyvidéki kerületekben pedig 19, illetve 17 százalékkal voltak magasabbak a bérleti díjak az egy évvel korábbinál.

Csökkent a kínálat

A kiadó lakások kínálata 2022‐ben jelentősen elmaradt a korábbi évekétől. Az elemzéshez 2022-ben a figyelembe vett hirdetések 58 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott. A hirdetések száma jelentősen csökkent, a 2020. és 2021. évitől egyaránt több mint ötödével maradt el. A csökkenés döntően a fővárosi visszaesésből adódott.

A 2022-ben kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 négyzetméter volt.

A legnagyobb alapterületű (átlagosan 73 négyzetméteres) albérleteket továbbra is Pest vármegyében hirdették. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen stabilnak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

A fővárosban a legdrágább az albérlet

Tavaly a második félévében Pest régióban és Budapesten volt a legmagasabb (217, illetve 207 ezer forint), Észak-Magyarországon pedig a legalacsonyabb (112 ezer forint) az átlagos havi kínálati lakbér. Az előző félévi lakbérszinthez viszonyított drágulás tekintetében Pest régió és Dél-Alföld képviselte a két szélsőértéket, ennek mértéke az előbbinél 17, az utóbbinál mindössze 4,0 százalékot tett ki.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (93%) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 7 százalékában családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 3,3 százaléka volt családi ház. 2022-ben a fővárosban a hirdetések 44, országosan 46 százaléka származott magánszemélytől.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés